• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Αποκλειστική ευθύνη του Τσίπρα να εξασφαλίσει την έξοδο στις αγορές

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ


    Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις περικοπές των συντάξεων αλλά και του αφορολόγητου ως ένα «τέταρτο Μνημόνιο» και επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει.

    Παρόλα αυτά, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συζητηθεί στο κόμμα το ενδεχόμενο πρότασης μομφής στην κυβέρνηση.

    Εδώ και δυο χρόνια έχουμε ζητήσει εκλογές. Αυτό το αίτημα δικαιώνεται κάθε ώρα που περνά, υποστήριξε ο αρχηγός της ΝΔ επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στα εξωτερικά και την οικονομία εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους.

    «Μετά από μία περίοδο μυστικής διπλωματίας είχε εμφανίσει η κυβέρνηση μία έτοιμη λύση και αναφερόταν στο σχέδιο του ονόματος. Χρειάστηκε η σθεναρή παρέμβαση της ΝΔ για την ανάγκη συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα, την αποκήρυξη του αλυτρωτισμού και όνομα erga omnes». Μετά, συμπλήρωσε, «μας έφεραν ως όνομα αιφνιδιαστικά το «Μακεδονία του Ίλιντεν». Το απορρίψαμε αμέσως και αποδείξαμε ότι η κυβέρνηση είναι ανιστόρητη».

    «Ο κ. Τσίπρας παραμένει επικίνδυνος», δήλωσε ενώ για τον Ν. Κοτζιά είπε «ότι δείχνει να υπερασπίζεται επιχειρήματα της άλλης πλευράς».

    Όπως είπε διέκρινε μια αγωνία να βρεθεί λύση για να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να διεκδικήσει λύση. Ως τι διαπραγματεύεται ο Αλ. Τσίπρας; Ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή επικεφαλής κυβέρνησης που έχει την στήριξη όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Η ΝΔ θέλει ενιαία λύση με αλλαγή συντάγματος, αφαίρεση αλυτρωτικών στοιχείων και μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. Μακεδονική γλώσσα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, συμπλήρωσε.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου συνιστά ένα τέταρτο μνημόνιο. Η Ελλάδα θα είναι σε καθεστώς πολύ αυξημένης εποπτείας και ενώ η ευρωζώνη μπαίνει σε νέο κύκλο αστάθειας.

    Τρία χρόνια τώρα η χώρα έχασε μοναδική ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Αν αυτό είχε συμβεί θα μπορούσαμε να βγούμε εύκολα στις διεθνείς αγορές, εκτίμησε και θεώρησε το βασικό πρόβλημα της χώρας την «έλλειψη εμπιστοσύνης».

    Η Ελλάδα αντί να συγκλίνει με την Ευρώπη απέκλεινε και τώρα φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος ενώ το ζήτημα του χρέους δεν έχει λυθεί, κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια.

    Όπως είπε ο ίδιος θα δίνει τον προσωπικό αγώνα στην ΕΕ για να πετύχει η Ελλάδα την καλύτερη δυνατή λύση στο θέμα. «Ηρθε η ώρα η δέσμευση των ευρωπαίων να γίνει πράξη». Τόνισε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια και ζήτησε να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα κονδύλια του τρίτου προγράμματος.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι θεατής σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών στην οποία δεν έχει λόγο.

    Τέλος θέλοντας να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το κόμμα δεν πρέπει να εφησυχάζει με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. «Αν κάποιοι έχουν προεξοφλήσει την εκλογική μας επιτυχία ας είναι προσεχτικοί. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος» είπε για να προσθέσει. «Δεν έχουμε περιθώριο να φανούμε κατώτεροι των προσδοκιών, πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες για να ακούσουμε τη φωνή τους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πυρά Μητσοτάκη κατά Τσίπρα: Γιατί δεν πάει μια βόλτα στο Πεδίο του Άρεως να δει τη θλιβερή εικόνα του;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα παράδοξα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Αντί να κυβερνούν… κάνουν αντιπολίτευση στη ΝΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Νέα», «Βόρεια» και «Ανω Μακεδονία» οι επικρατέστερες προτάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ