• Πολιτική

    Μητσοτάκης: H Ελλάδα είναι εκτός αγορών και ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι δεν τον νοιάζει

    • NewsRoom


    Δεύτερη πράξη… σήμερα για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας στην 83η ΔΕΘ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους. «Εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός πρώτη προτεραιότητα θα είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και θα κάνω ότι χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση για το τέλος του γ΄ προγράμματος.

    «Εάν αυτό δεν γίνει όταν τελειώσει το μαξιλάρι ρευστότητας η χώρα θα είναι απόλυτα εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, προψηφισμένα μέτρα και αυστηρό καθεστώς επιτροπείας. Αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», επεσήμανε.

    Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Στις 21 Αυγούστου τελείωσε το τρίτο πρόγραμμα όπως προβλεπόταν. Ο βασικός σκοπός του τρίτου προγράμματος ήταν η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, το επιτόκιο δανεισμού είναι κοντά στο 4,5% και ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι δεν τον νοιάζει».

    O πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις διαφορές πολιτικής με τον ΣΥΡΙΖA. «Ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια με επιδόματα» τόνισε «ενώ εμείς μειώνουμε φόρους κι συμμαζεύουμε το κράτος. Βάζουμε φιλόδοξους στόχους: ανάπτυξη 4% και 700 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας». «Ο κ. Τσίπρας απλά αντιγράφει» συνέχισε αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ξεκαθάρισε και τη θέση του ως προς τα ψηφισμένα μέτρα. Χαρακτήρισε «τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρα το μέτρο των συντάξεων» και προσέθεσε «μακάρι να μην εφαρμοστεί».

    Mιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε: «Εμείς θέλουμε π.χ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να την επικαρπωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Έχουμε πει εδώ και δυο χρόνια ότι θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%, να εισπράττουμε περίπου 2 δισ. αντί για 2,8 δισ. που εισπράττουμε σήμερα. Θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι πολίτες και οι πιο αδύναμοι αλλά και η μεσαία τάξη. Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες».

    Ερωτηθείς για τη χθεσινή του εξαγγελία περί μεταφοράς της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι:«το πόσο υψηλός ή χαμηλός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους Δήμους. Εάν κάποιος Δήμος θέλει να αυξήσει τον φόρο για να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες του θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αλλά θα λογοδοτεί στους Πολίτες του. Θα πρέπει να περάσουμε περισσότερες αρμοδιότητες, φόρους αλλά και υποχρεώσεις στους Δήμους. Για αυτό και ορίζω ότι θα χρειαστούμε μια διετή περίοδο προσαρμογής».

    Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Στη νέα έκδοση λεξικού του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη λαϊκισμός θα υπάρχει η εικόνα του κ. Τσίπρα. Όχι η δική μου. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος ο οποίος λέει ότι δε θα στηρίξει τη συμφωνία ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που τη ψηφίζει. Ήμουν ειλικρινής με τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της. Η ιστορία του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει». Ειδικά για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δήλωσε κατηγορηματικά: εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

    «Δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν σε ένα λάθος μίγμα πολιτικής, επανέλαβε ο αρχηγός της ΝΔ. Συμφώνησαν σε πολιτική υπερπλεονασμάτων που στέρησαν πόρους από τη μεσαία τάξη. Τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η μείωση φόρων και εισφορών. Για να κερδίσουμε την αξιοπιστία Θεσμών και Αγορών πρέπει να είμαστε συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Οι Θεσμοί στρουθοκαμήλισαν σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις που ξήλωσε η Κυβέρνηση».

    «Παρουσίασα ένα σχέδιο και προέταξα στρατηγικούς στόχους, στόχους συμπόρευσης δυνάμεων που δεν εντάσσονται μόνο στη Ν.Δ. Δεν αποδέχομαι κοινωνία που η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω. Δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου για αυτήν. Να δούμε τελικά τι είναι προοδευτικό. Γιατί δεν είναι προοδευτικό να έχουμε πρότυπα σχολεία και γιατί είναι συντηρητικό να λέμε ότι θέλουμε ασφάλεια για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά».

    Δεν τίθεται κανένα θέμα Δημοψηφίσματος για Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι εντελώς αντισυνταγματικό, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. « Είχα πει στον κ. Τσίπρα ψηφίζω εγώ τα άρθρα που θες εσύ να αναθεωρηθούν και εσύ αυτά που θέλω εγώ. Απάντηση δεν πήρα ποτέ. Η πρότασή μου ισχύει αλλά η Ν.Δ δεν θα μπει σε συζήτηση αν κρίσιμα άρθρα όπως το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα. Δεν θα επιτρέψω να περιμένει η χώρα 30 χρόνια για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εάν θέλει τολμηρή αναθεώρηση, εδώ είμαστε.»

    Για το ενδεχόμενο συνεργασιών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση για μεγάλο συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ.»

    Ερωτώμενος για τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι και πως θα το διαχειριζόταν, ο κ. Μητσοτάκης είπε: Έχω μιλήσει πολύ αναλυτικά για αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία. Έχω εξηγήσει τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και τι έκανε λάθος η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν έδειξε απλά ανικανότητα, αλλά και κυνισμό. Ένας πρωθυπουργός που δεν ζήτησε καν συγγνώμη. Και δεν απάντησε αν γνώριζε ή δεν γνώριζε όταν έκανε το σοου ότι υπήρχαν νεκροί. Έχω παρουσιάσει τις σκέψεις μας για ένα νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας που θα αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές με άλλη λογική. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε και θα έχουμε δυστυχώς φοβάμαι και λόγω της κλιματικής αλλαγής με αυξανόμενο ρυθμό. Δεν έχουμε άλλοθι να μην είμαστε προετοιμασμένοι σε αυτό το αντικείμενο. Η ουσία είναι πολύ απλή: αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί ζωής.

    Για την εξεταστική επιτροπή ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την απόλυτη εμπιστοσύνη που έχει στη Δικαιοσύνη: «Δεν σκοπεύω να και δεν σκοπεύω να μπλεχτώ στα πόδια της. Έχω δεσμευτεί για μια εξεταστική επιτροπή: Τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να μάθουμε τι έγινε στη χώρα. Ο κ. Τσίπρας είπε στο ευρωκοινοβούλιο “τι ζημιά έγινε στις τράπεζες;” είναι ή άσχετος ή ψεύτης. Έγινε πάρα πολύ μεγάλη ζημιά στην περιουσία του έλληνα φορολογούμενου».

    Ερωτηθείς για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως πριν από την προεδρική εκλογή θα έχει ήδη αλλάξει ο εκλογικός νόμος αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή.

    Αναφερόμενος στη νεανική επιχειρηματικότητα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η βασική του προτεραιότητα κινείται σε δύο κατευθύνσεις: παιδεία και δουλειές. Για να δώσει ευκαιρίες σε νέους που δεν προέρχονται από τις προνομιούχες τάξεις.

    Την ίδια ώρα αναφερόμενος στο Δημόσιο τόνισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ούτε θα προσλαμβάνεται ένας για κάθε αποχώρηση – θα θέσουμε αυστηρότερα πλαίσια. Έχω άποψη για το πώς η δημόσια διοίκηση μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Η αξιολόγηση δεν ισοδυναμεί με απόλυση, αλλά με βελτίωση της παραγωγικότητας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: ο όραμά μου για την Δημόσια Διοίκηση είναι πολύ φιλόδοξο. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους. Όταν ήμουν στο υπουργείο τους εμπιστεύτηκα σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και σας βεβαιώ ότι βρήκα υπαλλήλους που θα τους ζήλευε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία. Η αξιολόγηση δεν θα σημαίνει απόλυση αλλά είναι απαραίτητο να μπορεί να γίνει παρατήρηση σε έναν υπάλληλο που υστερεί από τον προϊστάμενό του.»

    Ενώ για το θέμα των προσλήψεων εξήγησε πως θα πρέπει να βάλουμε προτεραιότητα πού υπάρχουν πραγματικές ανάγκες στο Δημόσιο. Όπως το προσωπικό στον τομέα της υγείας. Δεν πρέπει να προσλαμβάνουμε για να εξυπηρετήσουμε κομματικές ανάγκες. “Ναι” στον εξορθολογισμό του συστήματος, αλλά εκεί που υπάρχουν ανάγκες.

    Μιλώντας για το ιδιωτικό χρέος ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να εισπράξει όσες οφειλές μπορούν να εισπραχθούν. Τέσσερις στους πέντε χρωστάνε λιγότερα από 3.000 ευρώ γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό το ποσό. Μια τολμηρή ρύθμιση λοιπόν θα ήταν όσοι χρωστούν τέτοια ποσά να δίνουν το ελάχιστο ποσό μηνιαίως. Το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγάλο πρόβλημα κάτω από το χαλί, καθώς έχει ξεπεράσει τα 80 δισ. Η αύξηση του ιδιωτικού χρέους όμως οφείλεται στην υπερφορολόγηση και υπογράμμισε πως θα πρέπει με θάρρος να διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές.»

    Ερωτηθείς για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων  ανέφερε ότι: Ως προς τον κατώτατο μισθό, να υπενθυμίσω ότι είμαστε υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και υπέρ των λελογισμένων αυξήσεων, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα τις δώσω. Θέλω να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας σε μια επιχείρηση ώστε με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και διοίκησης να αποκλίνει από μια συλλογική σύμβαση εργασίας. Να υπάρχει βεβαίως αντιπροσωπευτικότητα σε όσους υπογράφουν αυτές τις συμβάσεις. Θέλω να επιβραβεύσω τους καλούς εργοδότες και τις υγιείς επιχειρήσεις. Οι κακοί την επόμενη ημέρα θα με βρουν απέναντί τους».

    Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και για το αν υιοθετεί τις καταγγελίες για αδιαφάνεια από τις ΜΚΟ, απάντησε: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Μόρια είναι απαράδεκτο. Είναι ντροπή. Απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μία δήθεν αριστερή κυβέρνησης η οποία κόπτεται για την ανθρώπινη υπόσταση. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την σημερινή κυβέρνηση. Κάποιοι που φωνάζανε όταν χαλούσε ένα air condition στην Αμυγδαλέζα, κλείνουν τα μάτια σε αυτήν την ντροπιαστική εικόνα. Η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου έχει δώσει διορία 30 μέρες».

    Σε ερώτημα για τα ενεργειακά απάντησε: «Η κατάσταση για την ΔΕΗ είναι κρίσιμη. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή που θα την βοηθήσει με πρόσθετα κεφάλαια και τεχνοκρατικό management που είναι σήμερα απολύτως απαραίτητα. Είναι επιβεβλημένο να διασυνδεθεί η Κρήτη με το κυρίως σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας».

    «Κάθε φορά που βγαίνει ο Κουφοντίνας αντιδράτε. Τι θα κάνετε στο μέλλον; Υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον;», ρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ

    «Ο συγκεκριμένος έχει και μια άλλη διάσταση. Είναι 11 φορές καταδικασμένος για δολοφονίες. Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη και είναι ο de facto καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Τι θέλετε να κάνω; Να κάθομαι να τον κοιτάω; Το καθεστώς των αδειών για καταδικασμένους για ισόβια θα αλλάξει».

    «Εάν κυβερνήσετε πώς θα λύσετε το πρόβλημα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης;», ήταν μια από τις ερωτήσεις στον κ. Μητσοτάκη

    «Βεβαίως το σύστημα του clawback μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Χαιρόμαστε που υπάρχει μια υγιής φαρμακευτική βιομηχανία. Θα πρέπει αν αναλυθεί σε μεγάλη λεπτομέρεια. Στους επόμενους δύο μήνες θα μιλήσουμε αναλυτικά για την υγεία, τα νοσοκομεία, τη νέα φιλοσοφία για τα κέντρα που θα υποδέχονται τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και την δημόσια υγεία».

    Ο τομέας της κτηνοτροφίας: «Ο κλάδος της κτηνοτροφίας αφανίζεται. Χάνουμε ζωικό κεφάλαιο. Κι αυτοί οι περήφανοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή αισθάνονται ότι δεν έχουν κανένα απολύτως μέλλον. Συνάντησα κτηνοτρόφους. Δεν μου ζήτησαν παρεμβάσεις. Κάνε κάτι για το γάλα, για τις τιμές του γάλατος. Που αγοράζεται σε πολύ χαμηλές τιμές. Κάποιοι πουλούν προϊόντα και τα βαφτίζουν ελληνικά. Θα τους βρούμε. Ξέρουμε ποιοι είναι. Είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης όλο αυτό. Εγώ το αντιλαμβάνομαι ως χρέος τιμής. Ήδη έχουμε πρόβλημα με τα χωριά που ερημώνουν».

    «Ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ για τα δημόσια έργα

    «Έχουμε σχέδιο και θα υπάρχει αυστηρή προτεραιοποίηση σε θέματα μεγάλης σημασίας. Έχουμε ακόμα λίγα αλλά σημαντικά κενά για το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων. Όπως η Πύργου – Πάτρας. Είναι γνωστό τι έγινε εκεί, η κατάτμηση του έργου και η ανάθεση σε προτιμητέους εργολάβους. Η μεγάλη μας έλλειψη σήμερα αφορά την πατρίδα μου την Κρήτη. Αποτελεί δέσμευσή μου ο ΒΟΑΚ να ολοκληρωθεί και είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ για τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα σπάσουμε την απομόνωση των δυο περιφερειακών ενοτήτων εδώ στην Μακεδονία. Αναφέρομαι στην Πέλλα και στην Δράμα. Οι αυτοκινητόδρομοι δρομολογήθηκαν από την ΝΔ, από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και ξεμπλοκαρτίστηκαν από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Ολοκληρώθηκε από αυτή την κυβέρνηση με καθυστέρηση και 500 εκατομμύρια παραπάνω από όσα θα χρειάζονταν αν δεν είχε μεσολαβήσει το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015». 

    Μετά από σχεδόν τρεις ώρες και 47 ερωτήσεις δημοσιογράφων, ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες, Σάββατο 15.09.2018, από το βήμα της ΔΕΘ το στίγμα της πολιτικής που θα ασκήσει η Νέα Δημοκρατία αν την επομένη των εκλογών έχει επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας.

    O Kυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για τους έξι στόχους, για την «αναγέννηση της πατρίδας» και που σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Μακριά από τις ταμπέλες του παρελθόντος που δεν λένε τίποτα ειδικά στους νέους μας που βλέπουν τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία».

    Είναι «έξι στόχοι που μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Μακριά από τις ταμπέλες του παρελθόντος που δεν λένε τίποτε, ειδικά στους νέους μας που βλέπουν τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας VS Μητσοτάκης: Σύγκριση των εξαγγελιών τους στη ΔΕΘ-Η πιο δελεαστική πρόταση. Οι διαφορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυρ. Μητσοτάκης: Κατάργηση capital controls, υποκατώτατου μισθού, μείωση εισφορών και φορολογίας παντού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μηνύματα ενότητας από Καραμανλή και Σαμαρά-Καταχειροκροτούμενοι στο Βελλίδειο (video)



    ΣΧΟΛΙΑ