• Top Stories

    Αυτό είναι το νομοσχέδιο για να «ξεπαγώσουν» οι μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς


    Να ξεπεράσει το γραφειοκρατικό σκόπελο και τις χρονοβόρες απαντήσεις σε δικαστικές συνδρομές επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοσχέδιο που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να «ξεκλειδώσουν» μεγάλες υποθέσεις (κυρίως διαφθοράς) που παραμένουν «παγωμένες» στην ανάκριση εν αναμονή της αποστολής στοιχείων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Πρόκειται για «την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 περί της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας σε ποινικές υποθέσεις», η οποία ουσιαστικά στοχεύει στην επέκταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

    Αναλυτικότερα, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπονται:

    • Η υποβολή αιτημάτων για άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να χορηγηθούν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από πιστωτικά ιδρύματα, όπως επίσης η υποβολή αιτημάτων για άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών ( τηλέφωνα, διαδίκτυο).
    • Η εξέταση σημαντικών μαρτύρων με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως η τηλεδιάσκεψη ή η οπτικοακουστική μετάδοση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με πραγματογνώμονες.
    • Η προσωρινή μεταγωγή προσώπου που κρατείται σε ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο, με σκοπό τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και την εξέταση του με την προϋπόθεση ότι θα επανέρχεται στο κράτος που ήταν κρατούμενος.

    Οι προωθούμενες ρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας από τις δικαστικές αρχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαίρη Τσώνη: Τι δήλωσε ο ιατροδικαστής για τον θάνατο της 30χρονης ηθοποιού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλιόσα Γκρίσσιν: Όλη η αλήθεια για την ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ. Οι θέσεις του επιχειρηματία στο mononews.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι αναφέρει η ιατροδικαστής για την 36χρονη άτυχη μεσίτρια – Αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων



    ΣΧΟΛΙΑ