• Πολιτική

    Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Pfizer: Κέρδος για την κοινωνία η επένδυση στην Θεσσαλονίκη

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά (Α) στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, Θεσσαλονίκη, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ


    «Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στην Θεσσαλονίκη για την ξεχωριστή στιγμή για την Pfizer, την πόλη, αλλά και για τον Άλμπερτ, που διέπρεψε εκτός Ελλάδος. Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού φέρει την δική του σφραγίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

    «Σήμερα ο Άλμπερτ επιστρέφει στο σπίτι του και δίνει το δικό του ξεχωριστό στίγμα σε μία επένδυση σταθμό για την Θεσσαλονίκη και την χώρα γενικότερα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «θα απασχοληθούν εντός του επομένου έτους περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι πολύ υψηλών προδιαγραφών σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Πιστεύω πως ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξατε να έρθετε εδώ στην Θεσσαλονίκη είναι το άξιο έμψυχο δυναμικό της πόλης. Πρόκειται για τα ελληνόπουλα, που έχουν φύγει στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφουν στην πόλη τους».

    «Ταυτόχρονα όμως πηγή του ανθρωπίνου δυναμικού των δύο κέντρων της Pfizer είναι τα δημόσια πανεπιστήμια της πόλης» συνέχισε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer. «Η Θεσσαλονίκη γίνεται έδρα της εξωστρέφειας, αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο δημόσιο πλούτο και ευημερία. Το αποτύπωμα αυτό πηγαίνει πέρα και πάνω από την απασχόληση, το ΙΟΒΕ υπολόγισε ότι το συνολικό όφελος για την Θεσσαλονίκη θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 10ετίας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «μέρος αυτού θα επιστρέψει στην πόλη ως καλύτεροι μισθοί».

    Μητσοτάκης: Ποιότητα στην εργασία

    Μιλώντας στη συνέχεια για τις εγκαταστάσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ενθουσιάστηκα από τους χώρους που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, πρόκειται για ένα εργασιακό περιβάλλον που έρχεται από το μέλλον, προάγει τη συνεργασία, δίνει έμφαση στην ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο» για να συμπληρώσει: «Εδώ δεν μιλάμε για καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αλλά και για την ποιότητα της εργασίας και αυτό είναι εξ ίσου σημαντικό με τις απολαβές που παίρνει κανείς από την δουλειά του. Και εμείς θα δρομολογήσουμε σε μία 5ετία τη μετεγκατάσταση πολλών Υπουργείων σε έναν χώρο στην ΠΥΡΚΑΛ και έτσι θέλουμε να είναι και οι χώροι, όπου θα εργάζονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αυτό είναι το όραμα μας. Η κυβέρνηση μας στηρίζει εμπράκτως την καινοτομία. Ο κόμβος καινοτομεί και στο εργασιακό περιβάλλον απασχολώντας περισσότερες γυναίκες από το μέσο όρο».

    Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια έκανε αναφορά και στα ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Θεσσαλονίκη οφείλει να τιμήσει με τη σειρά της την Pfizer, έναν πρωτοπόρο στη μάχη κατά του covid, με το να βελτιώσει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης».

    Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι ανεμβολίαστοι είναι σήμερα οι πρώτοι στόχοι του κορονοϊού. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ας κάνουμε βίωμα μας αυτό που είπε πριν ο Άλμπερτ, ας ακούσουμε την επιστήμη. Δυστυχώς στην χώρα μας πεθαίνουν καθημερινά 20,30,40 άνθρωποι η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών ανεμβολίαστοι. Εγώ προσωπικά θα πάω να κάνω τώρα την τρίτη δόση του εμβολίου, όπως μου έχουν υπαγορεύσει οι ιατροί. Ας μην αφήσουμε αναξιοποίητο αυτό το δώρο της επιστήμης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

    Μπουρλά: Η Pfizer συμβάλλει στην οικονομία

    Ανοίγοντας την εκδήλωση ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επένδυση που εγκαινιάζεται σήμερα και σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες της Pfizer είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με την πολιτικές της κυβέρνησης.

    «Οι επενδύσεις της Pfizer συμβάλλουν στην τοπική και εθνική οικονομία» είπε ο κ. Μπουρλά και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό να δημιουργήσει μία οικονομία βασισμένη στην γνώση και τώρα είναι η ώρα να απελευθερώσει αυτή την δυναμική.

    Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις έχουν ξεπεράσεις τους 500, εκ των οποίων το 15% είναι Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό και τώρα επέστρεψαν στην πατρίδα τους, σημείωσε ο κ. Μπουρλά και δήλωσε περήφανος ως Έλληνας και Σαλονικιός, όπως είπε.

    Η εγκατάσταση που εγκαινιάζεται σήμερα είναι ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακής καινοτομίας της εταιρείας στον κόσμο.

    Το χρονικό της επένδυσης στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2019.

    Μέχρι σήμερα απασχολεί ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου, πολλοί από τους οποίους είναι Έλληνες επιστήμονες που είχαν φύγει στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφουν.

    Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η επένδυση για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία είναι ότι σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ στην πλήρη της εξέλιξη θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατ. ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Εγκαινιάζει το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στην Θεσσαλονίκη

    Νέο data center από την Lamda Hellix: Τι σηματοδοτεί η μεγάλη επένδυση με το «πράσινο» αποτύπωμα



    ΣΧΟΛΙΑ