• Πολιτική

    Και όμως, οι δημοσκοπήσεις «φωτογραφίζουν» τον χρόνο των εκλογών

    μητσοτάκης τσιπρας


    Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εφτά δημοσκοπήσεις των βασικών εταιρειών ερευνών δημοσίευσαν έρευνες με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα και με σχεδόν ταυτόσημα αποτελέσματα και συμπεράσματα.

    Στην πρόθεση ψήφου στις έρευνες της OPINION POLL και της MARC η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται και φτάνει στο 9,9% και 10,3% αντίστοιχα. Στην εκτίμηση ψήφου της έρευνας της METRON ANALYSIS η διαφορά καταγράφεται στο 10,4%.

    Σε άλλες τρεις έρευνες (PULSE, MRB, GPO) η διαφορά στην πρόθεση, ή στην πρόθεση επί των εγκύρων και την εκτίμηση ψήφου, εμφανίζεται από 8,5% έως και 8,9%.

    Χθες, Δευτέρα, η τριμηνιαία δημοσκόπηση της εταιρείας KAΠΑ Research, έδειξε ότι η ΝΔ προηγείται με 8,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατέγραψε, για πρώτη φορά, πρόθεση ψήφου σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, που εκεί η διαφορά αυξάνεται στο 8,9%.

    Το συμπέρασμα και των εφτά ερευνών είναι ότι η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της και σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των ποσοστών, ή τα πολύ μικρά οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά αυξάνει. Μάλιστα αυτό συμβαίνει ενώ σε λίγο συμπληρώνονται τρία ολόκληρα χρόνια θητείας της κυβέρνησης μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια διαχείρισης κρίσης.

    Είναι δε σαφές πως όλα τα στοιχεία όλων των ερευνών δείχνουν ότι αυτή η ανάκαμψη της ΝΔ και η κάλυψη δημοσκοπικών φθορών που υπήρχαν οφείλεται στην ανακοίνωση του πακέτου μέτρων για τη μείωση των τιμολογίων ενέργειας που κρίνονται με ποσοστά από 45% έως και πάνω από 50% ως ικανοποιητικά, αλλά και στον θετικό απόηχο του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

    Ωστόσο αυτή είναι η εικόνα του τελευταίου μήνα. Η ΝΔ ήταν μπροστά με μεγάλες διαφορές ακόμα και όταν από το δημοσκοπικό 38.5% τον Ιανουάριο του 2021 έφτανε στο 30.1% τον Απρίλιο του 2022 (έρευνες OPINION POLL). Ας δούμε τί σημαίνει αυτό, όπως μας το εξήγησαν οι ίδιοι οι δημοσκόποι:

    • Από το καλοκαίρι του 2021–και ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή και οικονομική κρίση ως αποτέλεσμά της– συχνά η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναγγείλει την κατάρρευση της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά. Η ΝΔ προηγείται σταθερά, τρία σχεδόν χρόνια, με μεγάλες διαφορές, που ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση δεν έπεσαν κάτω του 8%-8,5%. Μάλιστα, στις τελευταίες έρευνες η ΝΔ δείχνει να καλύπτει φθορές του διαστήματος από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά και να φτάνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 10%. Επομένως, μπορεί να υπάρχει ανησυχία για την ακρίβεια και πίεση των νοικοκυριών κυρίως, αλλά οχτώ έως δέκα μονάδες διαφορά δεν δείχνουν καμία κατάρρευση.
    • Μπορεί να μιλάμε για μια «εικόνα της στιγμής», ωστόσο όταν επί τρία χρόνια, πάνω από 250 έρευνες εταιρειών, δείχνουν σταθερό και μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ, μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να πούμε – όχι και με μεγάλο ρίσκο – ότι η πρωτιά στις επόμενες εκλογές έχει κριθεί. Ζητούμενο, ουσιαστικά, είναι το ποσοστό και η διαφορά με την οποία θα κερδίσει η ΝΔ.
    • Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική διακυβέρνηση» με κύριο αποδέκτη το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν στερείται μόνο προγραμματικής βάσης, αλλά και ρεαλισμού. Με τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν δεχόταν το δεύτερο, δεν μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Αυτό λένε οι αριθμοί αυτήν τη στιγμή. Κυβέρνηση με τα σημερινά ποσοστά δεν σχηματίζεται χωρίς τη ΝΔ. Εκτός βέβαια και αν συμμετέχουν και άλλα κόμματα, κάτι που μοιάζει με φαντασίωση.
    • Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση και βέβαια και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι πολίτες μπορεί να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ή να δηλώνουν δυσαρεστημένοι, αλλά, πρώτον έχουν συναίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τη μία κρίση μετά την άλλη (προσπάθεια εισβολής στον Έβρο, πανδημία, άνοδος πληθωρισμού, εισβολή στην Ουκρανία και διεθνής αναταραχή, τροφοδότηση ενεργειακής, οικονομικής κρίσης, τουρκικές προκλήσεις κι απειλές) και δεύτερον, δεν διατυπώνουν ως αίτημα το «φύγετε». Ζητούν μέτρα για την προστασία τους.
    • Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση διαθέτουν ακόμα μεγάλο κεφάλαιο. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά θετικά το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον επιλέγει καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ενώ στις ερωτήσεις για το ποια κυβέρνηση μπορεί να τα πάει καλύτερα σε βασικούς τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη προηγείται με μεγάλη διαφορά μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και στο δύσκολο για την κυβέρνηση θέμα της ακρίβειας και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

    Συμπέρασμα: Σίγουρα η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί σε όλες τις σοβαρές κρίσεις, δείχνοντας ότι διασφαλίζει προστασία στην κοινωνία απέναντι στις συνεχείς δοκιμασίες, αλλά και η αντιπολίτευση οφείλει να βλέπει καθαρά την πραγματικότητα, αν θέλει να βελτιώσει τους συσχετισμούς υπέρ της. Όσο για το πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές, μάλλον έχει δίκιο η Ντόρα Μπακογιάννη που πρόσφατα δήλωσε, σιβυλλικά: Κανείς δεν ξέρει… ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Μαζί με τον πόλεμο να αποτραπεί το μοντέλο αυταρχικών ηγετών που καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους

    Ενισχύει το σενάριο για πρόωρες εκλογές η επιτάχυνση του νομοθετικού έργου



    ΣΧΟΛΙΑ