• Πολιτική

    «Μπλέξαν οι φωνές μας, μπλέξαν οι φωνές… βλάβες, και υποκλοπές»

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου


    Με  χαμηλές προσδοκίες ξεκινά αύριο και πάλι τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, με την κατάθεση του νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

    Ο πήχης παραμένει χαμηλός καθώς δεν αναμένεται να προκύψει κάτι θεαματικό από τη κατάθεση του κ. Δεμίρη αφού το απόρρητο της διαδικασίας αλλά και το πόστο του -πλην εξαιρετικού απροόπτου- δεν επιτρέπουν μεγάλες “ειδήσεις” γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών.

    Στο μεταξύ το πολιτικό “power game” που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως οδηγούν σε “τρίτη μοίρα” την υπόθεση της υποκλοπής του Νίκου Ανδρουλάκη.  Η ένταση που έχει προκληθεί μετά  τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του πρώην προέδρου του ΤΑΥΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα  επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “έχει μεταφέρει το παιχνίδι στην αυλή της Κουμουνδούρου”. Όπως είναι φυσικό η πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος “διευκολύνει” την κυβερνητική πλευρά καθώς τα φώτα πλέον έχουν αποσυρθεί κατά κάποιο τρόπο  από το δικό της πεδίο. Στο γεγονός αυτό δρα επικουρικά και η πορεία των εργασιών της Εξεταστικής επιτροπής καθώς όπως έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος κοινοβουλευτικός “αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες”. Εννοώντας ότι η σύσταση  της Εξεταστικής έγινε για την διαλεύκανση κυρίως της “υπόθεσης Ανδρουλάκη”  και τελικά προέκυψε ” Υπόθεση Πιτσιόρλα”.

    Από την αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού σε μια λογική που θέλει να ισχυριστεί ότι “όλοι είναι ίδιοι”. Είτε έτσι, είτε αλλιώς αποτελεί γεγονός ότι η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδυναμωθεί. Πόσο μάλλον μετά τη χθεσινή ενέργεια του πρώην υπουργού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Πιτσιόρλα που  κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη για όσα είπε στη Επιτροπή, προσδίδοντας στην υπόθεση και χαρακτηριστικά εσωκομματικής διαμάχης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουμπάτης πέρα από τα όσα φέρεται πως κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή σε γραπτή δήλωση του σε μια προσπάθεια να βάλει “τάξη” σε όσα είχαν διαρρεύσει σημείωνε μεταξύ άλλων “αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα όλες τις απαραίτητες  οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα.

    Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος κανένας -ούτε ο τότε Πρωθυπουργός- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο.

    Ουδέποτε επίσης στην κατάθεση μου αναφέρθηκα σε «Συριακά Κεφαλαία» που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιόνιο.

    Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι. Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει  την ΕΥΠ  για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι άνθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα”.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου στην ΔΕΘ  υποστήριξε ότι δεν έδωσε καμία εντολή για παρακολούθηση   «Είχα θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή και τη λειτουργία της ΕΥΠ. Δεν ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού.

    Ο διοικητής για κρίσιμα θέματα με ενημέρωνε. Η ΕΥΠ αποφάσισε για λόγους που έχουν να κάνουν με υπόθεση  οικονομικού εγκλήματος να συμπεριλάβουν και στελέχη  στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έδωσα εντολή για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα. Δεν προέταξα το κομματικό συμφέρον. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρχει στοιχείο επιβαρυντικό για τα στελέχη να με ενημερώσει» .

    Στο ΠΑΣΟΚ πάντως παρά την αίσθηση  ότι το υλικό της επισύνδεσης έχει καταστραφεί, δεν αφήνουν την υπόθεση να μπει στο περιθώριο των εξελίξεων. Εκτός από την προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που βρίσκεται συνεχώς πάνω στο γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χθες ο κ. Ανδρουλάκης  κατέθεσε  ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σπυρόπουλου στο πλαίσιο της από 26.7.2022 μηνυτήριας αναφοράς του για την υπόθεση παγίδευσης του τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμικό Predator.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την προφορική κατάθεσή του εγχείρησε προς τον κ. Εισαγγελέα συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά σε σχέση με την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του από την ΕΥΠ, για την κακουργηματική αξιόποινη πράξη της παραβίασης της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών και συναφή αδικήματα, καθώς και για την πλημμεληματική πράξη της παραβίασης του τηλεφωνικού του απορρήτου.

    Η συμπληρωματική αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη συνοδεύτηκε  και από ειδικότερα αιτήματα κλήσεως μαρτύρων, κατάσχεσης εγγράφων και διενέργειας μιας σειράς συγκεκριμένων ανακριτικών ενεργειών προς διακρίβωση της αλήθειας.

    Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος “Η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία είναι βέβαιο ότι θα πράξει το καθήκον της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, που ρητά της παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ώστε να φτάσει στην αλήθεια, που κάποιοι ματαίως επιχειρούν επί εβδομάδες να κρύψουν.

    Διότι στο κράτος Δικαίου μας δεν νοείται η ύπαρξη κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες λειτουργούν έξω από τον έλεγχο του νόμου”.

    Με γραπτή δήλωση του  ο Νίκος Ανδρουλάκης  κατήγγειλε προσωπικά τον Πρωθυπουργό για απόπειρα συγκάλυψης υποστηρίζοντας πως :

    “Από την πρώτη στιγμή επέλεξα τον θεσμικό δρόμο για την αποκάλυψη της αλήθειας, καθώς πρόκειται για θέμα δημοκρατίας, και θα επιμείνω.

    Όπως έχει φανεί ξεκάθαρα, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιμένουν στη συγκάλυψη.

    Το απόρρητο δεν μπορεί να είναι αλα καρτ και να επιστρατεύεται μόνο όταν αφορά την υπόθεση της δικής μου παράνομης παρακολούθησης από την ΕΥΠ ώστε οι εμπλεκόμενοι να μην δώσουν κανένα στοιχείο.

    Είναι ενδεικτικό ότι Διοικητές της ΕΥΠ προηγούμενων περιόδων, που κλήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή, δεν οχυρώθηκαν πίσω από το απόρρητο. Μήπως τελικά το απόρρητο χρησιμοποιείται όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία;

    Ο κ. Μητσοτάκης μολονότι έχει τη δυνατότητα βάσει του άρθρου 14 παρ. 4 ν. 3649/2008 να άρει το απόρρητο για τους υφισταμένους του, αρνείται να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να φύγουν οι σκιές.Η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης.”

    Διαβάστε επίσης

    Νίκος Ανδρουλάκης: «Το απόρρητο δεν μπορεί να είναι αλά καρτ»

    Πιτσιόρλας: Κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη



    ΣΧΟΛΙΑ