• First Top Stories

    Panama Papers με Σ. Παπασταύρου και Σ. Μεταξά. Ποιους εκπροσωπούν ρωτούν πλέον οι Εισαγγελείς

    Σταύρος Παπασταύρου


    Όσοι γνωρίζουν τον Σταύρο Παπασταύρου συμφωνούν σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά ικανό δικηγόρο, με σημαντικές περγαμηνές στο εξωτερικό. Και το δεύτερο είναι ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα οξυδερκή διαπραγματευτή, που δεν σταματά μέχρι να πάρει αυτό που θέλει από αυτόν που βρίσκεται απέναντί του. Μόνο που αυτός ο τόσο ικανός άνθρωπος έκανε ένα λάθος που αποδεικνύεται μοιραίο: μπλέχτηκε με την πολιτική…

    Τι το ήθελε, αλήθεια; Με σπουδές στη Νομική Αθηνών και μεταπτυχιακό στο ακριβοθώρητο Harvard, ο Σταύρος Παπασταύρου είχε ολόκληρο τον κόσμο στα πόδια του. Η πολυετής εργασιακή του εμπειρία στο εξωτερικό μιλά από μόνη της για τις ικανότητές του.

    Όμως παράλληλα ο Σταύρος Παπασταύρου είχε από μικρός το… μικρόβιο της πολιτικής. Οργανωμένος από τη δεκαετία του 1990 στην ΟΝΝΕΔ, όπου διετέλεσε γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ, δε βρέθηκε στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής του τόπου παρά μόνο όταν ο Αντώνης Σαμαράς τον αξιοποίησε ως στενό συνεργάτη του κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, ο άνθρωπος που γνώριζε και την παραμικρή λεπτομέρεια για όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο αυτών που έβλεπαν όλοι οι άλλοι, ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού. Ο σκληρός διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς.

    Όταν το όνομά του ενεπλάκη για πρώτη φορά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο Σταύρος Παπασταύρου απέκρουσε τα εις βάρος του στοιχεία κάνοντας λόγο για «λάσπη» του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζοντας πως δεν είχε καμία σχέση με τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία με καταθέσεις ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, του οποίου εμφανιζόταν ως διαχειριστής, ισχυριζόμενος ότι η μοναδική εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ αφορούσε σε έναν άλλο λογαριασμό 5,4 εκατ, δολαρίων, που δεν ανήκε στον ίδιο, αλλά στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος ήταν πελάτης του.

    Οι εξηγήσεις αυτές έπεισαν τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα αργότερα είπε και το περίφημο «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου», που δεν ξέρουμε αν θα έλεγε με την ίδια ζέση και σήμερα…

    Όμως οι διασυνδέσεις του Σταύρου Παπασταύρου αποδεικνύεται τελικά πως δεν περιορίζονταν στην Ελβετία, αλλά φτάνουν μέχρι τον… Παναμά. Εκεί που η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας, το Panama Papers, αποκαλύπτει ότι ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά εμπλέκεται σε τρεις offshore εταιρείες…

    Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το να έχει κάποιος συμμετοχή σε μία offshore εταιρεία ασφαλώς δεν αποτελεί αδίκημα, ενώ ακόμα και αν έχει βγάλει χρήματα σε αυτήν την offshore, και πάλι είναι νόμιμο, από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας – το θέμα είναι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό. Και αν για έναν δικηγόρο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ή κατακριτέο να συμμετέχει σε offshore εταιρείες, για ένα πολιτικό πρόσωπο είναι το λιγότερο ύποπτο…

    Με την εμπλοκή του στην πολιτική, ο Σταύρος Παπασταύρου… χαντάκωσε τον εαυτό του – και μαζί χαντάκωσε και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον εμπιστεύθηκε χωρίς να γνωρίζει τι θα επακολουθούσε. Και σήμερα, αντί να είναι ένας ευυπόληπτος δικηγόρος, στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων είναι «εκείνος ο σύμβουλος του Σαμαρά που είναι μπλεγμένος σε όλες τις λίστες».

    Παπασταύρου και Σπύρος Α. Μεταξάς 

    Τα περίφημα αρχεία από τον Παναμά αποδεικνύουν ότι ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν μέλος ενός Foundation μαζί με τον Σπύρο Α. Μεταξά … Πρόκειται για τον γνωστό δικηγόρο εκ Γενεύης ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο εμπλέκεται σε απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών, προερχόμενα από παράνομες αμοιβές του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, μέσω της δημιουργίας και διοχέτευσής τους σε σύστημα εξωχώριων εταιρειών. Σε καμία περίπτωση η συμμετοχή σε ένα Fundation αποτελεί αδίκημα όμως είναι σαφές ότι οι δυο άνδρες κάποιον η κάποιους επιχειρηματίες εκπροσωπούν η εκπροσωπούσαν. Το ερώτημα είναι ποιοι επιχειρηματίες είναι αυτοί και εάν τα χρήματα τα οποία βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ιδρύματος είναι καθαρά. Πάντως κάποιοι εισαγγελείς πλέον στην Αθήνα αφήνουν αιχμές ακόμα και για πολιτικούς…. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά.

    Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικόλαος Πατεράκης . Δικηγόροι.
    Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικόλαος Πατεράκης . Δικηγόροι.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΤΑΞΑ

    Το momonews.gr επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Μεταξά στην Γενεύη προκειμένου να έχει την δικιά του απάντηση σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στην συνέχεια από γραφείο οι συνήγοροι κ. Μεταξά στην Αθήνα , κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Νίκος Πατεράκης  έστειλαν  στο mononews.gr την κάτωθι απάντηση:

    Το γεγονός ότι συνυπήρξα μέλος του Συμβουλίου του ιδρύματος “Aisios Foundation” από κοινού με τον κ. Παπασταύρου, δεν μας καθιστά “συνεταίρους”. Την ιδιότητα αυτήν δεν την είχαμε ούτε την απεκτήσαμε ποτέ. Η διεκπεραίωση των νομικών διαδικασιών για την ίδρυση ενός ιδρύματος, στην οποία εξαντλήθηκε η συμμετοχή μου, συνιστούν νόμιμη δικηγορική ύλη από τη σκοπιά τόσον του ελβετικού όσον και του ελληνικού δικαίου. Συν τοις άλλοις, ο ιδρυτής και δικαιούχος του ιδρύματος υπαγόταν ανέκαθεν στην ελβετική φορολογική νομοθεσία.

    Καμία απολύτως ιδιοκτησιακή σχέση δεν με συνδέει με το ως άνω ίδρυμα. Το σε βάρος μου κατηγορητήριο, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμά σας, βασίστηκε αποκλειστικά σε αόριστες και αναπόδεικτες αναφορές του κ. Κάντα στο πρόσωπό μου, επ’ αφορμή ακριβώς της νομικής αρωγής μου για τη σύσταση των νομικών προσώπων που επιθυμούσε να ιδρύσει. Έθεσα δε από την πρώτη στιγμή τον εαυτό μου στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης.

    Προσήλθα αυτοβούλως στις δικαστικές αρχές για να δώσω όλα τα στοιχεία που είχα στη διάθεσή μου, τα οποία και αποδεικνύουν άνευ ετέρου την αθωότητά μου. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, η ελβετική δικαιοσύνη δεν με όχλησε ποτέ για παραβίαση οιασδήποτε ποινικής διατάξεως, πολλώ δε μάλλον της νομιμοποιήσεως εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Η δε αναφορά δημοσιεύματός ότι το όνομά μου περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ είναι ανακριβής, καθώς –όπως ίσως γνωρίζετε– δεν εμφανίζομαι ως δικαιούχος οιουδήποτε λογαριασμού αλλά ως μέλος Συμβουλίου νομικών προσώπων ή υπό την ιδιότητά μου ως συστήσαντος αυτά, με τα οποία όμως δεν έχω απολύτως καμία ιδιοκτησιακή σχέση.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Συνέταιροι σε εταιρεία Τσίπρας-Παππάς



    ΣΧΟΛΙΑ