• Πολιτική

    Νέος γύρος έντασης στην Βουλή για τον «σκαφάτο» Τσίπρα και τις σχέσεις με την χούντα

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη


    Απόψε θα παιχτεί η… τελευταία πράξη του δράματος στην Βουλή, τρίτη ημέρα της συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ για τον Παύλο Πολάκη, την οποία η κυβέρνηση μετέτρεψε σε συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης, την Τετάρτη, ξέσπασε θύελλα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να χάνει την ψυχραιμία του μετά τις αποκαλύψεις για τις διακοπές με την πολυτελή θαλαμηγό του αείμνηστου Περικλή Παναγόπουλου λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι.

    Θύελλα έχει ξεσπάσει και για τις σχέσεις της οικογένειας Τσίπρα με την χούντα, μετά τις σχετικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Το κλίμα της Τετάρτης δίνει μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει και απόψε, οπότε Τσίπρας και Μητσοτάκης θα ξαναδιασταυρώσουν τα ξίφη τους λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία.

    Οι σχέσεις της οικογένειας Τσίπρα με την χούντα

    Η υπόθεση των σχέσεων της οικογένειας Τσίπρα με το καθεστώς της χούντας πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις μετά τις σχετικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απαντώντας στις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για την οικογένεια Μητσοτάκη, που όπως είπε «έγινε ζάπλουτη, αν και δεν ασχολήθηκε παρά μόνο με την πολιτική» ο αρχηγός της ΝΔ είπε: «Ας αναζητήσουμε λίγο τους τρόπους, με τους οποίους η δική σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία που είχε, πότε την απέκτησε, με ποιους έκανε δουλειές στην χούντα».

    Η αναφορά αυτή του προέδρου της ΝΔ φαίνεται πως αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό, που δεν απάντησε μέσα στην αίθουσα, αλλά λίγες ώρες μετά ανάρτησε στο Facebook μια μακροσκελή αφήγηση για τον πατέρα του, Παύλο, και τις σχέσεις του με την χούντα. Ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι ο πατέρας του δεν ήταν αντιστασιακός, αλλά άνθρωπος δημοκρατικών και αριστερών πεποιθήσεων, γιος εαμίτη, που αγόραζε κρυφά την Αυγή, ενώ τόνισε την αντιστασιακή δράση του θείου του Ηρακλή Τσίπρα, εξαιτίας του οποίου μάλιστα συνελήφθη από την χούντα και ο πατέρας του.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα με άρθρο του στα Νέα ο πρώην βουλευτής και υπουργός Φοίβος Ιωαννίδης λέει τα εξής για τον πατέρα και τον θείο του Αλέξη Τσίπρα: «Κανένας γιος δεν φταίει για όσα έκανε ο πατέρας του ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειάς του, ιδίως μάλιστα πριν γεννηθεί. Κανένας είτε είναι πολιτικός, είτε όχι, είτε λέγεται Αλέξης Τσίπρας, είτε Κυριάκος Μητσοτάκης.

    » Μιλάω για αυτά τα θέματα όσο μπορώ λιγότερο και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας. Έχω αναφερθεί δημόσια, ερωτώμενος, στον ρόλο του Ηρακλή Τσίπρα, θείου του πρωθυπουργού, επί δικτατορίας. Εν συντομία, συμμετείχε στη δράση της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης που είχα ιδρύσει μαζί με άλλους αγωνιστές, διέφυγε τη σύλληψη, απέκτησε ρόλο επί Ασλανίδη στον Παναθηναϊκό, καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά έμεινε μόνο την παραμονή της δίκης μας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε παρανόμως αναστολή, δοθέντος, ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά δύο φορές για απάτη σε ποινή πάνω από έξι μήνα η κάθε μία.

    » Μετά μαζί με τον αδερφό του, Παύλο Τσίπρα (σσ: πατέρας του πρωθυπουργού) που είχε συλληφθεί για λίγο διάστημα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, πράγματι ανέλαβαν δημόσια έργα στην Κρήτη, πιθανόν και αλλού. Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια. Τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι ωραιοποιήσεις ή υπερβολές.

    » Στα 83 μου χρόνια, δεν δικαιούμαι να υποτιμώ την αξία του παρελθόντος και της ιστορίας. Αλλά η ζωή, η πολιτική και η δημοκρατία, βρίσκουν ή χάνουν στις ιδέες που υπηρετούμε ή προδίδουμε σήμερα και κάθε μέρα».

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, στην εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ. Ο Γ.Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Μακελειό είχε ξεκινήσει πριν το 2015 να γράφει, αλλά έγινε εντονότερο το 2015 με την κυβέρνηση. Το περυσινό καλοκαίρι υπήρχε και πάλι κορύφωση και πολλές εφημερίδες είχαν ασχοληθεί με το υποτιθέμενο παρελθόν του θείου μου και του πατέρα μου. Τότε η ΝΔ δεν τα υιοθέτησε. Τώρα, φτάσαμε στο ατόπημα του κ. Μητσοτάκη, να το πει στη Βουλή. Το ατόπημα είναι πολύ μεγάλο και δεν αρκεί μία συγγνώμη.

    » Αυτή την ιστορία ξεκίνησε, αν δεν χάνω επεισόδια, πρώτος ο κ. Λεβέντης, όταν έκανε αναφορά σε κάτι εκπομπές σε μικρά κανάλια, πριν βγει στη Βουλή, που έλεγε ότι ο θείος μου και ο πατέρας μου είχαν τον Σκαπανέα. Αργότερα το ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, πριν βγούμε στην κυβέρνηση. Τη συγγνώμη του Καρατζαφέρη δεν την θυμάμαι. Σίγουρα όμως δεν υπήρξε συνέχεια.

    » Ο πατέρας μου και ο θείος αναλάμβαναν δημόσια έργα, πριν από την χούντα και στη διάρκεια της χούντας είχαν πολλά προβλήματα. Πριν πέσει η χούντα, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα, διότι δεν έπαιρναν έργα. Ο θείος μου και ο πατέρας μου δεν είχαν καμία σχέση με τον Σκαπανέα. Είναι απολύτως ψευδές. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ακριβώς αυτό, αλλά η ιστορία συνεχίστηκε με τον κ. Γεωργιάδη και άλλους.

    » Το 1972 ο πατέρας και ο θείος μου έφυγαν και επέστρεψαν μετά τη χούντα. Υπάρχει κάτι άλλο που είναι πιο σοβαρό. Είναι πολύ μεγάλη αθλιότητα να κατηγορείται ένας άνθρωπος που είχε αντίσταση μέσα στη χούντα. Ο πατέρας μου, με το που έγινε το πραξικόπημα, το 1967, ενεργοποιήθηκε με άλλους από την Ένωση Κέντρου και ίδρυσαν τη 10, που έκαναν και ένοπλες ενέργειες.

    » Ορισμένοι μάλιστα, λένε ότι ο πατέρας μου ήταν και από τους πιο ενεργούς. Συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 1967. Ο πατέρας μου συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 1968. Τότε είχαν συλληφθεί η μητέρα μου, ο θείος μου ο Παύλος (πατέρας του Αλέξη), για να συλλάβουν τον πατέρα μου. Θυμάμαι τον πατέρα μου να τρέχει να βοηθήσει στο Πολυτεχνείο. Αντίστοιχη ιστορία, αλλά λιγότερο ενεργός, είχε και ο θείος μου ο Παύλος. Μετά βοηθούσαν στο ΠΑΣΟΚ, δίχως να ζητούν εξαργύρωση γι’ αυτή τη βοήθεια».

    Αποκαλύψεις και για το κότερο της Παναγόπουλου

    Νέα εξέλιξη είχε και η υπόθεση των διακοπών του Αλέξη Τσίπρα με το σκάφος της εφοπλιστικής οικογένειας Παναγόπουλου, καθώς όπως αποκάλυψαν τα Νέα, η Κατερίνα Παναγόπουλου δεν είναι απλώς άμισθη συνεργάτης του πρωθυπουργού για θέματα της ελληνικής διασποράς. Έχει διοριστεί και πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, ενώ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας την έχει προτείνει και για διάδοχο του «Αθάνατου» Λάμπη Νικολάου.

    Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει εκτενές παρασκήνιο για την ενόχληση του προέδρου της ΔΟΕ κ. Μπάχ με τις πιέσεις της Αθήνας για τον διορισμό Παναγόπουλου στην Ολυμπιακή Επιτροπή, που τον οδήγησαν να πετάξει το σχετικό αίτημα «στο καλάθι των αχρήστων», αφού η σύζυγος του εκλιπόντος εφοπλιστή δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα.

    Οι τελευταίες εξελίξεις και αποκαλύψεις, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν φαίνεται να επηρεάζουν το εκλογικό σώμα, προμηνύουν ένα ακόμα σκληρό μπρά ντε φερ απόψε το βράδυ, εφ’ όλης της ύλης, και με βαριές εκφράσεις από τους δυο μονομάχους.



    ΣΧΟΛΙΑ