• Πολιτική

    Προσφυγικό: Πού θα γίνουν τα κλειστά κέντρα – Πώς θα γίνει η κατανομή

    • NewsRoom
    Πρόσφυγες


    Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, παρουσιάζει η κυβέρνηση το πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους 13 περιφερειάρχες, οι οποίοι μαζί με τις δημοτικές Αρχές επωμίζονται το βάρος των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

    Το πιο κρίσιμο σημείο είναι η δημιουργία των κλειστών κέντρων που θα δημιουργηθούν στα νησιά και την ενδοχώρα. Στο σημείο αυτό καλείται να παίξει τον ρόλο της η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες και να εξασφαλίσει την συνεργασία τους.

    Όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στους περιφερειάρχες, η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει.

    Πού θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Χίο, την Σάμο και την Λέσβο, σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, την Λέρο και την Κω, ενώ στον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη.

    Στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.

    Πιθανόν η δημιουργία τους να γίνει σε δύο φάσεις, καθώς θα χρειαστεί και ένα χρονικό διάστημα για την κατασκευή τους. Οι περιοχές έχουν ήδη εντοπιστεί και εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες, νομικές και άλλες, για την δημιουργία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ενδοχώρα θα πρόκειται κυρίως για παλιές βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν.

    Υπολογίζεται ότι συνολικά θα φιλοξενηθούν στα κλειστά κέντρα περισσότερα από 10.000 άτομα.

    Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, σε καμία περίπτωση ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων, που θα φιλοξενηθούν σε κάθε περιφέρεια, δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της και θα υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή τους.

    Η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων δράσεων που αφορούν την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την νέα πολιτική ασύλου, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες και την διαδικασία επιστροφών στην Τουρκία και τις χώρες καταγωγής, με τον στόχο να έχει οριστεί στους 10.000 μετανάστες έως το τέλος του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ