• Top Stories

    ΣτΕ: Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο ιδρυτικός νόμος για το ΑΑΔΕ ζητούν οι συνδικαλιστές

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο ιδρυτικός νόμος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συνδικαλιστικές οργανώσεις και δημόσιοι υπάλληλοι.

    Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών και 6 πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και νυν υπάλληλοι της ΑΑΔΕ.

    Υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η σύσταση της ΑΑΔΕ που προβλέφθηκε με το νόμο 4389/2016 και λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2017, καταργώντας ουσιαστικά στην πράξη βασικές και καθοριστικές αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών.
    Με τον ιδρυτικό νόμο 4389/2017, η ΑΑΔΕ ανέλαβε τον τομέα της είσπραξης των εσόδων του κράτους και της οργάνωσης των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων με δυνατότητα παρέμβασης στο νομοθετικό φορολογικό έργο.

    Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η σύσταση της ανεξάρτητης Αρχής είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος καθώς αφενός ανατίθενται σε αυτήν αρμοδιότητες του στενού πυρήνα του κράτους και αφετέρου είναι πολιτικά ανεύθυνη και δεν υπόκειται σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρότι υποκαθιστά την Κυβέρνηση.

    Υποστηρίζουν επίσης ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η ανάθεση στην Αρχή αρμοδιοτήτων που είναι φορολογικού, δημοσιονομικού και γενικά αυστηρά καταναγκαστικού και αστυνομικού χαρακτήρα και υπάγονται στις αρμοδιότητες του στενού κρατικού πυρήνα. Μάλιστα, επισημαίνουν στο σημείο αυτό την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά αστυνομικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις για τον Γιάννο Παπαντωνίου: Η Δικαιοσύνη δέσμευσε λογαριασμούς και ακίνητά του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύκλοι Attica Bank: Με τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών κόκκινα δάνεια 1,3 δισ. σε fund

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ για χιλιάδες φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια



    ΣΧΟΛΙΑ