• Top Stories

    Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία – Καταψήφισε το άσυλο ο Δ. Καμμένος

    • NewsRoom


    Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση.

    Σε κλίμα σύγκρουσης λοιπόν ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.

    Ο Αλέξης Τσίπρας με ανεπαρκή επιχειρήματα προσπάθησε να υποστηρίξει την επιστροφή στο παρελθόν, χωρίς να μπορεί να αιτιολογήσει το πισωγύρισμα στις προηγούμενες δεκαετίες ως προς τη λειτουργία των πανεπιστημίων που τα οδήγησε στο πλήρες αδιέξοδο και την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός, προέβη σε γενικόλογες πολιτικές τοποθετήσεις, καταγγέλλοντας τη Νέα Δημοκρατία για ταξική αναλγησία και λέγοντας ότι φιλοδοξεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε «προνόμιο των ολίγων».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, περιέγραψε το περίγραμμα ενός σύγχρονου πανεπιστημίου, αυτοδιοίκητου και λειτουργικού, που θα αποκλείει την παραβατικότητα, τη βία και θα ξαναδώσει στα ΑΕΙ τη δυνατότητα να παρέχουν γνώση. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στην αριστεία, που λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη της ταξικής κινητικότητας, επιτρέποντας έτσι στα μη προνομιούχα στρώματα να ανελιχθούν κοινωνικά και επαγγελματικά.

    Εν συνεχεία, στις δευτερολογίες των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη η πολιτική αντιπαράθεση γενικεύτηκε, δίνοντας την αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει πια τη δυνατότητα να πείθει, καταφεύγοντας σε πολιτικούς αφορισμούς και αντλώντας επιχειρήματα από την παρελθοντολογία.

    Οι διάλογοι

    Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ κλείνοντας επανέλαβε πως θα γίνει εξεταστική για τα όσα έχει αποκαλύψει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται από μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλά νεύρα. Χαρακτηριστικά, του είπε ο πρωθυπουργός: «Έχετε πολλά νεύρα. Δεν είναι καλό να έχετε τόσα νεύρα. Από τη στιγμή που έκλεισε η αξιολόγηση ζητάτε συνεχώς εξεταστικές επιτροπές».

    Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Εχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, χρειάζεστε διακοπές». Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να πάει να μιλήσει στους αγρότες, είτε καθισμένος σε σανό, είτε ανεβασμένος στα τρακτέρ.

    Μάλιστα, όταν επικράτησε ένταση στην αίθουσα ανάμεσα σε βουλευτές -ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε προς τον πρόεδρο της Βουλής «μαζέψτε τους»- ο κ. Μητσοτάκης είπε «εδώ δεν μάζεψε τον Ρουβίκωνα, θα μαζέψει τους βουλευτές;», για να απαντήσει ο κ. Βούτσης «δεν μαζεύω κανέναν».

    Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, πως τα πανεπιστήμια χρειάζονται επανεκκίνηση και περισσότερη Δημοκρατία, ενώ ο κ. Μητσοτσάκης δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο.

    Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη

    Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, με αιχμή του δόρατος τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι σε 103 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων την περίοδο 2012-2015 κατατέθηκαν 14 τροπολογίες και επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης το αντίστοιχο νούμερο είναι 59 κυρώσεις, 80 τροπολογίες.

    «Έχω και ένα δεύτερο δώρο για τα γενέθλιά σας. Από την 1η Ιουνίου 2017 μέχρι σήμερα, σε δύο μήνες, πόσες τροπολογίες λέτε κατατέθηκαν; 159!» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, και τις κατέθεσε στα πρακτικά.

    Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως η αξιολόγηση που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση οδηγούσε σε απολύσεις, ενώ μιλώντας για τους κατοίκους της δυτικής Αθήνας, είπε ότι είναι εκείνοι που κατ’ εξοχήν πληρώνουν τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

    «Όταν θα έρθει η ώρα να μειωθεί το αφορολόγητο ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Όταν μειωθούν οι συντάξεις, ποιος θα πληρώσει, οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Αρκετά με αυτήν την καραμέλα της ταξικής κοινωνικής ευαισθησίας. Οι πιο αδύναμοι είναι τα θύματα της δικής σας πολιτικής», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι όλα γνωστά για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. «Τι έγινε εκείνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από το γεγονός ότι κέρδισε το κόμμα σας μία ακόμα εκλογή τον Σεπτέμβριο. Οι συνέπειες εξακολουθούν να μας συνοδεύουν» τόνισε, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε πρώτος να έχει πει «ναι» στην εξεταστική.

    «Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστια ευθύνη. Μεγαλύτερη έχετε εσείς που τον διορίσατε, συνεννοηθήκατε μαζί του και τον ανεχθήκατε επτά μήνες» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ έχει ζητήσει εξεταστική και για τον κ. Καμμένο. «Η συζήτηση για τον κ. Καμμένο πάει για μετά τις θερινές διακοπές και εκεί θα εξηγήσετε γιατί υπερασπίζεστε με τόσο πάθος έναν υπουργό, που έχει συνομιλήσει με έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά στις φυλακές. Ξέρω ότι θα είναι μία δύσκολη συζήτηση για εσάς» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα είχε πει προς τον πρωθυπουργό: «Νομίζω κ. Τσίπρα ότι χρειάζεστε επειγόντως διακοπές».

    Τσίπρας: Είστε σε νευρική κρίση

    «Γιατί τόσα νεύρα, τι έχετε πάθει;» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.

    «Από τότε που έκλεισε η β’ αξιολόγηση και είχαμε μία συμφωνία που ανοίγει δρόμους προοπτικής για την οικονομία και μία συμφωνία για το χρέος που ανοίγει δρόμους και άνοιξαν οι δρόμοι με την πετυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνετε την αίσθηση, εσείς και οι βουλευτές σας, ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, σημείωσε ότι μέσα σε ενάμιση μήνα έχει ζητήσει τρεις εξεταστικές επιτροπές: «Μία για τον Καμμένο -δεν ξέρω αν επιμένετε αλλά τη ζητήσατε, μία για τον Βαρουφάκη ξανά ενώ η πρότασή σας είχε απορριφθεί σε προγενέστερη φάση, και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας». «Είναι εξαιρετικό ρεκόρ, συνεχίστε έτσι», σχολίασε σκωπτικά.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Δεν είναι μόνο οι εξεταστικές που ζητάτε -πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα για τα σημαντικά ζητήματα του παρόντος όπου υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαρατεθούμε- είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας». «Ζητήσατε πριν από μία εβδομάδα από τα αυτοδιοικητικά στελέχη σας να μποϊκοτάρουν μία διαδικασία (σ.σ. τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια) που αφορά στην αυτοδιοίκηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση τους, επειδή θα ήταν εκεί ο πρωθυπουργός. Ακόμα-ακόμα δεν διστάσατε να βάλετε απαγορευτικό στα στελέχη σας και στον ίδιο τον ανιψιό σας. Τι έχετε πάθει; Μην ξινίζετε το πρόσωπό σας, εμείς θα έπρεπε να ξινίζουμε το πρόσωπό μας με μία αντιθεσμική συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

    Ο πρωθυπουργός καταλόγισε, ακόμη, στον κ. Μητσοτάκη ότι έφτασε στο σημείο να χάσει και κάθε ίχνος της αστικής ευγένειας που τον διακρίνει κατά τα άλλα, όπως είπε. «Φτάσατε στο σημείο την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές να μου απευθύνετε ύβρεις, ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης», υπογράμμισε.

    «Τα νεύρα δεν κάνουν καλό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας για τον πρόεδρο της ΝΔ και τον «παρότρυνε» αντί να ανακαλύπτει κάτι κάθε τόσο και να ζητά μία εξεταστική κάθε δεκαπέντε μέρες, «μήπως να φτιάχνανε στην Πειραιώς μία εξεταστική επιτροπή για να ανακαλύψετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;». «Γιατί τα νεύρα, στο τέλος, δεν θα σας οδηγήσουν σε καλό», κατέληξε.

    Καταψήφισε ο Δημήτρης Καμμένος

    Η διάταξη προβλέπει την επαναφορά του ασύλου και την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας μόνο σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων

    Διαφοροποίηση εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος καταψήφισε το άρθρο 3 για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

    Μέσα από την συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται η επαναφορά του ασύλου και η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας μόνο σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ