• Πολιτική

    Μετά την απεργία στα νησιά: Συνάντηση Μηταράκη – Γεραπετρίτη με τους δημάρχους και τον περιφερειάχη Β. Αιγαίου

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Νότης Μηταράκης

    Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου


    Να σβήσει την φωτιά που έχει ανάψει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαιτίας του προσφυγικού θέλει η κυβέρνηση, που βλέπει τις αντιδράσεις να φουντώνουν παρά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει και την πρόσφατη επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκης.

    Στον απόηχο της μεγάλης απεργίας χθες στα νησιά και των κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών, σήμερα ο Νότης Μηταράκης, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, θα συναντηθούν με τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου και τον περιφερειάρχη.

    Χθες, στην μεγάλη γενική απεργία στα νησιά σημειώθηκε σχεδόν καθολική συμμετοχή, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

    Με αποφάσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των σωματείων των άλλων φορέων, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά και παράλληλα ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

    Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» την αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αναγνωρίζοντας ότι «οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο».

    Επανέλαβε ότι στόχος είναι η μείωση των ροών και αυτή θα επιτευχθεί «μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».

    Για την σημερινή συνάντηση σημείωσε ότι πραγματοποιείται «για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις, πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την συνάντηση θα ακολουθήσουν και επισκέψεις του υπουργού στην Κω, τη Λέρο και τη Χίο.



    ΣΧΟΛΙΑ