Μηνύματα εντός και εκτός της χώρας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τελευταία του συνέντευξη πριν την έναρξη της νέας χρονιάς και την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και στις σχέσεις με την Τουρκία ξεκαθαρίζοντας πως ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία.

1

Και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως απάντησε στην κριτική ακόμα και στελεχών της ΝΔ και επισημανε πως θέλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην εξωτερική πολιτική κάνοντας μια παραπομπή στο σκάκι.

«Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά» είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως αντιπαρέρχεται τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία όπως είπε προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις.

Τουρκία

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται.

Παράλληλα για ακόμη μια φορά προσκάλεσε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ενώ ξεκαθάρισε πως το καλώδιο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί την κατάλληλη στιγμή.

Όσο για το πρόγραμμα SAFE για να μπει η Τουρκία απαιτείται ομοφωνία είπε ο πρωθυπουργός. «Όσο επιμένει σε casus belli και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα, Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στους επικριτές της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική, ακόμα και από γαλάζια στελέχη και υποστήριξε πως σε αντίθεση με την πολιτική άλλων κυβερνήσεων που παθητικά παρακολουθούσαν τα τετελεσμένα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική και πολύ πιο ενεργητική πολιτική.

Μάλιστα ερωτώμενος για όσα υποστήριξε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης απάντησε δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά. Η διπλωματία του twitter είναι εύκολη καρφώνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση Καραμανλή.

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός ήταν σαφής. Η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, για να την αποτρέψουμε. Όπως ξεκαθάρισε «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους πελάτες τους ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με μια εύκολη είσοδο».

ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε πως είναι διαχρονικό, διακομματικό και πολιτικό πρόβλημα και υποστήριξε πως η απόφαση για την διάλυση του Οργανισμού ήρθε πριν την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Δεν μπορέσαμε να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ εν κινήσει, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αναλαμβάνουν την ευθύνη που μας αναλογεί είπε. Πάντως έστειλε ένα ακόμα μήνυμα σε όσους πήραν επιδοτήσεις χωρίς να τις δικαιούνται. Θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας. Ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά, τόνισε.

Για την Εξεταστική είπε είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε πώς ξεκίνησε για παράδειγμα η τεχνική λύση και ποιοι είχαν τα κέντρα υποδοχής δηλώσεων.

Πάντως εξαπέλυσε επίθεση και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας μεταξύ άλλων πως κανένας δεν πιστεύει πως μόνο νεοδημοκράτες εμπλέκονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σαμαράς – Τσίπρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο κόμμα Σαμαρά είπε ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως νομίζει. Όμως έδωσε σκληρή απάντηση στα σενάρια επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα , λέγοντας ότι ως πρωθυπουργός εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και τώρα επιχειρεί να παραχαράξει την ιστορία.

Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως, πλην όμως σαφώς «όχι» στο αν ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής θα έχει θέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εφόσον καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος για την τραγωδία των Τεμπών.

ΔΕΘ

Κλείνοντας αναφέρθηκε στη ΔΕΘ και είπε πως ο βασικός στόχος είναι να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω αυτής της συνέντευξής έδωσε απαντήσεις για τα εθνικά θέματα, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως τα κλεμμένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα επιστραφούν ενώ έδωσε το στίγμα του για τη ΔΕΘ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Η πολυπλοκότητα της διακυβέρνησης στη σκιά της καθυστέρησης όταν η Πολιτεία δεν έχει ποιόν να εμπιστευτεί

Η δραματική πτώση ενός δισεκατομμυριούχου: Ο Ζίγκμουντ Σόλορζ κι ένα οικογενειακό δράμα

Airbnb: Αυξημένη ζήτηση, αλλά και καμπανάκι για τον ανταγωνισμό