• Πολιτική

    Μετά το λιανεμπόριο επόμενο στοίχημα ο τουρισμός – Τι περιμένει η Ελλάδα, πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

    • NewsRoom

    Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού


    Παράθυρο αισιοδοξίας ανοίγει η κίνηση στα καταστήματα λιανικής, που άνοιξαν χθες για πρώτη ημέρα μετά από δύο μήνες απραξίας. Η κίνηση -σε συνδυασμό πάντα με τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων- δημιουργεί τα πρώτα χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο πάντως επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε χθες μήνυμα από τον Υμηττό ότι αν δεν υπάρξει ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα στην τήρηση των μέτρων υπάρχει ο κίνδυνος επιστροφής στα αυστηρά μέτρα που θα έχουν μεγάλο κόστος και στην οικονομία και στην κοινωνία.

    «Θέλω να πω ότι προβληματίζομαι από το γεγονός ότι βλέπω πάλι κάποιες εικόνες συμπολιτών μας, οι οποίοι δε φαίνεται να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τις συστάσεις των ειδικών ως προς την ανάγκη να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις, για να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο την εξάπλωση του ιού…Από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο και βέβαια το κράτος κάνει αυτό που μπορεί να κάνει. Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες. Αλλά, από εκεί και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των πολιτών. Και θα ήθελα και από εδώ να επαναλάβω την έκκληση μου. Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του ιού» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αξιολόγηση των υπουργών συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ανά υπουργείο, ενώ διέψευσε κάθε σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ή ανασχηματισμού, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού.

    Οι αποφάσεις της ΕΕ

    Επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ο τουρισμός, ένα θέμα που γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο καθώς αναμένεται απόφαση της ΕΕ για συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων. Σχετική απόφαση αναμένεται αύριο Τετάρτη και την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου μεγάλη σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ώστε να «κλειδώσουν» τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

    Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινή απόφαση από την ΕΕ, τότε η Ελλάδα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες, όπως φάνηκε από την τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ηγέτες κρατών που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την πρώτη φάση της πανδημίας.

    Σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ των κρατών με λίγα κρούσματα, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες.

    Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν από την 1η Ιουλίου και να επιμηκυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην εστίαση.

    Στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του τουρισμού λέγοντας πως οι επιχειρηματίες του κλάδου «μπορούν να περιμένουν από την κυβέρνηση την μέγιστη δυνατή στήριξη».

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στο σχέδιο για μια μικρότερη σε διάρκεια σεζόν, αλλά όχι για μια σεζόν που θεωρείται χαμένη.

    Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για πολλά «αγκάθια» σε σχέση με τον τουρισμό, μεταξύ των οποίων το πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα, η πληρότητα των αεροσκαφών και τι θα γίνεται σε περίπτωση που νοσεί κάποιος επισκέπτης στην Ελλάδα.

    Αναφορικά με τα πρωτόκολλα που προκρίνονται και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, θα ισχύουν τα εξής:

    • Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.
    • Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης, προκειμένου -όπως είπε- να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.
    • Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.
    • Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.
    • Κάθε ξενοδοχείο-τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό. Τα τεστ για κορονοϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».



    ΣΧΟΛΙΑ