• Πολιτική

    Μεταναστευτικό: Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση για άσυλο, επιστροφές και κλειστές δομές

    • NewsRoom


    Να κερδίσει το χαμένο έδαφος στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού προσπαθεί η κυβέρνηση, υπό την πίεση των αντιδράσεων που εκδηλώνονται στα νησιά. Ο στόχος, όπως τον έχουν εκφράσει κυβερνητικά στελέχη, είναι το κυβερνητικό σχέδιο να αρχίσει να αποδίδει μέχρι τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.

    Μετά την νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μητρώου μελών των ΜΚΟ, η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου, τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και την λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

    Χαρακτηριστική των προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει τον σχεδιασμό της είναι όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.

    «Το Κράτος Δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτήν δεν θα παίξει κανείς. Τα σύνορά μας, λοιπόν, τα θαλάσσια σύνορά μας, τώρα φυλάσσονται. Τα νησιά θα αποσυμφορηθούν, σε πρώτη φάση από εκείνους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί καθεστώς προστασίας.

    Και οι παράνομοι, όσοι εισέρχονται στη χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία, θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης. Σε αντίθεση με δράσεις πρόσκαιρης ανακούφισης που μεταθέτουν το πρόβλημα και ταυτόχρονα οδηγούν σε νέες μεταναστευτικές ροές» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

    «Το 2019» συνέχισε «η μεταναστευτική καταιγίδα διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2018, φτάνοντας περίπου τις 72.000 αφίξεις. Από αυτές, μόλις το 22% προέρχεται από την Συρία, ενώ σχεδόν το 40% αφορά Αφγανούς. Όμως, εδώ και επτά μήνες η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό έχει αλλάξει. Ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων εντάθηκε. Η διαδικασία παροχής ασύλου επιταχύνθηκε, η νέα νομοθεσία ήδη εφαρμόζεται από 1/1/2020.

    » Οι επιστροφές άρχισαν να πραγματοποιούνται, επιτέλους πια, με συστηματικό τρόπο. Ήδη, διαθέτουμε ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο. Το προσωπικό και τα μέσα έχουν ενισχυθεί και η διπλωματική μας δραστηριότητα ενεργοποιήθηκε, όχι μόνο προς την Ευρώπη, αλλά και προς την Τουρκία. Από τον Αύγουστο έχουν τετραπλασιαστεί τα αιτήματα προς την τουρκική ακτοφυλακή να ελέγξει ροές στην περιοχή της ευθύνης της. Και η ίδια έχει αναγκαστεί να ανταποκριθεί θετικά στα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο κέντρο κλειστού τύπου στη Σάμο και στις αρχές Μαρτίου τα υπόλοιπα, με στόχο να προλάβει η κυβέρνηση την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Με τη λειτουργία τους, θα ανακοινωθούν και τα ανοιχτά κέντρα στην ενδοχώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ