• Πολιτική

    Κρίσιμες συσκέψεις στο Μαξίμου: Στα χέρια του πρωθυπουργού η εισήγηση των ειδικών για την άρση των μέτρων

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης


    Στα χέρια του πρωθυπουργού φτάνει η πρόταση των ειδικών για το πώς πρέπει να γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών. Το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη σύσκεψη, με την οποία ανοίγει η συζήτηση για το πλάνο μετάβασης σε μια νέα κανονικότητα που θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους πολίτες, πιθανότατα την Δευτέρα.

    Στην σημερινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, θα συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας  Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

    Δεύτερη σύσκεψη στις 12

    Στις δώδεκα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μια δεύτερη σύσκεψη με την ομάδα άρσης των μέτρων, στην οποία συμμετέχουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και υπουργοί. Στόχος, να τεθούν επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης.

    Άγνωστος Χ της εξίσωσης που καλείται να λύσει η κυβέρνηση ο χρόνος επιστροφής των μαθητών στα θρανία, εκτός βεβαίως εκείνων της Γ’ Λυκείου που ξαναμπαίνουν στις τάξεις 11 Μαΐου, με στόχο να ξεκινήσουν οι πανελλήνιες στα μέσα Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα θρανία σταδιακά μέσα στον Μάιο και να υπάρξει μια μικρή παράταση του σχολικού έτους, μέχρι την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων,

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο επανόδου στην κανονικότητα προβλέπει σταδιακή άρση των μέτρων με μεσοδιαστήματα, ώστε να εκτιμάται το αποτύπωμα του κάθε βήματος.

    Πρόκειται για ένα «δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα», όπως παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, το οποίο προϋποθέτει την συνύπαρξη των νέων μέτρων με τις γνωστές συνήθειες της τήρησης κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

    Για παράδειγμα, το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων θα συνοδευτεί από το μέτρο της αναλογίας πελάτη ανά τ.μ. για αποφυγή συνωστισμού, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με την λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

    Η άρση των μέτρων θα διαρκέσει δύο μήνες, δηλαδή Μάιο και Ιούνιο, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί και εντός Ιουλίου, σε περίπτωση που οι επιδημιολογικές συνθήκες το απαιτήσουν.

    Η χρονική απόσταση που θα χωρίζει το κάθε βήμα θα διαρκεί από 7 μέχρι 14 ημέρες.



    ΣΧΟΛΙΑ