• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Μάχη στην Ευρώπη για πλαφόν στο φυσικό αέριο, επιπλέον μέτρα στήριξης στο εσωτερικό σε περίπτωση διαφωνίας των 27 – Όλο το παρασκήνιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Για άμεση λύση στο θέμα του φυσικού αερίου με την επιβολή πλαφόν στις τιμές θα πιέσει τους υπόλοιπους 26 ηγέτες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, επαναφέροντας ουσιαστικά την πρόταση που πρώτος έχει καταθέσει από την προηγούμενη άνοιξη και που πλέον, βρίσκει ευήκοα ώτα στους κόλπους των εταίρων, παρά τις συνεχιζόμενες -αν και αμβλυμμένες- ενστάσεις Γερμανών και χωρών του Βορρά.

    Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένος να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι, σε περίπτωση νέας αδυναμίας εξεύρεσης κοινής λύσης στο μείζον αυτό ζήτημα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εφαρμογή επιπλέον μέτρων στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα έσοδα που προκύπτουν από το φετινό ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στην ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης, ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανή μια νέα στήριξη μέσω της κρατικής επιδότησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

    Το σχέδιο της Κομισιόν

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έτοιμη πρόταση προς τους ηγέτες για «δυναμικό» πλαφόν στην αγορά του φυσικού αερίου στη χονδρική, όπως έχει προτείνει η Ελλάδα και, πλέον, άλλες 14 χώρες. Βάζοντας δικλείδες ασφαλείας ως προς τον εφοδιασμό της αγοράς και χρονικό ορίζοντα τους τρείς μήνες.

    Στην ίδια πρόταση προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές, στο πρότυπο της αγοράς εμβολίων κατά του covid-19.

    Η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός παράλληλου μηχανισμού αλληλεγγύης και στήριξης κρατών- μελών, τα οποία πιθανώς, θα βρεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Ταυτοχρόνως, εντείνονται οι πιέσεις για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

    Διαβάστε επίσης

    Στάνλεϋ Γκρίνμπεργκ: Τι γυρεύει ο «γκουρού» της πολιτικής επικοινωνίας στο προεκλογικό «war room» του Κυριάκου Μητσοτάκη;

    Μητσοτάκης: Στόχος η αυτοδυναμία – Η χώρα θα χρειαστεί σταθερότητα και ταχύτητα στις αποφάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ