• Διεθνής πολιτική

    Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Φόβοι για νέο πετρελαϊκό σοκ σε περίπτωση ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

    • NewsRoom
    Εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ

    Εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ


    Ένα νέο πετρελαϊκό σοκ θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, απ’ όπου προέρχεται το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών μαύρου χρυσού, υπογράμμισε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.

    «Ασφαλώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση. Αλλά οι εντάσεις είναι πολύ ισχυρές, και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών πετρελαίου προέρχεται από την περιοχή αυτή. Όχι μόνο οι παραγωγοί είναι εκεί, αλλά και βασικοί εμπορικοί δρόμοι», υπενθύμισε, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον αντίκτυπο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

    «Μια μείζονα γεωπολιτική κρίση εκεί θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε ένα πετρελαϊκό σοκ, 50 χρόνια μετά» το σοκ του 1973, υπογράμμισε, στο περιθώριο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της διεθνούς υπηρεσίας για τις παγκόσμιες ενεργειακές προοπτικές έως το 2030.

    «Ελπίζουμε πολύ ότι δεν θα φθάσουμε εκεί, ότι θα βρεθούν ειρηνικές λύσεις μεταξύ των πλευρών», πρόσθεσε, κρίνοντας πως μια «αστάθεια στην αγορά» θα ήταν «κακή είδηση για όλους και κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες».

    Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν με κάποια διστακτικότητα μεταξύ των φόβων μιας κλιμάκωσης και των διπλωματικών προσπαθειών, ωστόσο καμιά διατάραξη των προμηθειών δεν έχει σημειωθεί επί του παρόντος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:
    Μακρόν: Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό

    Νετανιάχου: «Έχουμε έναν στόχο, να συντρίψουμε τη Χαμάς»

    Νίκος Κακλαμανάκης: «Ελληνικό για εμένα σημαίνει ταυτόχρονα φτερά και ρίζες»



    ΣΧΟΛΙΑ