• Top Stories

    Να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο θέλουν οι Ευρωπαίοι


    Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, αφού αναφέρθηκε στις προθέσεις του ταμείου, επεσήμανε ότι « η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει εδώ και τώρα καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χάσιμο χρόνου.» «Συμφωνώ του απάντησε η  Αngela Merkel. Μέσα στον Απρίλιο το θέμα αυτό θα πρέπει να έχει κλείσει.»

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεσμεύτηκε μάλιστα ότι  αύριο θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ταμείου Kristin Lagarde με την οποία θα συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης του  προγράμματος κάτω από το φως των αποκαλύψεων των  WikiLeaks.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις συνομιλίες τους με τον πρωθυπουργό και ο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Πρόεδρος της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, ο διοικητής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι καθώς και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας  επεσήμανε στους συνομιλητές του ότι μέσα από τους αποκαλυπτικούς διαλόγους  γίνεται φανερό ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιθυμεί να φτάσει και πάλι  την χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο προκειμένου κάτω από την πίεση η κυβέρνηση να συναινέσει στα πολύ σκληρά μέτρα που ζητάει το  ταμείο.

     «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε  στον Paul Tomsen να διαλύσει την χώρα « είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αναφερόμενος  στις συνομιλίες  τόνισε ότι  χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός  με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεωκοπία της χώρας .»

    Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι σχετίζουν την υπόθεση  της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την  παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.

    Εξέφρασε ακόμα την έκπληξη του για τα μέλη του ΔΝΤ τα οποία εμφανίζονται να έχουν πρόθεση να απειλήσουν ακόμα και την Γερμανίδα Καγκελάριο Αngela Merkel με σκοπό να την εξαναγκάσουν να  προσχωρήσει στις θέσεις τους.

    Σήμερα πάντως η κυβέρνηση περιμένει την επίσημη απάντηση από την  υπεύθυνη του ΔΝΤ Kristin Lagarde για το εάν  συμμερίζεται στις  εκβιαστικές απόψεις του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου που έγιναν γνωστές  μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks.

    Τα όσα δημοσιοποιήθηκαν ωστόσο αλλάζουν το σκηνικό των συνομιλιών αφού πλέον επικρατεί καχυποψία ανάμεσα στους εκπροσώπους όλων των θεσμών για τις προθέσεις του ταμείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ για αρκετές ώρες οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Κομισίον, ESM ζητούσαν απαντήσεις για τα όσα αποκαλύφθηκαν από την Ντέλια Βελκουλέσκου ενώ στην έναρξη των σημερινών συνομιλιών εξηγήσεις από την εκπρόσωπο του  ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε και  ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

    Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/kachipopsia-ke-apo-tis-dio-plevres-dnt-vs-tsakalotou/35320



    ΣΧΟΛΙΑ