• Πολιτική

    Με το βλέμμα στραμμένο στο Γιαβούζ Αθήνα και Λευκωσία

    • NewsRoom

    Γιαβούζ


    Τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας παρακολουθούν με προσοχή Αθήνα και Λευκωσία, καθώς η Τουρκία είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα την αποστολή του γεωτρύπανου Γιαβούζ για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέθεσε κατά μία ημέρα το ταξίδι του στο Κάιρο, για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, προκειμένου να είναι σε στενή επαφή με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε για την έναρξη του νέου κύκλου γεωτρήσεων και ανέφερε ότι θα γίνουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

    Την ίδια ώρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο με σκοπό το συντονισμό ενεργειών των δύο χωρών, υπό την πίεση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ΣΕΥ που θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου.

    Ο Ν. Δένδιας θα έχει συνάντηση, στις 16:30 με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στη συνέχεια στις 18:30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Νίκο Αναστασιάδη.

    Κατά τις συναντήσεις του ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει την κυπριακή πλευρά για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον οποίο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Εντός του Σαββατοκύριακου ήταν πολλά τα μηνύματα από δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ -ο Μάικ Πομπέο προχώρησε σε ηχηρή παρέμβαση από την Αθήνα-, η Ρωσία, που εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις, αλλά και η Γαλλία που έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια».

    «Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και σημείωσε: «Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες. Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».

    Παράλληλα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, κατέστησε σαφές πως η αμερικανική πλευρά έχει διαμηνύσει στον Τουρκία πως είναι απαράδεκτες οι προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

    Το Σάββατο η Γαλλία αποδοκίμασε την αποστολή του Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική ενέργεια» που είναι πιθανό να οδηγήσει σε «κλιμάκωση των εντάσεων» στην περιοχή.

    «Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

    «Πρόκειται για εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ