• Πολιτική

    Live: Τρίτη ημέρα «πολέμου» στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

    • NewsRoom

    Οι κ. κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή


    Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών καθώς και την ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής η τρίτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή, για την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Μια διαδικασία η οποία χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους και ένταση, όπως διαμορφώθηκε από την έντονη «κόντρα» του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης.

    Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί μετά  από τις αποκαλύψεις για το Μάτι και τις πολυτελείς διακοπές στο σκάφος του αποβιώσαντος εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και φυσικά την υπόθεση του Παύλου Πολάκη με την επίθεση κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου με αναφορές στην αναπηρία του, η οποία υπήρξε και η αφορμή για τη διαδικασία. Αλλά και από την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αναφορές στην οικογένειά του, η οποία οδήγησε σε ανάλογη απάντηση από τον πρόεδρο της ΝΔ.

    Μάλιστα, οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη για την οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα και τις σχέσεις της με την χούντα, εξόργισαν τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός απάντησε με  ένα μακροσκελές κείμενο αναφερόμενος στον πατέρα του, ενώ μέλη της οικογένειάς του εμφανίστηκαν στην ΕΡΤ όπου διέψευσαν ότι οι Παύλος και Ηρακλής Τσίπρας (πατέρας και θείος του πρωθυπουργού) συνεργάζονταν με την χούντα. Η «γκάφα» του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή χρησιμοποίησε μια φωτογραφία της περιόδου της Χούντας, υποστηρίζοντας λανθασμένα πως ένα από τα πρόσωπα που απεικονίζονταν ήταν ο Παύλος Τσίπρας έριξε νέο λάδι στη φωτιά, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαιτώντας από τον ίδιο να πάρει πίσω τα όσα ανέφερε.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα, συνεχίζει να υποστηρίζει πως ο πατέρας του πρωθυπουργού έπαιρνε έργα από το Δικτατορικό Καθεστώς. Κυρίως όμως το αφήγημα της οικογένειας Τσίπρα δέχθηκε σοβαρό χτύπημα από το άρθρο του Φοίβου Ιωαννίδη στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος φυλακίστηκε 6 χρόνια από το καθεστώς καθώς ήταν συνιδρυτής της οργάνωσης ΔΕΚΑ, στην οποία συμμετείχε ο Ηρακλής Τσίπρας, διέψευσε τους ισχυρισμούς τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του ξαδέλφου του Γιώργου Τσίπρα, επιμένοντας πως η τεχνική εταιρεία του πατέρα  και του θείου του πρωθυπουργού «πράγματι ανέλαβαν δημόσια έργα στην Κρήτη, πιθανόν και αλλού» την περίοδο της δικτατορίας,  ενώ ο Ηρακλής Τσίπρας «διέφυγε τη σύλληψη, απέκτησε ρόλο επί Ασλανίδη στον Παναθηναϊκό, καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά έμεινε μόνο την παραμονή της δίκης μας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε παρανόμως αναστολή, δοθέντος, ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά δύο φορές για απάτη σε ποινή πάνω από έξι μήνα η κάθε μία».

    Επιπλέον, το κλίμα έχει επιβαρυνθεί τόσο από την υπόθεση του σκανδάλου της ΔΕΠΑ και του Μανώλη Πετσίτη, καθώς την Πέμπτη η ακρόαση της Άννας Ζαΐρη, επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έκλεισε άδοξα με συνεχείς παρεμβάσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Παράλληλα, η υπόθεση της απόρριψης της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναμένεται να απασχολήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και οι σχέσεις με την Τουρκία, μετά και τις απειλές της Άγκυρας για την Κυπριακή ΑΟΖ οι οποίες απασχόλησαν τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ όπου συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, τα οποία ωστόσο έχουν φέρει αντιδράσεις  τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών όσο και από τις αγορές.

    Δείτε ζωντανά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή: 

    Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές.

    Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τη στήριξη 152 βουλευτών, μια περισσότερη από την τελευταία φορά, καθώς στο διάστημα μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση έχει προσχωρήσει και ο πρώην βουλευτής της ΔΗΣΥ (ΚΙΝΑΛ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος.



    ΣΧΟΛΙΑ