• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Η Τουρκία ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Νέο μήνυμα  έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Μιλώντας στο «συνέδριο ygeiamou», χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη την κλιμάκωση της έντασης με υπαιτιότητα της Τουρκίας, τονίζοντας πως είχε την εντύπωση πως μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν επρόκειτο να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως. Όπως τόνισε, «δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτήν τη δέσμευση».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά, διαμηνύοντας πως αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Είπε:

    «Η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας. Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας».

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική.

    Σε ερώτηση πάντως αν υπάρχει περίπτωση να διακοπούν οι  άμεσες επαφές σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο Ερντογάν, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα, αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση».

    Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου, ίσως και πέραν των ορίων της προσβολής, προσωπική επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε τη «συμφωνία» που έκαναν για μη ανάμειξη τρίτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Στον ΟΗΕ φέρνει την αμφισβήτηση του Αιγαίου και της ελληνικής κυριαρχίας στα… «στρατικοποιημένα» νησιά ο Ερντογάν;

    Και όμως, οι δημοσκοπήσεις «φωτογραφίζουν» τον χρόνο των εκλογών



    ΣΧΟΛΙΑ