• Πολιτική

    Μητσοτάκης στο υπουργικό: Από σήμερα πιάνουμε δουλειά – Χτίζουμε γέφυρες, δεν σηκώνουμε τείχη

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο


    Από σήμερα καλούμαστε να κερδίσουμε έναν ασύμμετρο πόλεμο, από τον οποίο σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες, αυτόν για την αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, για άμεσο αποτέλεσμα, για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

    Στις 7 Ιουλίου κερδίσαμε την μάχη των ιδεών για μια καλύτερη Ελλάδα, τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, σημείωσε και έδωσε το σύνθημα προς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου: «Από σήμερα είμαστε έτοιμοι, η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει».

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι τα επόμενα υπουργικά συμβούλια θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου «γιατί πρέπει να μετατοπίζονται  οι λειτουργίες της εκτελεστικής εξουσίας από αυτές της νομοθετικής εξουσίας».

    Όπως είπε, στα επόμενα υπουργικά θα συμμετέχουν μόνο υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί και η συζήτηση θα γίνεται ελεύθερα χωρίς κάμερες και μικρόφωνα, με στόχο να προχωρά η δουλειά και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δρομολογούμε άμεσα δράσεις, η κοινωνία βλέπει ήδη την διαφορά, έχουμε σχέδιο, σχήμα, επιτελείο, αυτό σηματοδοτεί και η σημερινή σύνθεσή μας, όλοι στο ίδιο τραπέζι, πολιτικοί και τεχνοκράτες, νεώτεροι και μεγαλύτεροι, πολιτικοί και επαγγελματίες που άφησαν καριέρες για να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια».

    Από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη

    Τόνισε προς τους υπουργούς ότι σήμερα παίρνουν στα χέρια τους τον περίφημο φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο και «τις εκκρεμότητες που εγκαταλείπει η απελθούσα κυβέρνηση». Στο φάκελο περιλαμβάνονται οι δράσεις που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, οι οποίες θα παρακολουθούνται -όπως είπε- από ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του έργου ανά τομέα.

    «Δεν έκρυψα ποτέ την φιλοδοξία μου να λειτουργήσουμε ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Ο πρώτος που αξιολογείται είμαι εγώ» είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του.

    Στην συνέχεια περιέγραψε το πρόγραμμα των επόμενων εβδομάδων λέγοντας ότι η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 θα γίνει η ορκωμοσία, στις 18 θα εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας «με πλειοψηφία ανάλογη της πλούσιας κοινοβουλευτικής προσφοράς του» -όπως είπε- και το τριήμερο 20 με 22 Ιουλίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    Με την αυτοδυναμία που πετύχαμε μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε συναινέσεις, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η εποχή του διχασμού και της πόλωσης για επικοινωνιακό εντυπωσιασμό τέλειωσε στις 7 Ιουλίου.

    Οι φάκελοι που παρέλαβαν οι υπουργοί με τους στόχους ανά υπουργείο

    «Είμαστε εδώ για να χτίσουμε γέφυρες, όχι για να υψώσουμε τείχη» είπε συγχαίροντας τους υπουργούς για τον τρόπο, με τον οποίο παρέλαβαν χθες τα υπουργεία τους.

    Πρόσθεσε ότι την επόμενη ημέρα από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με τις πρώτες μειώσεις φόρου.

    Θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, με την επιλογή νέας ηγεσίας με σεβασμό στην ιεραρχία των δικαστικών.

    Η κυβέρνηση και κάθε υπουργείο αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο. Πρώτη η ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, υπογράμμισε.

    «Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πώς θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε» τόνισε κάνοντας τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς:

    * Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης.

    * Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί».

    * Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε.

    Επίσης, γνωστοποίησε ότι αύριο θα επισκεφθεί το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία για το τολμηρό, όπως τόνισε, σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι «άξιοι εκπαιδευτικοί μας».

    Ακολούθως, είπε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας. «Καμία απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι επικοινώνησε χθες με πολλούς ομολόγους του και με τον αντιπρόεδρο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

    «Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μας εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση. Αντίπαλοί μας οι δυσκολίες. Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.



    ΣΧΟΛΙΑ