• Πολιτική

    Νέα επίθεση Κοντονή στους Δικαστές με αφορμή τον ρόλο του Διαμεσολαβητή

    • NewsRoom
    Σταύρος Κοντονής

    Σταύρος Κοντονής


    Συνέχεια στην κόντρα του με τους Δικαστές και τους Εισαγγελείες έβαλε από το βήμα των επιτροπών της Βουλής o Σταύρος Κοντονής. Αυτή τη φορά η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης ήρθε μετά την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να προχωρήσουν σε «λευκή απεργία» καταγγέλλοντας την επερχόμενη ρύθμιση για τον ρόλο του Διαμεσολαβητή.

    Ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε στην ομιλία του ότι η διάταξη για τον Διαμεσολαβητή είναι απόλυτα συνταγματική και απόλυτα συμβατή με την ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτικότητα ορισμένων υποθέσεων.

    «Ακούσαμε από τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων ότι είναι αντίθετοι, διότι ο ιδιωτικός διαμεσολαβητής ασκεί καθήκοντα οιονεί δικαστή. Απαντάμε ότι ο Διαμεσολαβητής δεν εκδίδει απόφαση ούτε εντός ούτε εκτός δίκης αλλά συντονίζει την διαδικασία διαμεσολάβησης», ανέφερε ο κ. Κοντονής. «Που είδαν οι κύριοι δικαστές ότι εισάγει ρόλο οιωνεί δικαστή στο Διαμεσολαβητή. Να τα πει αυτά κάποιος που δεν έχει τη στοιχειώδη νομική παιδεία το καταλαβαίνω, όχι όμως από δικαστές, όταν από τον ίδιο το νόμο ο Διαμεσολαβητής έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και δεν εκδίδει απόφαση», πρόσθεσε.

    Ο κ. Κοντονής τόνισε ακόμα, ότι η διαδικασία του εξώδικου πρακτικού δεν είναι καινούργια – υπάρχει στο νομικό κώδικα εδώ και 17 χρόνια, ενώ αντέκρουσε και το επιχείρημα των δικαστών ότι η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαδικασία συνιστά μη επιτρεπτό στοιχείο. «Το χειρότερο είναι ότι αντιπαραθέτουν τη διαδικασία της διαμεσολάβησης με τη διαδικασία δικαστικής μεσολάβησης που υπάρχει χρόνια. Οι διαδικασίες δεν είναι αντιπαραθετικές αλλά συμπληρωματικές», ανέφερε. Μάλιστα, πρόσθεσε πως τα τελευταία 6 χρόνια, από τις χιλιάδες υποθέσεις που πέρασαν από το πρωτοδικείο Αθηνών, κατευθύνθηκαν στη διαδικασία του Διαμεσολαβητή 340 υποθέσεις από τις οποίες οι 170 κατέληξαν σε συμβιβασμό.

    «Θα περίμενε κανείς η δήλωση των δικαστών να είναι όχι μόνο θετική, αλλά να επιδιώξουν με σθένος να αναγνωρίσουν ότι είναι απολύτως νόμιμη και συνταγματική η διαδικασία, όπως κατέληξαν ομόφωνα οι δικαστές μαζί με τους δικηγόρους που συμμετείχαν στην διαβούλευση του νομοσχεδίου», επεσήμανε ο κ. Κοντονής. «Οι συγκεκριμένοι κύριοι αναφέρουν ότι την αντισυνταγματικότητα την εντοπίζουν στον αποκλεισμό του πολίτη στο δικαστικό σύστημα. Εσείς διαπιστώνετε από το νόμο ότι δεν μπορεί κάποιος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη; Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι αν μέσα στις πρώτες δύο ώρες διαφωνήσει με τον αντίδικο μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια. Η πρόσβαση είναι συνεχής και δεν μπαίνει κανένα εμπόδιο», σημείωσε.

    Τέλος, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι κανένας κακόπιστος δεν μπορεί να φαλκιδεύσει τη διαδικασία, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς για υψηλές αμοιβές στους Διαμεσολαβητές επισημαίνοντας ότι στις ειδικές διαδικασίες για μικροδιαφορές, η διαμεσολάβηση κοστίζει μόλις 50 ευρώ και για τις λοιπές 170 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : Συμβολαιογράφοι: «Βιώνουμε ένα αίσχος και η Βουλή μένει σιωπηλή»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με αποχή απαντούν δικαστές και εισαγγελείς στο Σ/Ν για τη διαμεσολάβηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕΤ : Πρόεδρος Ενωσης Δικαστών-Εισαγγελέων: «Κίνδυνος για «παραδικαστήρια» με τους ιδιώτες διαμεσολαβητές»



    ΣΧΟΛΙΑ