• Business

    Δύο χρόνια Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο μακροβιότερος υπουργός οικονομικών στην εποχή των μνημονίων

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Αυτές τις ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σπάει ένα ρεκόρ. Γίνεται ο «μακροβιότερος» και εκ των πραγμάτων ανθεκτικότερος υπουργός Οικονομικών στην εποχή των μνημονίων.

    Ο Τσακαλώτος έχοντας οριστεί ήδη από τον Μάιο του 2015 επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης- όταν άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες σκιές στις σχέσεις Μαξίμου-Βαρουφάκη ανέλαβε το βαρύ χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών αμέσως μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουνίου και την αποχώρηση του προκατόχου του.

    Δύο χρόνια μετά κι έχοντας «γράψει» ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων και τηλεδιασκέψεων με τους δανειστές ο Τσακαλώτος κλήθηκε χθες να διαχειριστεί ένα καλό κι ένα κακό νέο: Το καλό αφορούσε την βεβαιότητά του πως θα αποδεσμευτεί από τον ESM άμεσα η πολυπόθητη δόση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας προς την ΕΚΤ. Το κακό νέο αφορούσε τις αποκαλύψεις που επανήλθαν στην επικαιρότητα, με τον σύμβουλό του, καλοπληρωμένο Κορεάτη Κιμ Γκλέν να επιβεβαιώνει αυτό που ήταν γνωστό από το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015. Την επεξεργασία από τον Γιάνη Βαρουφάκη σχεδίου για παράλληλο νόμισμα. Σημειωτέον πως ο Γκλεν ήταν επιλογή Βαρουφάκη, ωστόσο ο Τσακαλώτος τον κράτησε κοντά του εκτιμώντας τις υπηρεσίες του.

    Γενικώς ο υπουργικός βίος του Ευκλείδη Τσακαλώτου τα δύο αυτά χρόνια που ασκεί καθήκοντα επικεφαλής στο Οικονομικών δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Με το καλημέρα άλλωστε ήρθε αντιμέτωπος με το φάσμα της χρεοκοπίας και το Grexit, ενώ λίγες ημέρες αργότερα αναγκάστηκε ως υπουργός Οικονομικών να υπογράψει τον μεγάλο συμβιβασμό του τρίτου μνημονίου για την χώρα. Και να’ ταν μόνο αυτό. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για το δάνειο του ESM αναγκάστηκε να στείλει ευγενική επιστολή προς το ΔΝΤ ζητώντας την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Πιο εύκολο θα τού ήταν πιθανότατα να ζητήσει ραντεβού για κοκτέιλ από την Σκάρλετ Γιόχανσον…

    Γενικώς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χρειάστηκε όλη αυτήν την διετία να στείλει αρκετές επιστολές. Με πιο δύσκολη ενδεχομένως αυτή που έφυγε από τον υπολογιστή του παραμονές γιορτών του 2016, ζητώντας από τους τροϊκανούς να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Με την υπόσχεση ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση. Έτσι ξεπάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δύσκολοι καιροί για υπουργούς Οικονομικών.

    Όμως ο Τσακαλώτος δεν είναι Βαρουφάκης. Η βρετανική του παιδεία του έχει προσφέρει το χάρισμα της υπομονής και της αυτοπειθαρχίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών κόβει ανά διαστήματα το τσιγάρο βάζοντας στον εαυτό του χρονική ποινή έως ότου το ξαναρχίσει. Την τελευταία φορά που κάπνισε πριν από αρκετά χρόνια μάλλον είχε ξεφύγει κι έτσι η στέρηση έχει μάκρος. Εν πάση περιπτώσει η 29η Οκτωβρίου είναι σπουδαία μέρα για τον Τσακαλώτο καθώς εκείνη την ημέρα θα έχει εκτείσει την θητεία του ως μη καπνιστής και θα επανέλθει στην αγαπημένη του συνήθεια.

    Η πειθαρχία του και η συγκρότησή του όπως και να έχει έκαναν τους ίδιους τους θεσμούς να αντιμετωπίσουν διαφορετικά την διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο χάος που άφησε στο πέρασμά της από τα ευρωπαϊκά σαλόνια η παρουσία Βαρουφάκη. Ο Τσακαλώτος κατάφερε να βρει κώδικες επικοινωνίας με τους δανειστές, ακόμη και με τον Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πολλές φορές δεν συγκρούστηκε χαρακτηρίζοντας παράλογες τις απαιτήσεις τους. Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Τσακαλώτου φάνηκε κατά καιρούς και από την ελαφρώς πιο φιλική συμπεριφορά του Τζερούν, όπως ο ίδιος αποκαλεί τον επικεφαλής του Eurogroup.

    O Τσακαλώτος με τους έξω τα πάει καλά. Με τούς μέσα; Ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών επαναλαμβάνει πολλές φορές στους συνομιλητές του ότι ουδέποτε διαφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα σε ζητήματα διαπραγμάτευσης. Οι όποιες αντιρρήσεις του αφορούσαν θέματα επικοινωνιακών χειρισμών (ως προς την διαπραγμάτευση) ή συνολικότερα ζητήματα διακυβέρνησης (πχ συλλογικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ ή θέματα ιδεολογίας). Το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται επικεφαλής της ομάδας των 53 δεν δείχνει να τον επηρεάζει στις αποφάσεις του ή στον τρόπο που χειρίστηκε την διαπραγμάτευση. Ούτε και στον σχεδιασμό του για το μέλλον.

    Ο Τσακαλώτος μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν δείχνει ότι ετοιμάζεται να αφήσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό όχι όμως τώρα. Ενδεχομένως να θεωρεί ότι ένας κύκλος θα έχει κλείσει γι’ αυτόν όταν η χώρα βγει στις αγορές ή ακόμη και από την επιτροπεία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Όλο το παρασκήνιο από την αιφνιδιαστική του παρέμβαση στη Βουλή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πολύ ανησυχητικές ομοιότητες της ελληνικής και της βρετανικής οικονομίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έως 30 Ιουνίου 2018 η έκτακτη επιχορήγηση για τις εκκρεμείς συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ