• Πολιτική

    Πέτσας: Διαψεύδει σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού

    • NewsRoom

    Εξ αποστάσεως ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα


    Οι επαγγελματίες του τουρισμού μπορούν να περιμένουν από την κυβέρνηση την μέγιστη δυνατή στήριξη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στο σχέδιο για μια μικρότερη σε διάρκεια σεζόν, αλλά όχι σε μια σεζόν που έχει χαθεί.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Πέτσας απάντησε πως τα δύο αυτά θέματα συγκινούν συχνά τους δημοσιογράφους, ωστόσο διέψευσε κατηγορηματικά τέτοια ενδεχόμενα.

    «Δεν υπάρχει καμία σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού ούτε για πρόωρες εκλογές ούτε για ανασχηματισμό» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής, αλλά και στην επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία.

    Από σήμερα επαναλειτουργεί μεγάλος μέρος των καταστημάτων λιανικής, το 1/3 των εργαζομένων επέστρεψε στην εργασία του, τόνισε.

    Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου είπε ότι οι σκέψεις όλων μας είναι στα παιδιά αυτά που δίνουν τον αγώνα τους σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

    Επίσης, ανέφερε ότι επιστρέφει το 70% δημοσίων υπαλλήλων με όλα τα απαραίτητα μέτρα και με διαδοχική προσέλευση για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ επιτρέπεται και πάλι η μετακίνηση στα νησιά για επαγγελματίες και εργαζόμενους.

    «Πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα, που θα αποτρέψουν πισωγύρισμα που θα είχε τεράστιο κόστος. Όσοι αγνοούν τους κανόνες και ακόμη χειρότερα όσοι καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις, θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, το κοινωνικό σύνολο. Προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων που επιδεικνύουν υποδειγματική πειθαρχία, ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός, ο κορονοϊός, προδίδοντας όλους εκείνους που δίνουν μάχες για να σώσουν και σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Πέτσας.

    Τόνισε επίσης θα συνεχιστούν τα στοχευμένα μηνύματα για να αποτραπούν λάθος συμπεριφορές.

    Για τα φαινόμενα συνωστισμού σε καταστήματα της ΔΕΗ ανέφερε ότι υπήρχε ενημέρωση προς τους πολίτες ότι δεν κόβεται το ρεύμα και ότι μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική και τηλεφωνική τακτοποίηση λογαριασμών.

    Ας κάνουμε χρήση άλλων τρόπων για την διευθέτηση των υποθέσεων, είπε, τονίζοντας ότι υπάρχουν πλέον τα ψηφιακά εργαλεία.

    Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίηση μέτρων, αλλά εξετάζονται όλα τα στοιχεία από τους ειδικούς, οι οποίοι θα κάνουν την σχετική εισήγηση και τις αποφάσεις θα τις λάβει στο τέλος ο πρωθυπουργός. Το σχέδιο αξιολογείται καθημερινά και επαναπροσδιορίζεται, τόνισε.

    Για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές τάξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού η διαδικασία που έχει προβλεφθεί δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών.

    – Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αποφυγή της πολυνομίας και της κακονομίας

    – Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να χτίσουμε ένα σύστημα υγείας που θα συγκαταλέγεται στα πρότυπα της Ευρώπης

    – Από σήμερα έως και την επόμενη Κυριακή θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα επιπλέον κατηγορίες εργαζομένων. Οι εργοδότες πρέπει να υποβάλουν σχετικές δηλώσεις. Το επίδομα θα είναι αναλογικό με τις ημέρες αναστολής εργασίας

    – Μέσα στις επόμενες μέρες μπαίνει σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις

    – Θα διατηρείται το επίδομα εργασίας για όσους ανέργους επιλέξουν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες.

    – Η κυβέρνηση επεξεργάζεται την σταδιακή επανεκκίνηση εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού. Περιμένουμε την ευρωπαϊκή οδηγία για την επανεκκίνηση των μεταφορών. Εξετάζονται επιπλέον μέτρα για τις επιχειρήσεις εστίασης.

    Η νομοπαρασκευαστική διαδικασία για την πολυνομία

    Στο πλαίσιο του νόμου για το επιτελικό κράτος ξεκινά η εφαρμογή μιας νέας νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας που αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές παθογένειες της πολυνομίας και της κακονομίας στη χώρα.

    Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου, στις 16:00, στην Αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, πραγματοποιείται η πρώτη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας και της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή προς την κατεύθυνση του θεσμικού εκσυγχρονισμού της χώρας.

    Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας, ένα ενδεκαμελές διεπιστημονικό όργανο σταθερής σύνθεσης υπό την προεδρία του καθηγητή Σπυρίδωνος Βλαχόπουλου, θα διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της καλής νομοθέτησης σε σχέδια νόμων, υπουργικών τροπολογιών, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κανονιστικών διαταγμάτων και κανονιστικών υπουργικών αποφάσεων, ώστε να υπάρχει ενιαία και υψηλού επιπέδου νομοθετική και κανονιστική λειτουργία τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και Κυβέρνησης. Επιπλέον θα μεριμνά για την επεξεργασία των συνεπειών κάθε ρύθμισης για την κοινωνία και την αγορά.

    Η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης αποτελείται από 13 μέλη υπό την προεδρία του επίτιμου αντιπροέδρου του ΣτΕ Γεωργίου Σταυρόπουλου και θα αναλάβει τον συντονισμό της διαδικασίας αποκάθαρσης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας με αναδιάρθρωση διατάξεων, με απαλοιφή των διατάξεων που έχουν καταργηθεί ρητά ή σιωπηρά, καθώς και των μεταβατικών διατάξεων που δεν έχουν πεδίο εφαρμογής πλέον, με αναδιατύπωση των κειμένων σε εύληπτη γλώσσα και με προσαρμογή των διατάξεων που καθορίζουν αρμοδιότητες διοικητικών και άλλων οργάνων.

    Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί απαρχαιωμένη και αλληλοσυγκρουόμενη νομοθεσία, διευκολύνοντας την ερμηνεία των κανόνων και περιορίζοντας εστίες δυνητικής διαφθοράς και επιταχύνοντας τη διοικητική και τη δικαστική λειτουργία.

    Οι δύο Επιτροπές υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, μια νέα οργανική μονάδα, η θεμελιώδης αποστολή της οποίας έγκειται στην αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών και εργαλείων της καλής νομοθέτησης. Στις επιτροπές συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, δικαστές, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και διακεκριμένοι νομικοί και οικονομολόγοι.

    Σημειώνεται ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αναρτηθεί δύο Εγχειρίδια που εκπονήθηκαν στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών και διασφαλίζουν βέλτιστη ποιότητα νομοθεσίας: το Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας και το Εγχειρίδιο Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης.

    Στην πρώτη κοινή συνεδρίαση για λογαριασμό του πρωθυπουργού θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.



    ΣΧΟΛΙΑ