• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μητσοτάκης στο Bloomberg: Οι επενδύσεις θα ξεκολλήσουν από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ

    • Bloomberg
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά επενδύσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αυτό το δεδομένο, ο ίδιος δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εκδώσει άδειες για τις Σκουριές από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης και θα προωθήσει την επένδυση στο Ελληνικό.

    Η κορυφαία προτεραιότητα, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών και εμβληματικών επενδύσεων. «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η επένδυση στο Ελληνικό πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2019. Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση, ούτε για ένα λεπτό. Το Ελληνικό είναι η πιο εμβληματική από τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Πρόκειται για μια νέα Αθήνα» αναφέρει.

    Η αξία όλων των επενδυτικών σχεδίων υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ, ωστόσο καθυστερούν για χρόνια εξαιτίας δικαστικών μαχών και γραφειοκρατικών δυσχερειών, παρ’ όλο που θα έδιναν ανάσα στην ελληνική οικονομία που έχει χάσει περίπου το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία δέκα χρόνια, σημειώνει το Bloomberg.

    Η υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, σημειώνεται στο άρθρο, ίσως δώσει την ευκαιρία στον απόφοιτο του Χάρβαρντ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποδείξει τις ικανότητές του πάνω στο κρίσιμο θέμα των επενδύσεων.

    Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και σημειώνεται ότι οι εκλογές μπορεί να έρθουν νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2019, με πιθανό σενάριο να διεξαχθούν τον Μάιο. Ανεπισήμως τα κομματικά επιτελεία έχουν ξεκινήσει τις καμπάνιες τους και ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει τις προτεραιότητές του.

    Ωστόσο, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, οι Σκουριές και το Ελληνικό δεν είναι οι μόνες επενδύσεις που θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της ΝΔ εξετάζει την παροχή κινήτρων σε ιδιώτες επενδυτές στον τομέα της υγείας και τη διαχείριση απορριμμάτων.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του περιέγραψε ως κεντρικό στόχο του την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας διεθνώς, και τόνισε ότι αυτό θα γίνει και μέσα από ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο θα στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων και πολλών θέσεων απασχόλησης.

    «Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας στοίχημα. Να πείσουμε τους πάντες, τις αγορές, τους πιστωτές, τους επενδυτές και κυρίως τον ελληνικό λαό. Να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη προς τη χώρα και τη νέα κυβέρνηση. Θα κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε οριστικά με την αντίληψη που υπάρχει σήμερα ότι η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει» πρόσθεσε.

    «Η φορολογία είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, όταν συνδυάζετε με τη σωστή δημοσιονομική πολιτική» λέει και προσθέτει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα με τους πιστωτές.

    Μιλώντας γενικότερα για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία επέδειξε όχι μόνον συνέπεια, αλλά και αντοχή απέναντι στις συστηματικές επιθέσεις κατά των δημοκρατικών θεσμών από τις δυνάμεις του λαϊκισμού.

    Ερωτηθείς για τις τράπεζες τονίζει ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, αλλά ότι χρειάζεται να κινηθούν με ταχύτητα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Το μήνυμα που στέλνει είναι ότι θα στηρίξει τα πιστωτικά ιδρύματα για να λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης προς τα νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από την κρίση, αλλά και να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται σήμερα τα κενά του συστήματος.

    Σε ερώτηση, τέλος, για το αν η Ελλάδα κινδυνεύει με ένα νέο πρόγραμμα, ο ίδιος υπογραμμίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι θεωρεί αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη και ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η χώρα μας να μην ξαναδοκιμαστεί ποτέ από ένα νέο μνημόνιο.  

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης σε Σταϊνμάιερ: Οι νέες περικοπές των συντάξεων πρέπει να αποτραπούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποχωρούν, ρίχνοντας λάσπη όπου βρουν



    ΣΧΟΛΙΑ