• Πολιτική

  Το State Department τηρεί αποστάσεις για τα περί παρέμβασης στα ελληνοτουρκικά

  • NewsRoom


  Αποστάσεις τηρεί το State Department έναντι των φημών που ήθελαν τις ΗΠΑ να παίρνει πρωτοβουλία διαμεσολαβητικής προσπάθειας για τις ελληνοτουρκικές διαφορές το προσεχές διάστημα, με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

  Σύμφωνα με το ΑΝΤ1, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον  ο εκπρόσωπος του State Department δεν επιβεβαίωσε τα σχετικά ελληνικά  δημοσιεύματα στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν Πενς και Πομπέο  προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη (την περασμένη Τετάρτη) ανέφερε  ότι  οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα διπλωματική πρωτοβουλία.

  Στην  απάντηση του εκπροσώπου του State Department σχετική ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού, τηρήθηκε για ακόμα μια φορά  η γραμμή της  πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας. Πιο συγκεκριμένα, η απάντησή του έχει ως εξής:

  «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την  αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

  Μετά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ   στον  ΑΝΤ1,  έγκυρη διπλωματική πηγή κληθείσα να σχολιάσει  επιβεβαίωσε  στον ΑΝΤ1  ότι ουδεμία συζήτηση  έγινε  για ανάμειξη και διαμεσολάβηση  του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Η ίδια  διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού  Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ  στην Τουρκία τον επόμενο μήνα  ήταν ήδη προγραμματισμένο και αντίθετα  από σχετικά δημοσιεύματα  δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. «Δεν έχει συμφωνηθεί  διαμεσολάβηση  των  ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε στον ΑΝΤ1, για να συμπληρώσει με νόημα: «Oι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό…».  ΣΧΟΛΙΑ