• Πολιτική

  Νίκος Ανδρουλάκης: «Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι η ψυχή και η καρδιά της παράταξής μας»

  • NewsRoom
  Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

  Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ


  «Συμπληρώνονται αύριο δυο χρόνια από τον θάνατο της αγαπημένης μας Προέδρου, Φώφης Γεννηματά, που εργάστηκε με αφοσίωση και όραμα για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έθετε πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής της δράσης τον άνθρωπο και αυτή την πολύτιμη πολιτική παρακαταθήκη τιμούμε σήμερα» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη θεματική εκδήλωση «Εθνικό Σύστημα Υγείας – Προτεραιότητα για τα νησιά μας», που διοργανώθηκε απόψε στη Νάξο και ήταν αφιερωμένη στην πολιτική παρακαταθήκη της αείμνηστης Προέδρου του Κινήματος, θυμίζοντας παράλληλα ότι στη Νάξο είχε κάνει μια από τις τελευταίες της πολιτικές ομιλίες.

  Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία και τις αξίες της παράταξης μας. Όπως το οραματίστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Παρασκευάς Αυγερινός και για την ενίσχυση του οποίου αγωνίστηκε η αείμνηστη Πρόεδρος μας, Φώφη Γεννηματά. Για εμάς, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της παιδείας και της υγείας δεν είναι απλά μία προγραμματική προτεραιότητα. Είναι η ψυχή και η καρδιά της παράταξής μας» .

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέκρινε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν πίστεψε ποτέ στο ΕΣΥ και ως κυβέρνηση επιδίωξε να το υποβαθμίσει και να το ξεπουλήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Είχε την ευκαιρία να το αναγεννήσει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν το έκανε». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες υγείας και τις υψηλότερες ανικανοποίητες ανάγκες. Η μετακύλιση της δαπάνης από τον δημόσιο τομέα στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, έφερε ένα επιπλέον βάρος στα ελληνικά νοικοκυριά μαζί με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση».

  Υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης πώς «η Νέα Δημοκρατία υπονομεύει μια βασική αρχή του ΕΣΥ: Τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί στη μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς» .

  Ο σχεδιασμός για το ΕΣΥ του μέλλοντος, που πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης περιλαμβάνει 8 μεγάλες αλλαγές,, οι οποίες επιγραμματικά είναι:

  -Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας: Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ, ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

  -Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.

  -Η Υγεία στα Νησιά: Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο, ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο. Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό.

  -Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία: Με αξιοκρατική επιλογή διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών και όχι διορισμοί αποτυχημένων πολιτευτών.

  -Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

  -Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ: Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται.

  -Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

  -Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

  Διαβάστε επίσης:
  Χρυσός: Νέες απώλειες για το κίτρινο μέταλλο – Έκλεισε στα 1.986,1 δολάρια η ουγγιά

  Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Φόβοι για νέο πετρελαϊκό σοκ σε περίπτωση ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

  Χαμός με τον δικηγόρο που νοίκιασε το ίδιο σπίτι σε 31 άτομα: «Βουλώστε το γελοίο υποκείμενο»  ΣΧΟΛΙΑ