• bloomberg

    Financial Times

    Για «βραδυφλεγείς βόμβες» στην ελληνική οικονομία προειδοποιεί ο νέος υπουργός Οικονομικών

    • Financial Times
    Μικρότερος ΕΝΦΙΑ, κατά 2,5% - 3% το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

    Χρήστος Σταϊκούρας. Yπουργός Οικονομικών


    Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας προειδοποίησε για προβλήματα στα δημοσιονομικά της χώρας, λέγοντας -την ώρα που παρέλαβε το υπουργείο από τον προκάτοχό του- ότι έχει να αντιμετωπίσει «βραδυφλεγείς βόμβες».

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε για τον αριστερό προκάτοχό του, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι πέτυχε κάποια πράγματα στην διάρκεια του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Αλλά, μιλώντας στην σύντομη τελετή παράδοσης-παραλαβής την Τρίτη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα προσπαθήσει να διορθώσει λάθη της απερχόμενης κυβέρνησης.

    «Δεν θέλω να είμαι αρνητικός, αλλά η οικονομία πραγματοποιεί χαμηλή πτήση… και υπάρχουν βραδυφλεγείς βόμβες» είπε ο κ. Σταϊκούρας, μια αναφορά στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, όπως και στα προβλήματα ρευστότητας των ΕΛΤΑ.

    Η Ελλάδα συνέρχεται από μια πολύχρονη βαριά οικονομική κρίση, που την άφησε βαθιά χρεωμένη τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΔΝΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι παραδίδει μια αναπτυσσόμενη οικονομία σε «καθαρό μονοπάτι» για την αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα 15 χρόνια.

    «Αφήνουμε μια αξιόλογη παρακαταθήκη – το χρέος απομειωμένο και ένα ‘μαξιλάρι’που μπορεί να χρηματοδοτήσει την μελλοντική ανάπτυξη» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

    Ο κ. Σταϊκούρας έγινε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το κόμμα του οποίου, η ΝΔ, κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής  διώχνοντας από την εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

    Ο Κ.Μητσοτάκης θέλει να πείσει τους πιστωτές να δώσουν περισσότερο χώρο στην Ελλάδα μειώνοντας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Ωστόσο, οι πιστωτές είναι ήδη σκεπτικοί. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο στόχος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για το ελληνικό πρόγραμμα. Μετά από αυτό ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

    Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, στην συνάντηση ζητήθηκε από τον κ. Σταϊκούρα να βεβαιώσει ότι θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς άλλους φόρους ή περικοπές, ακόμη και μετά τις τελευταίες παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που στοίχισαν 0,9% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Σταϊκούρας δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ