• Top Stories

    Τσίπρας – Γιλντιρίμ: «Να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας» (video)

    • NewsRoom
    Τσίπρας


    Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε το πρωί της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογο του στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία κατέβηκε για να καλωσορίσει τον κ. Γιλντιρίμ και στη συνέχεια να τον συνοδεύσει στο γραφείο του.

    Σε μία προσπάθεια να… σπάσει τον πάγο, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε μία έκφραση που άρεσε στον Γιλντιρίμ, στο πλαίσιο του διαλόγου τους:

    «Προσβλέπω στη δυνατότητα να βλέπουμε τα θέματα με θετικό τρόπο γιατί είστε κι εσείς απόφοιτος θετικών επιστημών, είστε μηχανικός κι εσείς όπως κι εγώ».

    «Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το κλίμα προκειμένου να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Το προηγούμενο διάστημα και οι δύο λαοί πέρασαν δυσκολίες αλλά καμία χώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες αυτές αλλά αντίθετα βοήθησε η μια την άλλη».

    «Το επόμενο διάστημα να αντιμεωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ανοιχτά ζητήαμτα για δεκαετίες και να βρίσκουμε λύσεις».

    Τσίπρας

    Ο Γιλντιρίμ, από την πλευρά του ξεκίνησε λέγοντας ένα τουρκικό ρητό: «Ο γείτονας χρειάζεται μέχρι και τη στάχτη του ξύλου που καίει ο γείτονας».

    Ζήτησε, στην συνέχεια, να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες «στα πλαίσια της λογικής και με ψυχραιμία».

    «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων».

    Μάλιστα, δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην φράση που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε και οι δύο μηχανικοί και έχουμε ένα πραγματιστικό και θετικό τρόπο προσέγισης των προβλημάτων να αναλύουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται».

    «Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις τις οποίες πιστεύω ότι σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και σε κλίμα δικαιοσύνης και διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σταύρος Θεοδωράκης: Δηλώνει έτοιμος μετά την περιπέτεια της υγείας του (pic)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λουκάς Παπαδήμος: Νοσηλεύεται ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης και Σαμαράς «τα λένε» το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ