ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O Ισραηλινός στρατός συνεχίζει το μπαράζ βομβαρδισμών σε Βηρυτό και Τεχεράνη, ενώ εισβάλλει όλο και περισσότερο στον Λίβανο, ενώ το Ras Tanura, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας της Saudi Aramco, χτυπήθηκε από drone, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες
Λίγο πριν τις 10:00 σήμερα το πρωί σήμανε συναγερμός στην Κύπρο καθώς εντοπίστηκε ύποπτο αντικείμενο drone στον Λίβανο με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά ο εναέριος χώρος, με τα ελληνικά F-16 που βρίσκονται στο νησί να απογειώνονται και την πρωινή πτήση από Αθήνα για Λάρνακα να επιστρέφει στο Ελευθέριος – Βενιζέλος.
LIVE Εικόνα από τη Βηρυτό
Δένδιας: Η χώρα είναι προστατευμένη, αυξήσαμε τα μέτρα ασφαλείας, όχι μόνο στην Κρήτη
Μήνυμα ετοιμότητας και αποτροπής έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV, με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως «είναι ασφαλής», επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές δυνάμεις που έχουν μεταφερθεί μπορούν να παράσχουν «εξαιρετική ασφάλεια» στο νησί.
Σε ερώτηση για το πλήρωμα της φρεγάτας Belharra, ο υπουργός σημείωσε ότι «ξέρουν καλά το πλοίο τους». Παραδέχθηκε ότι το πλοίο δεν έχει ενταχθεί πλήρως στον στόλο, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες και ότι «ως μονάδα η φρεγάτα «Κίμων» είναι απολύτως έτοιμη», υπενθυμίζοντας πως έχουν πραγματοποιηθεί βολές στη Γαλλία.
ΝΑΤΟ: Στόχος του ιρανικού πυραύλου ήταν η Τουρκία – Διαψεύδεται ο ισχυρισμός Τούρκου αξιωματούχου για την Κύπρο
Στόχος του βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε από το Ιράν και καταρρίφθηκε ενώ διέσχιζε τον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας, ήταν η Τουρκία, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της Συμμαχίας διαψεύδει τους ισχυρισμούς -ανώνυμου- Τούρκου αξιωματούχου ότι στοχεύονταν βάση στην Κύπρο.
«Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν κατά της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό όλων των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, καθώς το Ιράν συνεχίζει τις αδιάκριτες επιθέσεις του σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Άλισον Χαρτ.
«Η αποτρεπτική και αμυντική μας στάση παραμένει ισχυρή σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας», πρόσθεσε.
Η αμερικανική πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως το Ιράκ
«Οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ καλούνται να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν, με ασφάλεια, και να παραμείνουν σε καταφύγιο μέχρι να επικρατήσουν συνθήκες ασφαλούς αναχώρησης» αναφέρει η πρεσβεία στο X. «Εάν είναι ασφαλές, οι Αμερικανοί πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράκ τώρα».
Νέο κύμα ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ
Σε δήλωσή τους οι IDF τονίζουν ότι τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ λειτουργούν για την αναχαίτιση των πυραύλων.
Επίσης, η ημιεπίσημη υπηρεσία ειδήσεων του Ιράν Mehr αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα εκτόξευσης πυραύλων.
צה"ל זיהה כי לפני זמן קצר שוגרו טילים מאיראן לעבר שטח מדינת ישראל.
מערכות ההגנה פועלות ליירט את האיום.
בדקות האחרונות פיקוד העורף הפיץ הנחייה מקדימה ישירות לטלפונים הניידים באזורים הרלוונטיים.
הציבור מתבקש לגלות אחריות ולפעול על פי ההנחיות – הן מצילות חיים.
יש להיכנס למרחבים…— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) March 4, 2026
Βρετανία: Τις επόμενες μέρες τα ελικόπτερα Wildcat στην Κύπρο, το drone δεν εκτοξεύθηκε από το Ιράν
Το drone που χτύπησε την αεροπορική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής δεν εκτοξεύθηκε από το Ιράν, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το drone ήταν «τύπου Shahed», αναφερόμενος στα φθηνά drone του Ιράν, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μαζικά από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Επίσης, ανέφερε ότι ελικόπτερα Wildcat του Βασιλικού Ναυτικού θα φτάσουν στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες για να υπερασπιστούν τη βάση από αεροπορικές απειλές.
Το Ιράν έχει εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον στόχων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, ως αντίποινα για την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση.
Αναφορές για εκρήξεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης και μπλακ άουτ στο Ιράκ
عاجل:
( امر ما يحدث )
ظلام دامس يعمس مطار بغداد الدولي ضمن الانقطاع الشامل للكهرباء في العراق 🇮🇶 pic.twitter.com/TA0MNjPD8d
— تمرة • tmrrah (@tmrrah9) March 4, 2026
Σειρήνες ηχούν ξανά στο Τελ Αβίβ
Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ και σε ολόκληρο το κεντρικό Ισραήλ εν μέσω της τελευταίας πυραυλικής επίθεσης του Ιράν.
Οι πολίτες στις περιοχές όπου ηχούν οι σειρήνες καλούνται να εισέλθουν σε καταφύγια μέχρι νεωτέρας, καθώς ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι προσπαθεί να καταρρίψει τα βλήματα.
Η Πορτογαλία έδωσε άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν αεροπορική βάση υπό όρους
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έδωσε άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν μία αεροπορική βάση στo αρχιπέλαγος των Αζορών στο πλαίσιο επιχειρήσεων που έχουν στόχο το Ιράν, όμως «υπό προϋποθέσεις» δήλωσε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο.
Η άδεια «δόθηκε υπό προϋποθέσεις (…) ότι δηλαδή οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν αμυντικό χαρακτήρα ή αντιποίνων, ότι θα είναι απαραίτητες και αναλογικές και ότι θέτουν στο στόχαστρο αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους» δήλωσε ο δεξιός πρωθυπουργός.
«Αυτοί οι τρεις όροι συνάδουν με το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο Μοντενέγκρο οποίος, απέναντι στα αιτήματα για διευκρινίσεις που ζήτησε η αντιπολίτευση των σοσιαλιστών, αρνήθηκε να πει ξεκάθαρα αν υποστηρίζει ή αν αντιτίθεται στα πλήγματα κατά του Ιράν.
«Η Πορτογαλία δεν ακολούθησε, δεν προσυπέγραψε και δεν ενεπλάκη σε αυτήν τη στρατιωτική δράση» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ο οποίος πρόσθεσε αμέσως πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Πορτογαλία διατηρεί μια πολύ πιο στενή σχέση με τον εταίρο μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες» παρά με το Ιράν.
Υπουργείο Υγείας στο Λίβανο: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκοτώνουν 72 άτομα
Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιδρομές στη χώρα έχει αυξηθεί σε 72, με τουλάχιστον 437 τραυματίες.
Οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ξανάρχισαν μετά την εκτόξευση ρουκετών από την ένοπλη ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν προς το βόρειο Ισραήλ, σε συνέχεια της επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης.
Ο ισραηλινός στρατός ανταποκρίθηκε με την επανάληψη των αεροπορικών επιδρομών στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της Βηρυτού, εκδίδοντας εντολές αναγκαστικής εκκένωσης και καταλαμβάνοντας νέες στρατιωτικές θέσεις στο λιβανικό έδαφος.
Λαριτζανί: Μιλάει για 500 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες – Ο Τραμπ και οι φαρσοκωμωδίες Νετανιάχου έσυραν τον αμερικανικό λαό σε αυτό
Ο επικεφαλής της ασφάλειας του Ιράν, Αλί Λαριτζάνι, δηλώνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έσυρε τον αμερικανικό λαό σε έναν «άδικο πόλεμο» με το Ιράν.
«Ο Τραμπ έσυρε τον αμερικανικό λαό σε έναν άδικο πόλεμο με το Ιράν ως αποτέλεσμα της απερισκεψίας και της φαρσοκωμωδικής συμπεριφοράς του Νετανιάχου», έγραψε ο Λαριτζάνι στο X και πρόσθεσε: «Ας αναρωτηθεί σήμερα: Μετά τον θάνατο περισσότερων από 500 Αμερικανών στρατιωτών σε λίγες μόνο ημέρες, εξακολουθεί να ισχύει το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» ή μήπως έχει γίνει «Πρώτα το Ισραήλ»;».
«Η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα, και το μαρτύριο του Ιμάμη Χαμενεΐ θα έχει ένα βαρύ τίμημα να πληρώσετε για εσάς, αν το επιτρέψει ο Θεός» συνέχισε ο Ιρανός αξιωματούχος του καθεστώτος.
آقای ترامپ با دلقک بازیهای نتانیاهو ملت آمریکا را وارد جنگی ناجوانمردانه با ایران کرد. حالا حساب و کتاب کند که آیا با بیش از ۵۰۰ کشته نیروهای آمریکایی(در این چند روز) باز هم اول آمریکاست یا اول اسرائیل؟
ماجرا ادامه دارد. شهادت امام خامنهای تاوان سنگینی برایتان دارد.ان شاءالله.— Ali Larijani | علی لاریجانی (@alilarijani_ir) March 4, 2026
Χεζμπολάχ: προανήγγειλε διάγγελμα του γενικού γραμματέα Ναΐμ Κασέμ στις 9 το βράδυ
Η Χεζμπολάχ προανήγγειλε διάγγελμα του γενικού γραμματέα Ναΐμ Κασέμ στις 9 το βράδυ
Κάλλας: Η στρατηγική του Ιράν είναι να σπείρει το χάος και να βάλει φωτιά στην περιοχή
Η κυβέρνηση του Ιράν ωθεί τη χώρα στην καταστροφή, επιτιθέμενη αδιακρίτως στους γείτονές της, σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Κάγια Κάλλας.
«Η στρατηγική του Ιράν είναι να σπείρει το χάος και να βάλει φωτιά στην περιοχή», είπε η Κάλλας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Γερμανός υπουργός Άμυνας: Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δεν λύνονται μόνο με στρατιωτική δύναμη
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους τόνισε ότι είναι «αυταπάτη» να πιστεύει κανείς ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μπορούν να επιλυθούν «μόνο με στρατιωτική δύναμη και μονομερείς ενέργειες».
«Πρέπει να το τονίζουμε επανειλημμένα στους Αμερικανούς και Ισραηλινούς φίλους μας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» δηλώνει ο Πιστόριους στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Έφτασαν στην Κάρπαθο οι πύραυλοι Patriot
Έφτασε στην Κάρπαθο η συστοιχία πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.
Αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσε σήμερα το πρωί στο λιμάνι των Πηγαδίων στην Κάρπαθο και ακολούθησε η αποβίβαση της αντιαεροπορικών συστημάτων.
Δυτικοί αξιωματούχοι: Αν το Ιράν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, οι βαλλιστικοί του θα εξαντληθούν σε λίγες μέρες
Δυτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, λένε ότι το Ιράν έχει βαλλιστικούς πυραύλους για ακόμα λίγες μέρες αν συνεχίσει να τους εκτοξεύει με τον τρέχοντα ρυθμό.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος επισήμανε ότι ο ρυθμός των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων μειώνεται λόγω της επιτυχίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην καταστροφή των βάσεων εκτοξευτών, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να κρατάει μέρος των αποθεμάτων του.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι «σίγουρα ένα πρόβλημα» το γεγονός ότι οι χώρες που στοχεύει το Ιράν εξαντλούν τη δική τους αεράμυνα και θα πρέπει να διαχειριστούν προσεκτικά τα δικά τους αποθέματα.
Τα συντρίμμια του ιρανικού πυραύλου που εξουδετέρωσε η αεράμυνα του ΝΑΤΟ πριν μπει στην Τουρκία (Βίντεο)
A ballistic missile fired from Iran was destroyed by NATO air and missile defense en route to Turkey, marking NATO’s first direct involvement in the Middle East war. pic.twitter.com/ab1tgSMsNq
— War Room HQ (@war_roomHQ) March 4, 2026
Μη εκρηγμένο βλήμα στα προάστια της Καμισλί, ανατολική Συρία (φωτό)
![Ένα αγόρι απομακρύνεται από ένα βλήμα που προσγειώθηκε σε ένα ανοιχτό χωράφι στα περίχωρα της Καμισλί, στην ανατολική Συρία Πηγή: [Baderkhan Ahmad/AP Photo]](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2026/03/260304184323_siris-piravlos.jpeg)
![Πηγή: [Baderkhan Ahmad/AP Photo]](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2026/03/260304184554_siria-2.jpeg)
![Πηγή: [Baderkhan Ahmad/AP Photo]](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2026/03/260304184610_siria-3.jpeg)
![Πηγή: [Baderkhan Ahmad/AP Photo]](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2026/03/260304184625_siria-4.jpeg)
Πεζεσκιάν προς τις χώρες του Κόλπου: ΗΠΑ και Ισραήλ δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να αμυνθούμε
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, εξέφρασε τη θέση του για την ανάγκη άμυνας απέναντι στην «αμερικανο-σιωνιστική στρατιωτική επιθετικότητα», τονίζοντας τη σημασία της κυριαρχίας και της σταθερότητας της περιοχής μέσω συλλογικών προσπαθειών.
Σε ανάρτησή του απευθύνθηκε στις χώρες του Κόλπου τονίζοντας ότι παρά τις διπλωματικές προσπάθειες να αποτραπεί ο πόλεμος, η στρατιωτική επιθετικότητα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ άφησε τη χώρα με μοναδική επιλογή την άμυνα. «Σεβόμαστε την κυριαρχία σας και πιστεύουμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής πρέπει να επιτευχθούν μέσω των συλλογικών προσπαθειών των εθνών της», δήλωσε.
أصحاب الجلالة، رؤساء الدول الصديقة والجارة، سعينا معكم وعبر الدبلوماسية لتجنّب الحرب، لكن العدوان العسكري الأمريكي-الصهيوني لم يترك لنا خياراً سوى الدفاع عن أنفسنا. نحترم سيادتكم، ونؤمن بأن أمن المنطقة واستقرارها يجب أن يتحقق بجهود دولها مجتمعة.
— Masoud Pezeshkian (@drpezeshkian) March 4, 2026
Ισραήλ: Χτυπήσαμε με 250 βόμβες τα στρατιωτικά αρχηγεία του ιρανικού καθεστώτος
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τόνισε ότι πραγματοποίησε εκτεταμένη επίθεση στην Τεχεράνη, «σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εγκατάσταση του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος».
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία χτύπησαν το στρατιωτικό συγκρότημα στην ανατολική Τεχεράνη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ρίχτηκαν περισσότερες από 250 βόμβες στο συγκρότημα.
Σύμφωνα με τους IDF τα αρχηγεία που δέχτηκαν επίθεση ήταν:
Αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης
Αρχηγείο της Διεύθυνσης Πληροφοριών
Κεντρικά Γραφεία Μπασίτζ
Αρχηγείο Δύναμης Qods
Αρχηγείο Ειδικών Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας
Κυβερνο-διοίκηση
צה"ל השלים תקיפה נרחבת לעבר מתחם צבאי רחב היקף של משטר הטרור ובו מפקדות וחיילים של כלל מערכת הביטחון האיראנית
לכל הפרטים:https://t.co/DeX5vtREL3 pic.twitter.com/HSnpLCriS3
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) March 4, 2026
CENTCOM: Έχουμε χτυπήσει ή βυθίσει πάνω από 20 ιρανικά πλοία
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλήξει ή βυθίσει περισσότερα από 20 πλοία που ανήκουν στο ιρανικό καθεστώς.
U.S. forces have struck or sunk to the bottom of the ocean more than 20 ships from the Iranian regime. Last night, CENTCOM added a Soleimani-class warship to the list. pic.twitter.com/KgW8cS726P
— U.S. Central Command (@CENTCOM) March 4, 2026
Μειωμένη κατά 90% η κυκλοφορία των τάνκερ μέσω των Στενών του Ορμούζ
Η κυκλοφορία τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ έχει μειωθεί κατά 90% από την έναρξη των αμερικανο-ισραηλινών επιθέσεων κατά του Ιράν, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά ενέργειας Kpler.
Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν διακόψει πλήρως την κυκλοφορία σε αυτή την κρίσιμη θαλάσσια οδό, μέσω της οποίας μεταφέρεται το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου, αλλά η Kpler ανέφερε ότι ορισμένα πλοία διακινδυνεύουν να ακολουθήσουν αυτή την επικίνδυνη διαδρομή.
«Σε αντίθεση με άλλα τμήματα του στόλου, όπου η κυκλοφορία έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, ορισμένα πετρελαιοφόρα εξακολουθούν να ταξιδεύουν ανατολικά και δυτικά μέσω του στενού, με αρκετές διαδρομές να πραγματοποιούνται υπό συνθήκες διακοπών», δήλωσε ο αναλυτής της Kpler, Ματ Ράιτ, αναφερόμενος στο σύστημα παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας.
Tanker traffic through Strait of Hormuz down by 90%
Analysis of vessel activity indicates tanker transits are now around 90% lower than last week. Matt Wright, Principal Freight Analyst at Kpler, explains: "Unlike several other vessel segments where movements have largely… pic.twitter.com/JIhFoAkQKO
— MarineTraffic (@MarineTraffic) March 4, 2026
Wizz Air: Παρατείνεται η αναστολή πτήσεων από και προς τη Μέση Ανατολή έως και τις 15 Μαρτίου
Παρατείνει έως και την Κυριακή 15 Μαρτίου την αναστολή όλων των πτήσεων της από και προς το Ισραήλ, το Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι και το Αμμάν, η αεροπορική εταιρεία Wizz Air.
Σε ότι αφορά τις πτήσεις της από το Ηνωμένο Βασίλειο προς Τζέντα και Μεδίνα, η Wizz Air σε ανακοίνωση της αναφέρει πως θα επαναρχίσουν από τις 8 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί.
Πηγές Telegraph: Το βρετανικό αντιτορπιλικό Dragon θα φτάσει στην Κύπρο σε τουλάχιστον 2 εβδομάδες
Το βρετανικό αντιτορπιλικό πολεμικό πλοίο που αποστέλλεται στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει σε τουλάχιστον δύο εβδομάδες σύμφωνα με πηγές της Telegraph
Οι IDF κατέστρεψαν εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν
Οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν και συγκεκριμένα στην περιοχή της Χοραμαμπάντ.
תיעוד מיוחד ממטוס קרב מסוג ״אדיר״ (F-35i): הושמד משגר טעון של משטר הטרור האיראני במערב איראן
בתקיפה שבוצעה על ידי מטוס קרב מסוג ״אדיר״ (F-35i) במרחב כרמאנשה שבמערב איראן, הושמד משגר טעון עם טיל קרקע-קרקע.
חיל האוויר ממשיך לפגוע באתרי השיגור ומשגרי הטילים על מנת להסיר איומים על… pic.twitter.com/gt6TJO3ilH
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) March 4, 2026
UKMTO: Βλήμα έπεσε κοντά σε φορτηγό πλοίο 20 ναυτικά μίλια από το Ντουμπάι
Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας UKMTO, Βλήμα έπεσε κοντά σε φορτηγό πλοίο 20 ναυτικά μίλια από το Ντουμπάι.
Δεν υπήρξαν ζημιές στο πλοίο.
UKMTO ADVISORY 013-26 – SUSPICIOUS ACTIVITY
Click here to view the full Advisory⤵️https://t.co/mWzQ95pZ8X#MaritimeSecurity #MarSec pic.twitter.com/qs0Pp3NOra
— UKMTO Operations Centre (@UK_MTO) March 4, 2026
Εκρήξεις στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς – Επίθεση στο αμερικανικό αρχηγείο εφοδιασμού στο Ιράκ
Εκρήξεις ακούγονται στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, σύμφωνα με τη Haaretz.
Ιρακινή πηγή ασφαλείας είπε στο Al-Arabi Al-Jadeed ότι επίθεση δέχτηκε το αμερικανικό αρχηγείο εφοδιασμού στο Ιράκ.
Ανασύρθηκαν 87 σοροί μετά τη βύθιση ιρανικής φρεγάτας από αμερικανικό υποβρύχιο στον Ινδικό Ωκεανό
Οι σοροί 87 ναυτών του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού ανασύρθηκαν μετά τη βύθιση μιας κορβέτας στον Ινδικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα, δήλωσαν αστυνομικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Σρι Λάνκα.
Υποβρύχιο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βύθισε με τορπίλη ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία: Πάνω από 5.000 βόμβες έχουν πέσει στο Ιράν από την έναρξη της επιχείρησης
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι έχει ρίξει πάνω από 5.000 βόμβες σε επιθέσεις κατά στόχων στο Ιράν από την αρχή της τρέχουσας στρατιωτικής σύγκρουσης, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.
Η στρατιωτική εκστρατεία περιλαμβάνει εκτεταμένα πλήγματα κατά ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών, με έμφαση στην περιοχή της Τεχεράνης και σε κρίσιμες αμυντικές δομές.
Στη συνοδευτική ανακοίνωση, οι ένοπλες δυνάμεις τόνισαν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη «συνεχίζουν να ενισχύουν την αεροπορική υπεροχή σε όλο το Ιράν». Παράλληλα, δημοσιεύθηκε βίντεο που, σύμφωνα με το Ισραηλινό Στρατό, δείχνει πλήγμα σε ιρανικό σύστημα αεράμυνας στην περιοχή της Τεχεράνης.
Κατζ: Η επιχείρηση στο Ιράν προγραμματιζόταν αρχικά για τα μέσα του 2026
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Ιράν είχε προγραμματιστεί για τα μέσα του 2026, «αλλά λόγω όλων των εξελίξεων και των περιστάσεων, κατέστη αναγκαίο να συντομευτεί και να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο».
Ο Κατζ έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ανώτερους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των IDF. «Μετά την πολύ επιτυχημένη επιχείρηση «Am Kalavi», το είπα ακόμη και τότε, και ήταν σαφές: δεν πολεμάμε για το τώρα, πρέπει να προετοιμαστούμε για τον επόμενο», πρόσθεσε.
Κίνα: Στέλνει διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα στείλει έναν ειδικό εκπρόσωπο στη Μέση Ανατολή για να συνδράμει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου.
Το Βερολίνο δεν σχεδιάζει προς το παρόν να στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην Κύπρο
Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει επί του παρόντος στρατιωτική υποστήριξη για την Κύπρο, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση.
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Γνωρίζουμε επίσης ότι φαίνεται να υπήρξε εκεί επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται φυσικά σε επαφή με τους εταίρους της στην Κύπρο σχετικά με το θέμα και συμμερίζεται τις προειδοποιήσεις που εξέδωσαν άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι παροτρύνουν τα εμπλεκόμενα μέρη και ιδιαίτερα το Ιράν να μην επεκτείνουν αυτή τη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε ο κ. Κορνέλιους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και θα στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην Κύπρο, επισήμανε ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει επί του παρόντος καμία στρατιωτική υποστήριξη». Πιστεύω, τόνισε, ότι «έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα στο πλαίσιο της περιφερειακής βοήθειας και της περιφερειακής κάλυψης και της επικράτειας του ΝΑΤΟ». Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο η κατάσταση να αλλάξει «ανά πάσα στιγμή».
Δοκιμαστικό SMS σε όλα τα κινητά στην Κύπρο και οδηγίες αυτοπροστασίας
Προληπτικά μέτρα και σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες, σε περίπτωση περιστατικού ασφαλείας, ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, από το Κέντρο Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Κεντρικό στοιχείο των μέτρων είναι η ενεργοποίηση, σε συνεργασία με όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, συστήματος αποστολής SMS για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με δοκιμή σήμερα γύρω στις 19:00, όταν θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.
Ο κ. Ιωάννου κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και, σε περίπτωση που λάβουν γραπτό μήνυμα στο κινητό, να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Άμυνας.
Δεδομένης της συνεχιζόμενης έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή και για σκοπούς πρόληψης και κατάλληλης προετοιμασίας του πληθυσμού, συστήνεται όπως οι πολίτες βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα αυτοπροστασίας.
Σε… pic.twitter.com/2t1yDTyxsa
— Υπουργείο Εσωτερικών Κυπριακή Δημοκρατία (@MinInteriorCY) March 4, 2026
Τουρκία στο Γαλλικό Πρακτορείο: Ο πύραυλος κατευθυνόταν σε ελληνοκυπριακή βάση
Ένας πύραυλος που αναχαιτίστηκε από τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ κοντά στον τουρκικό εναέριο χώρο την Τετάρτη κατευθυνόταν προς την Κύπρο και όχι προς την Τουρκία, δήλωσε αξιωματούχος της Άγκυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, σε αντίθεση με την περιγραφή του συμβάντος από τη Συμμαχία ως ιρανική επίθεση εναντίον κράτους-μέλους.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πύραυλος «παρουσίασε απόκλιση από την πορεία του» μετά την εκτόξευσή του προς μια βάση, την οποία ο ίδιος περιέγραψε ως «Ελληνοκυπριακή», υπονοώντας ότι η Τουρκία δεν ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος.
Λευκωσία: Τα ελληνικά F16 δεν εντόπισαν καμία απειλή μετά τον πρωινό συναγερμό
Η Λευκωσία λέει πως δεν εντοπίστηκε οποιοδήποτε ύποπτο κοντά στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, παρά τις πληροφορίες που αξιολογήθηκαν, ενώ ενεργοποιήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.
Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ανέφερε ότι δύο εναέρια μέσα επιχείρησαν για αρκετή ώρα στην περιοχή, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε ανησυχητικό.
Την ίδια ώρα ξεκαθαρίστηκε πως «σε κανένα στάδιο δεν έκλεισε ο εναέριος χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτό που έγινε, σύμφωνα με την ενημέρωση, ήταν να δοθεί ο αναγκαίος χώρος για τις επιχειρήσεις των εναέριων μέσων, με αποτέλεσμα δύο πτήσεις να αναμένουν, εκ των οποίων η μία επέστρεψε στον αρχικό της προορισμό.
Τουλάχιστον 200 πλοία αγκυροβολημένα ανοιχτά των ακτών του Περσικού Κόλπου
Τουλάχιστον 200 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και φορτηγών πλοίων, παραμένουν αγκυροβολημένα σε ανοιχτά νερά ανοικτά των ακτών των μεγάλων παραγωγών του Κόλπου, του Ιράκ, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
Ο αριθμός αυτός είναι μια εκτίμηση του Reuters που βασίζεται σε δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από την πλατφόρμα MarineTraffic.
Εκατοντάδες άλλα πλοία παραμένουν έξω από το Ορμούζ, χωρίς να μπορούν να φτάσουν στα λιμάνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ναυτιλίας.
Το Ομάν δηλώνει ότι έσωσε πλήρωμα πλοίου που έγινε στόχος πυραύλων στα Στενά του Ορμούζ
Το Ομάν δηλώνει ότι έσωσε το πλήρωμα ενός πλοίου με σημαία Μάλτας που έγινε στόχος δύο πυραύλων κοντά στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Σειρήνες σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ, στο οδόστρωμα οι οδηγοί για να προστατευτούν
Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και σε ολόκληρο το κεντρικό Ισραήλ εν μέσω της τελευταίας βαλλιστικής πυραυλικής επίθεσης του Ιράν.
Ειδοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν επίσης στη Γαλιλαία λόγω πυραυλικών επιθέσεων από το Λίβανο.
Πρόωρη προειδοποίηση εκδόθηκε επίσης σε ολόκληρο το βόρειο Ισραήλ, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανίχνευσε περισσότερες βαλλιστικές πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν. Οι πολίτες καλούνται να καταφύγουν σε καταφύγια.
Παράλληλα, οδηγοί που κινούνται με τα οχήματά τους σε εθνικές οδούς, βγαίνουν από αυτά και κάθονται στο οδόστρωμα για να προστατευτούν, όση ώρα ηχούν οι σειρήνες.
Το Ιράν απειλεί τις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο
Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το Ιράν θα στοχεύσει τις ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, εάν το Ισραήλ επιτεθεί στην πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Βατικανό: Αν τα κράτη κάνουν «προληπτικούς πολέμους» με τα δικά τους κριτήρια, όλος ο κόσμος θα τυλιχθεί στις φλόγες
Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παραλίν, εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, μίλησε για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, επικρίνοντας τους «προληπτικούς πολέμους» και την «πραγματικά ανησυχητική» υπονόμευση του διεθνούς δικαίου.
«Αν τα κράτη αναγνωριστούν ως έχοντα το δικαίωμα να διεξάγουν «προληπτικούς πολέμους», σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια και χωρίς ένα υπερεθνικό νομικό πλαίσιο, ολόκληρος ο κόσμος θα κινδυνεύσει να τυλιχθεί στις φλόγες», δήλωσε ο καρδινάλιος.
«Η δύναμη του νόμου έχει αντικατασταθεί από το νόμο της δύναμης, με την πεποίθηση ότι η ειρήνη μπορεί να επέλθει μόνο μετά την εξόντωση του εχθρού» πρόσθεσε ο Παρολίν.
Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και σε ολόκληρο το κεντρικό Ισραήλ
Οι πολίτες καλούνται να καταφύγουν σε καταφύγια.
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στο νότιο Λίβανο
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από αντιαρματικά πυρά στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Σε δήλωσή του, ο στρατός ανέφερε ότι οι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για περίθαλψη.
Οι μάχες ξέσπασαν μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας εισβολής στο νότιο Λίβανο τη Δευτέρα.
Η Χεζμπολάχ λέει ότι έπληξε με drones ισραηλινή βάση κοντά στο Τελ Αβίβ
Η Χεζμπολάχ γνωστοποίησε ότι εξαπέλυσε σμήνος επιθετικών drones σε ισραηλινή στρατιωτική βάση.
Σε δήλωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι οι μαχητές της έπληξαν τη «βάση Tel Hashomer», την οποία περιέγραψε ως αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, περίπου στις 2 το μεσημέρι.
Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε «ως απάντηση στην εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα που είχε ως στόχο δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των νότιων προαστίων της Βηρυτού».
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός εντόπισε αρκετές εκτοξεύσεις από τον Λίβανο με κατεύθυνση προς το Ισραήλ, ισχυριζόμενος ότι «οι περισσότερες από αυτές» αναχαιτίστηκαν.
Πολεμικό πλοίο του Ισραήλ καταρρίπτει drone της Χεζμπολάχ – Δείτε το βίντεο
Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ κατέρριψε ένα drone της Χεζμπολάχ που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που παρείχαν οι IDF.
Παράλληλα, δημοσίευσαν και βίντεο που δείχνει την αναχαίτιση που πραγματοποιήθηκε από ένα πολεμικό πλοίο.
WATCH: The moment a U.S. submarine torpedoed the Iranian Navy frigate IRIS Dana off the coast of Sri Lanka yesterday.pic.twitter.com/QKHxpTaCw6
— Clash Report (@clashreport) March 4, 2026
Ουάσινγκτον: Το Ιράν εκτοξεύει λιγότερους πυραύλους και οι επιθέσεις των ΗΠΑ θα επεκταθούν στην ενδοχώρα
Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ στρατηγός Νταν Κέιν δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν εκτοξεύει λιγότερους πυραύλους καθώς προχωρά ο πόλεμος και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις θα επεκταθούν τώρα στην ενδοχώρα του Ιράν.
Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Dragon δεν θα αποσταλεί στην Κύπρο πριν από την επόμενη εβδομάδα
Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Dragon δεν θα αναχωρήσει για την Κύπρο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Το αντιτορπιλικό Type 45, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, φορτώνεται με πυρομαχικά πριν αναχωρήσει για τη Μεσόγειο.
Παρά τις εικασίες, αξιωματούχοι της Βρετανίας διέψευσαν ότι η καθυστέρηση της αποστολής οφείλεται σε οικονομικούς λόγους ή περιορισμούς στον προϋπολογισμό. Πριν την άφιξή του HMS Dragon στην περιοχή, δύο ελικόπτερα Wildcat θα φτάσουν στην Κύπρο.
Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη θα αρχίσουν πιθανώς να φτάνουν στις βρετανικές βάσεις τις επόμενες ημέρες για να ξεκινήσουν αποστολές στο Ιράν.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει τη βάση RAF Fairford ή τη στρατιωτική βάση Ντιέγκο Γκαρσία μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να επιτρέψει την εκτέλεση αμυντικών αποστολών από τις εγκαταστάσεις αυτές.
Βίντεο: Αμερικανικό υποβρύχιο στοχεύει και βυθίζει την ιρανική φρεγάτα στη Σρι Λάνκα
WATCH: The moment a U.S. submarine torpedoed the Iranian Navy frigate IRIS Dana off the coast of Sri Lanka yesterday.pic.twitter.com/QKHxpTaCw6
— Clash Report (@clashreport) March 4, 2026
Στάρμερ: Να ενεργήσουμε με σαφήνεια, σκοπό και ψυχραιμία απέναντι στον πόλεμο
Η Βρετανία πρέπει να ενεργήσει «με ψυχραιμία» εν μέσω ανησυχιών για την κλιμάκωση της κρίσης στο Ιράν, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
«Πρέπει να ενεργήσουμε, επομένως, με σαφήνεια, με σκοπό και με ψυχραιμία, δεν θα εμπλέξουμε τη χώρα σε πόλεμο χωρίς νομικό σχέδιο», ανέφερε στο κοινοβούλιο.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Βρετανία είχε συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ για την προετοιμασία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, περιλαμβανομένων συστημάτων αεροπορικής άμυνας και αντιμετώπισης drones, καθώς και με τα μαχητικά F-35.
Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
Τουλάχιστον 80 οι νεκροί στην ιρανική φρεγάτα που βυθίστηκε στη Σρι Λάνκα
Σύμφωνα με το Sky News υπάρχουν τουλάχιστον 80 νεκροί από το χτύπημα του αμερικανικού υποβρυχίου στην ιρανική φρεγάτα στη Σρι Λάνκα.
Δύο τραυματίες στο κεντρικό Ισραήλ από τις επιθέσεις Ιράν και Χεζμπολάχ
Δύο άτομα τραυματίστηκαν νωρίτερα από την ταυτόχρονη εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν και ρουκετών από τη Χεζμπολάχ στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom, ένας άνδρας περίπου 30 ετών τραυματίστηκε από θραύσματα, ενώ ένα άλλο άτομο τραυματίστηκε από έκρηξη. Και οι δύο βρίσκονται σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με την MDA.
Θραύσματα από τους ιρανικούς πυραύλους και τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν διάφορες περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ.
Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ γνωστοποίησε πως έπληξε ένα ισραηλινό τανκ στο νότιο Λίβανο, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση από τις IDF.
Χέγκσεθ για Τουρκία: Το περιστατικό με τον πύραυλο δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, ρωτήθηκε για το περιστατικό με την αναχαίτιση πυραύλου στην Τουρκία, λέγοντας πως δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα.
Κέιν: Μειωμένη κατά 86% η βαλλιστική ικανότητα του Ιράν
Η βαλλιστική ικανότητα του Ιράν έχει μειωθεί κατά 86% και η ικανότητα drone κατά 73%, είπε ο επιτελάρχης του αμερικανικού στρατού, Νταν Κέιν
Προχωράμε σε πιο λελογισμένη χρήση πυρομαχικών με χρήση GPS, ώστε να αυξήσουμε την ακρίβεια στους στόχους, ανέφερε ο Κέιν. Έχουμε πολλά πυρομαχικά ακριβείας για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή, πρόσθεσε.
Χτυπήσαμε πάνω από 2.000 στόχους και καταστρέψαμε πάνω από 20 πλοία του ιρανικού ναυτικού, συν τη φρεγάτα στη Σρι Λάνκα, σημείωσε ο Νταν Κέιν.
Χέγκσεθ: Η ιρανική κυβέρνηση είναι ήδη τελειωμένη και το ξέρει – Σύντομα θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο του Ιράν
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή για τη συνέχιση του πολέμου κατά του Ιράν, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα πάρει όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να εξασφαλίσει τη νίκη.
Ο Χέγκσεθ, μιλώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν βιάζονται και ότι θα επιλέξουν τον κατάλληλο χρόνο για να εξασφαλίσουν την επιτυχία. Όπως είπε, «είναι πολύ νωρίς» και επανέλαβε τα λόγια του προέδρου Τραμπ, ότι η χώρα θα πάρει όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να διασφαλίσει τη νίκη.
Ο Χέγκσεθ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των τελευταίων τεσσάρων ημερών ως «απίστευτα» και «ιστορικά», προσθέτοντας ότι η ιρανική κυβέρνηση είναι ήδη «τελειωμένη» και το γνωρίζει.
Σημείωσε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να «κυνηγούν, αποσυνθέτουν, καταστρέφουν και νικούν» τις ικανότητες του ιρανικού καθεστώτος. Ανέφερε επίσης ότι οι Ιρανοί ηγέτες θα βλέπουν μόνο «την αεροπορική ισχύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ» μέχρι τη στιγμή που οι δύο χώρες θα αποφασίσουν ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει.
Ακόμη, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις αναμένουν να έχουν «πλήρη έλεγχο του ιρανικού εναέριου χώρου» σε λίγες ημέρες, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου.
Ο υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μόλις ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους κατά του Ιράν και ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσουν απεριόριστο απόθεμα βόμβων ακριβείας.
Αιγυπτιακό το εμπορικό πλοίο που χτυπήθηκε στα στενά του Ορμούζ
Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, Safeen Prestige, υπό σημαία Μάλτας χτυπήθηκε από πύραυλο στα Στενά του Ορμούζ, βόρεια του Ομάν, προκαλώντας πυρκαγιά στο μηχανοστάσιό του, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ναυτιλιακού Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πλοίο ανήκει στην αιγυπτιακή Transmar International.
Ο οργανισμός, ο οποίος παρακολουθεί την εμπορική ναυτιλία, δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα της απεργίας.
Ισραήλ: Πλήγμα σε υπόγεια αποθήκη όπλων και κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι πραγματοποίησαν σειρά αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό, στοχεύοντας αυτό που περιέγραψαν ως «τρομοκρατική υποδομή» της Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με τις Δυνάμεις, οι επιδρομές έπληξαν μια υπόγεια αποθήκη όπλων, κέντρα διοίκησης και μια τοποθεσία που φέρεται να χρησιμοποιείται για επιθέσεις, συλλογή πληροφοριών και προπαγάνδα.
TERROR TARGETED: The Israeli Defense Forces say it carried out a wave of airstrikes in Beirut, targeting what it described as Hezbollah terrorist infrastructure.
According to the IDF, the strikes hit an underground weapons storage facility, command centers, and a site allegedly… pic.twitter.com/p2Hnyb7FrQ
— Fox News (@FoxNews) March 4, 2026
Σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ
Σειρήνες ήχησαν εκ νέου σήμερα στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, κατά την πέμπτη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
“Πριν από λίγο, ο ισραηλινός στρατός εντόπισε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το κράτος του Ισραήλ”, ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους, στην οποία διευκρίνισαν ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας “για να αναχαιτίσουν την απειλή”.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε άλλη σύντομη ανακοίνωσή τους ότι είχαν αναχαιτίσει “drones που εξαπολύθηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος” αφού είχαν ηχήσει σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ.
Reuters: Αμερικανικό το υποβρύχιο που βύθισε τη φρεγάτα του Ιράν στη Σρι Λάνκα
Οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν κάνει γνωστό ότι διέσωσαν 32 άτομα που βρίσκονταν στο πλοίο και ανέσυραν αρκετές σορούς από τη θάλασσα.
Πηγές του ναυτικού και του υπουργείου Άμυνας της Σρι Λάνκα ανέφεραν ότι το πλοίο δέχτηκε επίθεση από υποβρύχιο και ότι τουλάχιστον 101 άτομα αγνοούνται μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα στον Ινδικό Ωκεανό.
Οι πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν σαφές ποιος επιτέθηκε στο πλοίο.
Ισραήλ: Νέο κύμα επιθέσεων στον νότιο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι ξεκίνησε ένα ακόμη κύμα επιθέσεων στον νότιο Λίβανο.
Μετά την ανακοίνωση, το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε μια νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια πόλη Χιάμ.
To ΝΑΤΟ καταδικάζει τη στοχοποίηση της Τουρκίας από το Ιράν
Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τη στοχοποίηση της Τουρκίας από το Ιράν, λέγοντας ότι τάσσεται σθεναρά στο πλευρό όλων των συμμάχων του. Η αποτρεπτική και αμυντική στάση της συμμαχίας παραμένει ισχυρή σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, δήλωσε εκπρόσωπος.
Σχεδόν 3 δισ. δολάρια την εβδομάδα η ζημιά στην οικονομία του Ισραήλ από τον πόλεμο
Το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ αναφέρει ότι η ζημιά στην οικονομία της χώρας από τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσε να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια σέκελ (2,9 δισεκατομμύρια δολάρια) την εβδομάδα.
NYT: Οι Ιρανοί ζήτησαν από τη CIA, μέσω μυστικών υπηρεσιών τρίτης χώρας, να μπουν σε διάλογο με τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της New York Times παρά τις δημόσιες δηλώσεις τους, στις οποίες απορρίπτουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης, στελέχη του ιρανικού καθεστώτος μπήκαν την περασμένη εβδομάδα στη λογική να συζητήσουν όρους για την κατάπαυση του πυρός μέσω υπηρεσιών πληροφοριών τρίτων χωρών, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τη συγκεκριμένη προσέγγιση.
Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι έκαναν επαφές με τη CIA και προσφέρθηκαν για μια έμμεση συζήτηση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, μια ημέρα ακριβώς μετά την έναρξη των επιθέσεων.
Αν και οι ΗΠΑ είναι επιφυλακτικές για το αν η ιρανική κυβέρνηση ή η κυβέρνηση Τραμπ μπορούν να καταλήξουν σε μια πραγματική συμφωνία, το γεγονός ότι η προσφορά έγινε μέσω μυστικής υπηρεσίας άλλης χώρας εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με την ιρανική ηγεσία να είναι σε κατάσταση πανικού, καθώς οι ηγέτες της αποδεκατίζονται από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Επικοινωνία Φιντάν με Αραγτσί
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
Ο Φιντάν μετέφερε την αντίδραση της Άγκυρας σχετικά με τον βαλλιστικό πύραυλο που εντοπίστηκε να κατευθύνεται προς τον τουρκικό εναέριο χώρο μετά την εκτόξευσή του από το Ιράν και στη συνέχεια εξουδετερώθηκε, δηλώνοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξάπλωση των συγκρούσεων.
Σειρήνες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, αναχαιτίστηκε η απειλή σύμφωνα με τον IDF
Λόγω της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν, ήχησαν οι σειρήνες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, με τον ΙDF να ανακοινώνει πως αναχαίτισε την απειλή.
Πύραυλος του Ιράν κατευθύνεται προς το Ισραήλ
Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν προς το Ισραήλ, αναφέρει ο IDF.
Στους 1.045 ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν
Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν από τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις έχει αυξηθεί σε 1.045, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
H Τουρκία εξουδετέρωσε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το Ιράν
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ αναχαίτισαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το Ιράν πριν εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας αναφέρει: «Ένας βαλλιστικός πύραυλος, που εκτοξεύτηκε από το Ιράν και εντοπίστηκε να κατευθύνεται προς τον τουρκικό εναέριο χώρο, αφού διέσχισε τον ιρακινό και συριακό εναέριο χώρο, εξουδετερώθηκε έγκαιρα από την πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μεταξύ άλλων η Άγκυρα σημειώνει πως: «Κάθε βήμα που θα ληφθεί για την υπεράσπιση του εδάφους και του εναέριου χώρου μας θα είναι αποφασιστικό και χωρίς δισταγμό. Σας υπενθυμίζουμε ότι διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε εχθρική στάση απέναντι στη χώρα μας».
Επίσης, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, το πυρομαχικό που έπεσε στην περιοχή Ντερτιόλ της επαρχίας Χατάι ήταν μέρος του συστήματος αεράμυνας της Τουρκίας, που αναχαίτισε την απειλή στον αέρα. Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες από το περιστατικό.
Ισραήλ: Πληροφορίες ότι εξόντωσε τον άνθρωπο που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Τραμπ
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκε τις τελευταίες ώρες ότι το Ισραήλ φέρεται εξόντωσε τον Ραχμάν Μακεντόμ, επικεφαλής της ειδικής μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης.
Ο ίδιος φέρεται να ήταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, σύμφωνα με το Channel 12.
Τραμπ: Δεν με νοιάζει αν το Ιράν θα συμμετέχει στο Μουντιάλ
«Πραγματικά δεν με νοιάζει. Νομίζω ότι το Ιράν είναι μια ηττημένη χώρα. Τρέφονται από τα απομεινάρια τους», είπε ο Τραμπ στο Politico.
Το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που έλειπε από μια σύνοδο προγραμματισμού της FIFA για τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ατλάντα, εντείνοντας τις αμφιβολίες για το αν η ομάδα της χώρας θα αγωνιστεί σε αμερικανικό έδαφος αυτό το καλοκαίρι, εν μέσω της κλιμακούμενης περιφερειακής σύγκρουσης.
Αναβλήθηκε η τελετή για τον Χαμενεΐ
Το Ιράν αποφάσισε σήμερα να αναβάλει την τελετή της κηδείας του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, που είχε προβλεφθεί αρχικά να πραγματοποιηθεί απόψε στην Τεχεράνη, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μαζικά ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα.
IDF: Οι επιχειρήσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και 2 εβδομαδες
Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για 1 έως 2 εβδομάδες επιχειρήσεων εντός του Ιράν, με σχέδια να πλήξει χιλιάδες επιπλέον στόχους του καθεστώτος και στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Στόχος είναι η συστηματική αποδυνάμωση του ιρανικού καθεστώτος και της στρατιωτικής του υποδομής.
Ορισμένοι αξιωματούχοι των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων πιστεύουν επίσης ότι τα κράτη του Κόλπου που έχουν δεχθεί επίθεση από το Ιράν ενδέχεται τελικά να ενταχθούν στην επιθετική εκστρατεία, αν και επί του παρόντος επικεντρώνονται σε αμυντικές ενέργειες όπως η αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων και drones.
Οι μισοί επιβάτες της πτήσης που επέστρεψε στην Αθήνα από Λάρνακα, επέλεξαν να μην φύγουν ξανά
Παρά το γεγονός ότι η πτήση αναχώρησε εκ νέου μετά από καθυστέρηση, περίπου το μισό αεροπλάνο επέλεξε να μην επιβιβαστεί ξανά, υπό τον φόβο της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.
Ακρωτήρι: Βρετανικό αεροσκάφος πετάει περιμετρικά της στρατιωτικής βάσης
Βρετανικό αεροσκάφος πετάει πάνω από τη βάση στο Ακρωτήρι από το πρωί της Τετάρτης, με την παρουσία οχημάτων να είναι αισθητά αυξημένη.
Σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφει το philenews, παρατηρείται συνεχής ροή οχημάτων που εισέρχονται στον χώρο, μεταξύ των οποίων και βαρέα οχήματα.
Την ίδια ώρα, αεροσκάφος των Βρετανικών Βάσεων πραγματοποιεί πτήσεις περιμετρικά της στρατιωτικής βάσης.
Δείτε το βίντεο του philenews:
Βρέθηκαν σοροί από την έκρηξη στην ιρανική φρεγάτα – 32 άνθρωποι νοσηλεύονται
Εκπρόσωπος του ναυτικού της Σρι Λάνκα δήλωσε ότι σοροί, που ανήκουν σε μέλη του πληρώματος, ανασύρθηκαν σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το πλήρωμα ενός ιρανικού στρατιωτικού πλοίου που νωρίτερα εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα του νησιού.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τον αριθμό των νεκρών.
Είπαν ότι οι αρχές εργάζονται για την ταυτοποίηση των πτωμάτων.
Τριάντα δύο άνθρωποι διασώθηκαν από το πλοίο και νοσηλεύονται. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν παρατήρησαν άλλα πλοία στην περιοχή.
Saudi Aramco: Στοχοποιήθηκε ξανά το μεγαλύτερο διυλιστήριο της εταιρείας στη Σαουδική Αραβία
Το Ras Tanura της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, το οποίο στεγάζει το μεγαλύτερο εγχώριο διυλιστήριο της εταιρείας και έναν σημαντικό τερματικό σταθμό εξαγωγής αργού πετρελαίου, έγινε στόχος επίθεσης ξανά την Τετάρτη από «άγνωστο βλήμα», σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Κατάρ: Αναχαίτισε 10 drones και 2 πυραύλους από το Ιράν
Ισραήλ: Οι κάτοικοι χωριών στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν αμέσως
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε τους κατοίκους δεκάδων χωριών στο νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, να εκκενώσουν τα χωριά τους και να μετακινηθούν «άμεσα» βόρεια του ποταμού Λιτάνι. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν αποφασίσουν να κινηθούν νότια του ποταμού θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Η περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι εκτείνεται κυρίως κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Λιβάνου λέει ότι έχει εκκαθαρίσει την περιοχή από τη στρατιωτική παρουσία της Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες.
Νέοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό
O Ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε Βηρυτό και Τεχεράνη, ενώ εισβάλλει όλο και περισσότερο στον Λίβανο.
Συρία: Κλείνει τα σύνορα με τον Λίβανο
Μετά από προειδοποίηση του Ισραήλ, η Συρία ανακοίνωσε ότι έκλεισε το συνοριακό πέρασμα με τον Λίβανο για αναχωρήσεις, αφού έλαβε προειδοποίηση από το Ισραήλ ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ενδέχεται να στοχεύσουν το πέρασμα.
Οι αφίξεις παραμένουν ανοιχτές όσο οι Σύροι φεύγουν από τον Λίβανο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των μέσων ενημέρωσης στο συνοριακό πέρασμα Jdeidet Yabous.
Σαουδική Αραβία: Αναχαίτισε επίθεση με drone που είχε στόχο διυλιστήριο
Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στόχευε το τεράστιο διυλιστήριο της Ρας Τανούρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, μετά από μια προηγούμενη επίθεση στο συγκρότημα κατά μήκος των ακτών του Κόλπου αυτή την εβδομάδα.
«Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος και δεν προκάλεσε καμία ζημιά», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.
Ο ισραηλινός στρατός σε λιβανέζικο έδαφος
Ο ισραηλινός στρατός είχε εισέλθει στην πόλη Χιάμ στο νότιο Λίβανο, περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι η πόλη βρισκόταν αντιμέτωπη με συνεχείς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου.
Ζαχάροβα: Οι ΗΠΑ επινόησαν υποτιθέμενη απειλή για να επιτεθούν
Σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν ως κάλυψη για να συγκαλύψουν το σχέδιό τους για αλλαγή κυβέρνησης.
Ακόμη, υποστήριξε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δέχθηκαν ξανά επίθεση, γεγονός που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.
Τέλος, πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι πεπεισμένη πως η λύση στην κρίση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική και είναι έτοιμη να συνεχίσει την αναζήτηση λύσεων με βάση το διεθνές δίκαιο.
Reuters: Χτυπήθηκε ιρανική φρεγάτα από υποβρύχιο στη Σρι Λάνκα
Νεότερες πληροφορίες του Reuters κάνουν λόγο για τουλάχιστον 101 αγνοουμένους, από χτύπημα υποβρυχίου σε ιρανική φρεγάτα.
Πηγές του ναυτικού και του υπουργείου Άμυνας της χώρας, ανέφεραν ότι στις ακτές της Σρι Λάνκα, ένα ιρανικό πλοίο δέχτηκε επίθεση από υποβρύχιο, αφήνοντας πίσω αγνοούμενους και τραυματίες. 78 άτομα έχουν τραυματιστεί, από το πλήγμα στη φρεγάτα IRIS Dena.
Reuters: Φαβορί για τη διαδοχή του Χαμενεΐ ο γιος του που επέζησε από τις επιθέσεις στο Ιράν
Επέζησε της επίθεσης στο Ιράν ο γιος του εκλιπόντος Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, σύμφωνα με ιρανικές πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ θεωρείται από το κατεστημένο ως ο πιθανός επόμενος ανώτατος ηγέτης.
Αεροπορικές επιδρομές στο Ισφαχάν από ισραηλινές επιθέσεις – 5 νεκροί
Οι ισραηλινές επιθέσεις σήμερα το πρωί άφησαν πίσω πέντε νεκρούς στην κεντρική επαρχία Ισφαχάν του Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Έφι Ντεφρίν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι η πρώτη φορά που ο στρατός επιτίθεται σε αυτή την περιοχή στην τρέχουσα εκστρατεία κατά του Ιράν.
Ανέφερε ότι οι επιθέσεις έπληξαν περισσότερους από 20 στόχους, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκαταστάσεων στην Ισφαχάν όπου το Ιράν αποθήκευε προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους Ghadr.
Οι επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε Νατζαφάμπαντ, Φερεϊντάν, Μομπαράκε, Αράν βα Μπιντγκόλ, Κασάν και Σαχρέζα προκάλεσαν επίσης ζημιές σε 15 κατοικίες, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Προσγειώθηκαν τα δύο ελληνικά F-16
Αρμόδιες πηγές στο ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας απογειώθηκαν τα δύο F16 από την Πάφο για σκοπούς αναγνώρισης και αντιμετώπισης του ύποπτου αντικειμένου.
Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους, τα δύο μαχητικά αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους.
Προσγειώθηκε στο «Βενιζέλος» η πτήση 902 της AEGEAN
Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσγειώθηκε πριν λίγο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η πτήση (902) της AEGEAN, που επέστρεψε από τη Λάρνακα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της AEGEAN γίνεται ανεφοδιασμός του αεροσκάφους και η συγκεκριμένη πτήση αναμένεται να αναχωρήσει και πάλι για την Λάρνακα στις 11:45.
Έφτασαν οι ελληνικές φρεγάτες στο λιμάνι της Λεμεσού
Στην Κύπρο έφτασαν οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» με σκοπό την παροχή προστασίας στο νησί μετά τα χτυπήματα με drone στο Ακρωτήρι, συμπληρώνοντας τη βοήθεια της Αθήνας προς τη Λευκωσία, η οποία περιλαμβάνει και τα τέσσερα F-16 Viper που σταθμεύουν ήδη στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.
Οι πρώτες εικόνες από τις ελληνικές φρεγάτες ανοιχτά της Λεμεσού pic.twitter.com/9Scmfn1YxG
— Sigmalive (@Sigmalivecom) March 4, 2026
Ακόμη στον αέρα τα ελληνικά F-16
Τα δύο ελληνικά F-16 που σηκώθηκαν στην Κύπρο για την αναχαίτιση του drone στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, βρίσκονται ακόμη στον αέρα και επιχειρούν.
Δεν έκλεισε ο εναέριος χώρος της Κύπρου σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
«Διευκρινίζεται ότι ο εναέριος χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έκλεισε σε καμία στιγμή. Στο πλαίσιο των καθιερωμένων διαδικασιών ζητήθηκε από δύο πτήσεις να παραμείνουν για σύντομο χρονικό διάστημα σε αναμονή, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος επιχειρησιακός χώρος. Ο κυβερνήτης της μιας εκ των δύο πτήσεων επέλεξε να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη πτήση προσγειώθηκε κανονικά λίγο αργότερα. Ο εναέριος χώρος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά» έγραψε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
#Διευκρινίζεται ότι ο εναέριος χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έκλεισε σε καμία στιγμή. Στο πλαίσιο των καθιερωμένων διαδικασιών ζητήθηκε από δύο πτήσεις να παραμείνουν για σύντομο χρονικό διάστημα σε αναμονή, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος επιχειρησιακός χώρος.
Ο κυβερνήτης της… https://t.co/WPHTndPFkW
— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) March 4, 2026
Συναγερμός στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία
Συναγερμός σήμανε γύρω στις 9 και 30 μετά από πληροφορία για ύποπτο αντικείμενο με κατεύθυνση την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ σήμανε συναγερμός στην Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και το προσωπικό οδηγήθηκε προληπτικά στα υπόγεια.
Ο συναγερμός έληξε λίγο πριν τις 10 και το προσωπικό της Αμερικανικής πρεσβείας επέστρεψε στα καθήκοντά του.
Αραγτσί: Ο Τραμπ πρόδωσε τη διπλωματία
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία επιτέθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ίδιος έγραψε: «Όταν οι πολύπλοκες πυρηνικές διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζονται σαν μια συναλλαγή ακινήτων και όταν μεγάλα ψέματα συσκοτίζουν την πραγματικότητα, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες δεν μπορούν ποτέ να ικανοποιηθούν. Το αποτέλεσμα; Βομβαρδισμός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων από κακία. Ο κ. Τραμπ πρόδωσε τη διπλωματία και τους Αμερικανούς που τον εξέλεξαν» έγραψε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.
When complex nuclear negotiations are treated like a real estate transaction, and when big lies cloud realities, unrealistic expectations can never be met.
The outcome? Bombing the negotiation table out of spite.
Mr. Trump betrayed diplomacy and Americans who elected him.
— Seyed Abbas Araghchi (@araghchi) March 4, 2026
Δύο ελληνικά F16 αναχαίτισαν drones στον εναέριο χώρο του Λιβάνου
Κυβερνητικές πηγές της Κύπρου ανέφεραν ότι δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν εκτάκτως από τη βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, και προχώρησαν σε αναχαιτίσεις, πιθανόν δύο drones, πριν αυτά εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Κύπρου.
Με ανάρτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανακοίνωσε στα social media τον εντοπισμό του ύποπτου αντικειμένου στον εναέριο χώρο πλησίον του Λιβάνου.
«Εντοπίστηκε πιθανό ύποπτο αντικείμενο, στον εναέριο χώρο πλησίον του Λιβάνου. Για προληπτικούς λόγους λήφθηκαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση και, εφόσον απαιτηθεί, την αντιμετώπιση του περιστατικού. Για το αποτέλεσμα θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση» ανέφερε σε ανάρτησή του.
Η στιγμή της απογείωσης των ελληνικών F-16
Νέος συναγερμός για πιθανό ύποπτο αντικείμενο- Απογειώθηκαν τα ελληνικά f-16 pic.twitter.com/fkme86Aop4
— Sigmalive (@Sigmalivecom) March 4, 2026
Λευκωσία: Τυπικό προληπτικό μέτρο η οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τυπική προληπτική διαδικασία που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες όταν αξιολογούνται περιφερειακές εξελίξεις χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία την επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το State Department.
Το συγκεκριμένο στάδιο αποτελεί το ηπιότερο επίπεδο μέτρων που μπορεί να ληφθεί. Στην πράξη δεν αφορά απομάκρυνση προσωπικού ούτε υποδηλώνει ύπαρξη οποιασδήποτε άμεσης απειλής. Απλώς παρέχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, σε μέλη οικογενειών διπλωματών ή σε περιορισμένο αριθμό μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού να αναχωρήσουν προσωρινά, εάν το κρίνουν σκόπιμο, εξήγησαν οι διπλωματικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημείωσαν ότι το «authorized departure» διαφέρει ουσιωδώς από το στάδιο «mandatory departure», το οποίο συνεπάγεται υποχρεωτική αποχώρηση προσωπικού. «Το τελευταίο έχει εφαρμοστεί σε αριθμό χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου», επεσήμαναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τους εταίρους της και τις αρμόδιες αρχές, ενώ η κατάσταση αξιολογείται διαρκώς. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη που να δικαιολογεί ανησυχία σε σχέση με την ασφάλεια στη χώρα», υπογράμμισαν.
Ίσραελ Κατς: «Ο διάδοχος του Χαμενεΐ θα είναι σαφής στόχος για εξόντωση»
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, δήλωσε ότι οποιοσδήποτε ηγέτης διοριστεί από το καθεστώς του Ιράν για να αντικαταστήσει τον Αλί Χαμενεΐ θα είναι «σαφής στόχος για εξόντωση».
«Οποιοσδήποτε ηγέτης διοριστεί από το ιρανικό καθεστώς τρομοκρατίας για να συνεχίσει να ηγείται του σχεδίου για την καταστροφή του Ισραήλ, την απειλή των ΗΠΑ και του ελεύθερου κόσμου και των χωρών της περιοχής, καθώς και την καταπίεση του ιρανικού λαού, θα είναι σαφής στόχος για εξόντωση», δήλωσε ο Κατζ σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τους Times of Israel.
«Δεν έχει σημασία ποιο είναι το όνομά του ή πού κρύβεται», προσθέτει.
«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με όλη μας τη δύναμη, μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους μας, για να εξουδετερώσουμε τις δυνατότητες του καθεστώτος και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στον ιρανικό λαό να το ανατρέψει και να το αντικαταστήσει», συμπληρώνει ο Κατζ.
Έφτασαν στο νησί οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά»
Η Αθήνα επιβεβαιώνει έμπρακτα τη στήριξή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές κινήσεις των τελευταίων ετών, με τις ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» να » ενισχύουν την αεράμυνα του νησιού απέναντι στις αυξανόμενες απειλές στη Μέση Ανατολή.
Η αποστολή τους σηματοδοτεί την πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη της υπερσύγχρονης Belharra «Κίμων», η οποία πλέον εντάσσεται ενεργά στον σχεδιασμό της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι δύο φρεγάτες κατέπλευσαν σήμερα Τετάρτη 4 Μαρτίου, ενώ ήδη τέσσερα ελληνικά F‑16 έχουν σταθμεύσει στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Παράλληλα, συστοιχία Patriot μεταφέρεται στην Κάρπαθο, ενισχύοντας το πλέγμα αεράμυνας της περιοχής.
Παράλληλα, στην Κύπρο βρίσκονται δύο ζεύγη ελληνικών μαχητικών F-16, τα οποία σταθμεύουν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ενισχύοντας την επιτήρηση και την αποτροπή στην περιοχή.
Επίσης, Βρετανία και Γαλλία σπεύδουν να συνδράμουν στην προστασία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξέδωσαν νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους και επιτρέποντας στο μη απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης και στις οικογένειές τους να αποχωρήσουν προληπτικά, λόγω αυξημένου κινδύνου ασφαλείας.
Cyprus: The State Department updated the Travel Advisory for Cyprus to reflect the authorized departure of non-emergency U.S. government personnel and family members of government personnel. Read the full advisory: https://t.co/xeGmqQrxI9 pic.twitter.com/mEMqAcDIZU
— TravelGov (@TravelGov) March 4, 2026
Η οδηγία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναβάθμισης των επιπέδων κινδύνου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την αποχώρηση πολιτών τους από περισσότερες από δώδεκα χώρες της περιοχής, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης ΗΠΑ- Ισραήλ με το Ιράν.
Νωρίτερα την Τρίτη, το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε αυξήσει τα επίπεδα κινδύνου ασφαλείας για την Ιορδανία, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν κληθεί να αποχωρήσουν από περισσότερες από δώδεκα χώρες της περιοχής, εν μέσω του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν.
Μετά την επίθεση με drones στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου τη Δευτέρα (2/3), και το Λονδίνο προχωρά σε άμεση ενίσχυση της παρουσίας του στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε την αποστολή ελικοπτέρων με δυνατότητες αντιμετώπισης drones καθώς και του αντιτορπιλικού HMS Dragon, ενός από τα πλέον προηγμένα πλοία του βρετανικού στόλου.
Ο Στάρμερ ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρως προσηλωμένο στην ασφάλεια της Κύπρου και του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται εκεί».
Οδηγία των ΗΠΑ για αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού τους από Κύπρο, Σαουδική Αραβία, Ομάν και δύο προξενεία στο Πακιστάν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι «ενέκριναν» την αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού τους από την Κύπρο, όπου μια βρετανική στρατιωτική βάση επλήγη από ιρανική επίθεση τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στο πλαίσιο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς και από τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν και επίσης από δύο αμερικανικά προξενεία στο Πακιστάν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «έδωσε την άδεια στους μη απαραίτητους εργαζομένους της αμερικανικής κυβέρνησης», καθώς και στις οικογένειές τους, «να αναχωρήσουν από την Κύπρο» λόγω κινδύνων για την ασφάλειά τους, ανακοίνωσε η εκεί αμερικανική πρεσβεία.
Παρόμοια ανακοίνωση εκδόθηκε και για τους μη απαραίτητους εργαζομένους και τις οικογένειές τους στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία και το Ομάν, καθώς και στα αμερικανικά προξενεία στη Λαχώρη και το Καράτσι του Πακιστάν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πως το καθεστώς της πρεσβείας του στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν δεν έχει αλλάξει.
Το Ομάν, το οποίο διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβητή στις πρόσφατες συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, έχει καλέσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τα ιρανικά πλήγματα, κυρίως αυτά εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ.
Βυθίζονται οι ασιατικές αγορές
Τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων σχεδόν δώδεκα μηνών σημειώνουν οι ασιατικές αγορές, με τη Νότια Κορέα να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καταγράφοντας τη σοβαρότερη πτώση από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Οι εντεινόμενες ανησυχίες για τις εξελίξεις στον πόλεμο στο Ιράν οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πλήττοντας ορισμένες από τις αγορές που μέχρι πρότινος συγκαταλέγονταν στις πιο αποδοτικές διεθνώς.
Ο δείκτης MSCI Asia Pacific κατέγραψε απώλειες που έφτασαν έως και το 4,5%, ενώ οι μετοχές στη Νότια Κορέα κατρακύλησαν πάνω από 12%, φέρνοντας την αγορά αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων δεκαετιών, σε κλίμα έντονου πανικού και αυξημένης μεταβλητότητας.
Διαβάστε επίσης:
Ιράν: Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης τα στενά του Ορμούζ – «Έχουμε τον πλήρη έλεγχο»
Ιρανικός πύραυλος έπληξε την αμερικανική στρατιωτική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Με διόρθωση προειδοποιούν οι αναλυτές για τα νέα υψηλά – Οι μεγάλες εταιρείες στο επίκεντρο
- Απάντηση-«φωτιά» της Ελλάδας στον ΟΗΕ κατά της Τουρκίας: «Αναφαίρετο το δικαίωμα στα 12 μίλια»
- Γεωργιάδης για Μυρτώ: Κανείς δεν θα παίζει με το ΕΣΥ – Ξεκινά ΕΔΕ για τις «τραγικές συκοφαντίες»
- Νέο επεισόδιο στο Στενό του Ορμούζ: Και τέταρτο πλοίο χτυπήθηκε από «άγνωστο βλήμα» σε λίγες ώρες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.