• Top Stories

    Με φόντο τους φόρους το… ίντερνετ “τρομοκρατεί” την κυβέρνηση

    • NewsRoom


    Μπορεί ο νέος φόρος στο ίντερνετ να αποτελούσε ένα ενδεχόμενο που βρισκόταν εδώ και αρκετό καιρό στον σχεδιασμό και να φάνταζε “σανίδα σωτηρίας” στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ωστόσο τα πενιχρά έσοδα, οι έντονες αντιδράσεις και η πολυπλοκότητα στην επιβολή του μέτρου, “τρόμαξαν” την κυβέρνηση και οδήγησαν ακόμα μια φορά στην αναδίπλωση.

    Μάλιστα δεκάδες φορείς υποστήριζαν πως πρόκειται για ένα εντελώς αντιαναπτυξιακό μέτρο, ενώ τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (υπολογίστηκαν μόλις σε 20 εκατ. ευρώ) κρίθηκαν ότι ήταν μικρά μπροστά στις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε το μέτρο, αλλά και στην αναμενόμενη αντίδραση από την Ε.Ε., η οποία σε ανάλογη περίπτωση (σ.σ. Ουγγαρία) είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της.

    Ακολουθώντας τη λογική των ισοδύναμων, η κυβέρνηση τώρα προωθεί την επιβολή φορολογικού τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, και μάλιστα με άμεση εφαρμογή, από την 1η Ιουνίου 2016. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το “χαράτσι” θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών. Σημειωτέον πως επί του τέλους θα επιβάλλεται ο ΦΠΑ (όπως δηλαδή και στην κινητή τηλεφωνία) με συντελεστή 23% αρχικά και από 1ης Ιουλίου με 24%.

    Υπολογίζεται πως η συνολική επιβάρυνση σε ένα μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας ύψους 100 ευρώ, θα είναι της τάξεως των 5,85 ευρώ, συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ με συντελεστή στο 24%, μια αύξηση που θα αγγίξει το 6%. Η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ από το νέο χαράτσι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜH: 

    http://www.mononews.gr/megali-simmachia-vgenopoulou-vardinogianni/45682

     



    ΣΧΟΛΙΑ