• Top Stories

    Η Ουάσιγκτον στηρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της

    • NewsRoom
    AOZ Κύπρου


    Έναν γερό σύμμαχο έχει βρει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια έρευνας φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΑΟΖ της, που δεν είναι άλλη από την αμερική κυβέρνηση. Παράλληλα, σταματούν και όποιες ενδεχόμενες κόντρες και εντάσεις υπάρχουν.

    Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μίλησε στο protothema.gr και στο www.mignatiou.com και απάντησε σε ερώτημα για τις απειλές του Ερντογάν έναντι της Κύπρου αλλά και εταιριών που συνεργάζονται με αυτήν για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Όπως ειπώθηκε από εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ:

    «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

    Οι Αμερικάνοι, θέλουν με κάθε τρόπο να αποφευχθούν οι εντάσεις, οι οποίες δημιουργούνται μόνο από τους Τούρκους, έχοντας ήδη ενημερώσει για αυτές τις προθέσεις τους την Άγκυρα.

    Λόγω των προκλήσεων του Ερντογάν, που δεν ηρεμεί ούτε με τις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον, η κατάσταση θεωρείται έκρυθμη.

    Όπως είπε ανώτατο στέλεχος της κυπριακής κυβέρνησης, το γεωτρύπανο West Capella, έφτασε στην περιοχή δύο ώρες πριν την καθορισμένη ώρα.

    «Βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ».

    Μάλιστα, εκμυστηρεύτηκε ότι η Λευκωσία έχει την έμπρακτη στήριξη διαφόρων γειτονικών χωρών.

    Επίσης, παραδέχτηκε ότι η παρουσίας της Γαλλίας είναι παραπάνω από αισθητή. Δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, που λαμβάνουν μέρος στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, βρίσκονται στο λιμάνι της Λάρνακας και τις πρωινές ώρες θα πλεύσουν προς το σημείο της γεώτρησης. Αισθητή παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο έχει και το αμερικανικό ναυτικό. Όταν είχε επισκεφτεί την αμερικανική πρωτεύουσα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ενημερώσει λεπτομερώς τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στον Λευκό Οικό, περί των ενεργειακών σχεδίων της Κύπρου. «Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ενθαρρυμένος», είπε το στέλεχος.

    Πάντως, μέχρι αυτήν την στιγμή, οι Τούρκοι δεν έχουν απασχολήσει το γεωτρύπανο West Capella, αν και με τον Ερντογάν δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, καθώς παρακολουθεί εκτενώς την κατάσταση και πάντα είναι ενήμερος για τις εξελίξεις στο θέμα.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, την Τρίτη, εξέδωσε NAVTEX (οδηγίες προς ναυτιλομένους), όπου μέσω αυτής ανακοίνωσε την κήρυξη ζώνης ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης του “West Capella” στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Η είσοδος σε αυτή τη ζώνη απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.

    Η γεώτρηση θα ξεκινήσει με διάμετρο 32 ιντσών και θα καταλήξει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ανακαλύψει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τις έρευνες την 1η Σεπτεμβρίου στην περίπτωση που ανακαλύψει «ξηρό πηγάδι». Όμως θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου ακόμα και αν δεν βρει κοίτασμα.

    Όπως λένε επίσημες πληροφορίες, «το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λεβέντης: «Αναμένεται θερμό επεισόδιο από την γείτονα χώρα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεννηματά για Κυπριακό: «Δεδομένες οι ευθύνες της Τουρκίας – Τορπίλισε τις συνομιλίες»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο



    ΣΧΟΛΙΑ