• Πολιτική

    Νέα “βόμβα” από το ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις και στους μισθούς των καθηγητών ΤΕΙ

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Μετά τους ενστόλους, τους δικαστικούς, τους γιατρούς και τους καθηγητές των ΑΕΙ, τώρα και για τους καθηγητές των ΤΕΙ κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στους μισθούς τους.

    Με τρεις νέες αποφάσεις-δημοσιονομική “βόμβα”, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ και καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει τους μισθούς τους στα επίπεδα των προ της 1ης Αυγούστου 2012 μειώσεων.

    Μόνο όσοι καθηγητές ΤΕΙ έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα πρέπει να εισπράξουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους από 1.8.2012 έως σήμερα.

    Για τους υπόλοιπους, η αναπροσαρμογή των μισθών τους πρέπει να γίνει από σήμερα που δημοσιεύθηκαν οι τρεις αποφάσεις  του ΣτΕ.

    Ο  διαχωρισμός έγινε  για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην «οξυμένη δημοσιονομική κρίση» και στην «κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου».

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με τις υπ΄  αριθμ. 479-481/2018 αποφάσεις της, έκανε δεκτές της προσφυγές 49 καθηγητών των ΤΕΙ, κρίνοντας ότι τόσο οι μνημονιακοί νόμοι, όσο και η υπουργική απόφαση που αναδρομικά από 1.8.2012 μείωσαν τις αποδοχές τους «αντίκειται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος», όπως και στις Συνταγματικές αρχές:

    α) της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, β) της αναλογικότητας και γ) της ισότητας στα δημόσια βάρη.

    Κατά την Ολομέλεια τους Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των καθηγητών, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους,  επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος και  δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΒΟΜΒΑ του ΣτΕ: Αντισυνταγματικές και για τους απλούς γιατρούς του ΕΣΥ οι μειώσεις μισθών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους μισθούς διευθυντών νοσοκομείων



    ΣΧΟΛΙΑ