• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά για το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και απαντά σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα με φόντο τη δεύτερη κάλπη της 25ης Ιουνίου.

    «Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε το εκλογικό αποτέλεσμα, το μήνυμα που ήθελα να στείλω είναι ότι πρέπει να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είναι μοναδικό αποτέλεσμα την περίοδο της Μεταπολίτευσης και μας γεμίζει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega».

    «Εμείς στη ΝΔ δεν έχουμε αγαπημένους και κομμένους από τα κανάλια. Εμπιστευόμαστε όλα τα στελέχη μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Κοινωνία ώρα Mega” στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη. Αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι τον γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη την επόμενη ημέρα.

    «Προφανώς σε μία τετραετία όταν εκατοντάδες στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις ασκούν εξουσία θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας και λάθη, αλλά διορθώνονται. Επιμείναμε σε διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Πιστεύω και το επιτελικό κράτος λειτούργησε σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί έθετε στόχους και απαιτούσε λογοδοσία», συνέχισε.

    Οι πολίτες έδωσαν στη ΝΔ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης και τους ζητά να επιβραβεύσουν αυτό που έκαναν. «Η ισχυρή κυβέρνηση της επόμενης ημέρας είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει. Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση», σημείωσε για να προσθέσει πως «κανείς δεν θα ήθελε μια οριακή κυβέρνηση.

    «Η κάλπη είναι και πάλι άδεια. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να μεταβάλει την επιλογή του μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Μία σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές» και υπογράμμισε πως δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές μόνος του: «Υπάρχει ένα συνταγματικά καθορισμένο όριο, των 180 βουλευτών, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρώ ότι πρακτικά είναι ανέφικτος στόχος και δεν θα ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ τόνισε πως εστιάζει στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και στα θέματα που απασχολούν τους νέους. Είπε ότι η ΝΔ ήταν μπροστά και στη νεολαία στις εκλογές.

    «Η ΝΔ ήταν μπροστά και στη νεολαία. Πιστεύω ότι μιλήσαμε και μπορούμε να μιλήσουμε για τα θέματα που απασχολούν τη νεολαία, όπως τα πανεπιστήμια. Κάποιοι έβλεπαν τους νέους ως εργαλείο αντίστασης, ωστόσο εγώ δεν εξεπλάγην από το αποτέλεσμα», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

    «Η Ελλάδα αρχίζει να μετατρέπεται σε εκπαιδευτικό κέντρο, καθώς τα δημόσια πανεπιστήμια αρχίζουν να εφαρμόζουν νέα προγράμματα. Αντί να εξάγουμε, θα μπορούμε να εισάγουμε φοιτητές», δήλωσε μεταξύ άλλων.

    «Όραμά μου είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα κέντρο εκπαίδευσης με περιφερειακό βεληνεκές, κάτι που αρχίζει και γίνεται πράξη», συμπλήρωσε.

    «Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν κατάλαβαν τίποτα από αυτά που έγιναν την προηγούμενη Κυριακή», πρόσθεσε και τόνισε, ζητώντας συγγνώμη για την ένταση, ότι «συνεχίζουν να παρουσιάζουν την εικόνα μιας κατεστραμμένης Ελλάδας και μιας ΝΔ που υπάρχει στο φαντασιακό τους. Ακούω τις ίδιες σαχλαμάρες, όπως ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό».

    «Αυτό που βλέπω από το ΠΑΣΟΚ είναι έναν λόγο που μοιάζει πολύ με του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πίστευα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κοπιάρει τον Αλέξη Τσίπρα, όπως η χθεσινή του ομιλία, η οποία ήταν βαθιά αντινεοδημοκρατική», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Δεν με αφορά τι θα γίνει στο ζήτημα της αντιπολίτευσης, εμένα με ενδιαφέρει να απευθυνθώ στους πολίτες και να ακουστεί το πρόγραμμά μας. «Μια ώριμη Δημοκρατία χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση σχετικά με ποιο κόμμα θα ήθελε να είναι αντιπολίτευση. «Θα σεβαστώ την κρίση του ελληνικού λαού», τόνισε.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εξηγώντας τη σημασία της πρώτης προεκλογικής ομιλίας που θα δώσει σήμερα στο Περιστέρι, είπε ότι «στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές έγινε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει», αναφέροντας τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ.

    Αναφορικά με την επόμενη τετραετία, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Στα θέματα που έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, θα δώσουμε και μεγαλύτερη έμφαση στην επόμενη 4ετία, όπως το ΕΣΥ που αποτελεί προτεραιότητα. Είχαμε πραγματικό άλλοθι την πανδημία, όμως τώρα οραματιζόμαστε, ένα καινούριο σύστημα υγείας στην υπηρεσία του πολίτη».

    «Η εισαγόμενη ακρίβεια είναι ακόμα εδώ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξήγησε για την επενδυτική βαθμίδα ότι «μόλις την πάρουμε, θα δει τη διαφορά και ο πολίτης, γιατί θα μειωθούν τα επιτόκια. Δεν αφορά μόνο τους οικονομολόγους αυτό».

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, λέγοντας: «Θα συγχαρώ τον κ. Ερντογάν για την εκλογική νίκη του, αν και δεν έχω θεσμικό ρόλο. Θεωρώ χρέος μου να τον συγχαρώ και να εκφράσω την ευχή μου ότι η βελτίωση στις σχέσεις μας μετά τους σεισμούς να έχει και συνέχεια. Δεν έχω αυταπάτες ότι μια χώρα δεν γίνεται να αλλάξει εύκολα την πολιτική της».

    «Εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευτεί και πάλι και εκπροσωπήσω τη χώρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, εγώ θα επιδιώξω μια συνάντηση με τον Ερντογάν. Πάντα πρέπει να συζητούμε, ιδιαίτερα όταν διαφωνούμε, βεβαίως και θεωρώ ώριμη μια συνάντηση», συμπλήρωσε.

    Για την παρουσία του στο TikTok, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχω νεαρά παιδιά και καταλαβαίνω τον τρόπο επικοινωνίας των νέων. Το TikTok είναι ένα εξαιρετικά διαδραστικό και επικοινωνιακό εργαλείο. Εγώ δεν έχω Tik Tok και είχα απαγορεύσει και στους υπουργούς μου να μην το χρησιμοποιούν».

    «Είναι ένας τρόπος, όχι να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο αλλά να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Να αυτοσαρκαζόμαστε. Τώρα, έρχεται Tik Tok φάση 2», πρόσθεσε.

    Για τα τηλέφωνα και τις παρεμβάσεις που κάνει σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και κανάλια είπε ότι ζητάει να τους ακούει όταν βρίσκεται στις περιοχές και παίρνει τηλέφωνο, ωστόσο «στην αρχή δεν μας πιστεύουν ότι τους καλώ όντως εγώ».

    «Καλό το TikTok αλλά υποκατάστατο για τη χειραψία και την προεκλογική εκστρατεία δεν υπάρχει», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Μήνυμα αυτοδυναμίας και εγρήγορσης – Τι είπε στους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ

    Βουλή: Ορκίστηκαν οι “300” των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023

    Μητσοτάκης: Αν οι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψω στο Μέγαρο Μαξίμου τότε θα πρέπει να με ξαναψηφίσουν

    Εκλογές 2023:

    Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Εκλογές 2023: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ