• Πολιτική

    ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους μισθούς διευθυντών νοσοκομείων

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι αναδρομικές περικοπές από τον Αύγουστο του 2011 στις αποδοχές των γιατρών διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κυβέρνηση καλείται τώρα να γυρίσει πίσω τα “κομμένα” σε όσους εχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σημερινή απόφασή της έκρινε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος  θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και θα επανέλθει το μισθολογικό καθεστώς τους στο προ της 1ης Αυγούστου 2012, μόνο σε  όσους έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα  Διοικητικά Πρωτοδικεία.

    Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή 4 διευθυντών του ΕΣΥ, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι μισθοδοτικές καταστάσεις τους, καθώς οι αποδοχές τους μειώθηκαν δραστικά  σε εφαρμογή τόσο της μνημονιακής νομοθεσίας (νόμοι 4093/2012 και 4046/2012), όσο και της από 14.11.2012 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

    Το ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές «αντίκειται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος», όπως και στις αρχές: α) της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, β) της αναλογικότητας και γ) της ισότητας στα δημόσια βάρη.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ  τελούν σε ειδικές συνθήκες από την άποψη εισόδου και εξελίξεως στην δημόσια υπηρεσία σε σχέση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

    Κατά το ΣτΕ, το κράτος υποχρεούται να παρέχει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση στους γιατρούς του ΕΣΥ, όπως επίσης  υποχρεούται να παρέχει σε όλους  τους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, τις οποίες υλοποιούν οι γιατροί του ΕΣΥ.



    ΣΧΟΛΙΑ