• Πολιτική

    Λιβάνιος: Ούτε με 46,5% δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση με την απλή αναλογική του Τσίπρα

    • NewsRoom


    Ο εκλογικός νόμος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα δίνει τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα, με ποσοστό κοντά στο 40% να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στην ΕΡΤ.

    «Ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικός αλλά και να διευκολύνει τη χώρα να κυβερνηθεί», πρόσθεσε ο αρμόδιος για θέματα εκλογών υφυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ακόμη και με 46,5% το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς λαμβάνει 149 έδρες.

    Η κατάργηση της απλής αναλογικής αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, τόνισε ο κ. Λιβάνιος, επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να είναι εκείνοι που επιλέγουν αν θέλουν μονοκομματικές ή κυβερνήσεις συνεργασίας, και όχι να τις επιβάλει το εκλογικό σύστημα».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υφυπουργός Εσωτερικών απάντησε πως «έχουμε μπροστά μας 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας, πολλά πράγματα να γίνουν, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία 158 εδρών, δεν βλέπω κανέναν λόγο να συζητείται το ενδεχόμενο εκλογών», επισημαίνοντας ότι εντός του έτους θα παρουσιαστούν οι κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.



    ΣΧΟΛΙΑ