• Διεθνής πολιτική

    Ο Ερντογάν ανοίγει την παράκτια ζώνη στα Βαρώσια για να στηρίξει τον υποψήφιό του στις εκλογές στο ψευδοκράτος

    • NewsRoom


    Σε μια νέα προκλητική κίνηση κατά της Κύπρου, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στο ψευδοκράτος, προχώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πλάι στον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε την επέκταση του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, της περιοχής των Βαρωσίων, την ερχόμενη Πέμπτη.

    Ο Ερντογάν, ο οποίος στηρίζει τον Τατάρ κόντρα στην υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί στις επερχόμενες εκλογές, πραγματοποίησε συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους την Τρίτη. «Συγχαίρω όλους τους Τουρκοκύπριους για αυτήν την όμορφη εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ενοχλήσει πολλά μέρη. Ευχόμαστε να καταστεί ανοιχτό το σύνολο της Αμμοχώστου για χρήση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε υποστήριξη στις αρχές της ‘ΤΔΒΚ’ ως προς αυτό», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησής τους.

    Από την πλευρά του ο Τατάρ αφού δήλωσε πως τα Βαρώσια αποτελούν «έδαφος του ψευδοκράτους», ανέφερε πως  “κάνουμε το πρώτο συγκεκριμένο βήμα σύμφωνα με τον οδικό μας χάρτη, ανοίγουμε την παράκτια ζώνη. Ο “λαός” θα επωφεληθεί από την ακτή. Η παραλία στην εδώ και καιρό εγκαταλελειμμένη πόλη των Βαρωσίων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου θα ανοίξει την Πέμπτη».

    Η κίνηση του Ερντογάν, η οποία έρχεται 4 ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία στο ψευδοκράτος, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στην πλευρά του στρατοπέδου του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Τατάρ και βρίσκεται σε δυσμένεια από το τουρκικό καθεστώς.

    Ο Ακιντζί, μάλιστα, χαρακτήρισε σε γραπτή του δήλωση ως «ντροπή» το σόου που έδωσαν ο Ερντογάν και ο Τατάρ στην Άγκυρα. Όπως αναφέρει οι τελετές για το νερό και το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων έγιναν μόνο για να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν από τους υποψηφίους και αποτελούν μια άλλη διάσταση της παρέμβασης που έγινε στις «εκλογές». Τονίζει δε πως ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ προετοιμάζεται για μια άτυπη διάσκεψη μετά τις «εκλογές», η ενέργεια στα Βαρώσια είναι λανθασμένη και πιθανότατα θα φέρει τους τουρκοκύπριους σε δύσκολη θέση στη διεθνή σκηνή.

    Από την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε την κίνηση της Άγκυρας ενώ υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.



    ΣΧΟΛΙΑ