• Πολιτική

    Κυβερνητική μάχη με την ακρίβεια – Οι προσδοκίες έγιναν αγωνία για το τι έρχεται

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τα μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν, οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη  για τις δημοσιονομικές αντοχές δεν πέρασαν απαρατήρητες, ο πόλεμος συνεχίζεται και …η αγωνία για την ακρίβεια μεγαλώνει.

    Υπό αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το περιβάλλον, οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών για το ότι δεν επίκεινται εκλογές, τουλάχιστον όχι την άνοιξη ή το καλοκαίρι, είναι πειστικές – κυρίως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, που δεν επιτρέπει πειραματισμούς και πολιτικό «τζόγο».

    Αυτό ωστόσο που δεν φαίνεται να εκτονώνεται είναι το άγχος των κορυφαίων υπουργών για το πως θα εξελιχθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κυρίως για το πόσο θα διαρκέσει.

    Το τελευταίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για έναν στοιχειώδη πολιτικό και οικονομικό σχεδιασμό, ο οποίος, ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει, γιατί από το διάστημα που θα διαρκέσει η παγκόσμια αναταραχή θα εξαρτηθούν πολλά, τόσο σε σχέση με τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας από τις εξουθενωτικές αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και καταναλωτικά αγαθά όσο και για τις γενικότερες αντοχές και προοπτικές της οικονομίας.

    Αυτή τη στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν απλωθεί όλα τα σχέδια επί χάρτου. Από το λιγότερο επώδυνο, να υπάρξει δηλαδή κατάπαυση του πυρός μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, μέχρι το πλέον τρομακτικό, να διαρκέσουν καιρό οι μάχες στην Ουκρανία και να διευρυνθούν οι κίνδυνοι λόγω του κλιμακούμενου ψυχροπολεμικού μετώπου στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

    «Οι εξελίξεις υπερβαίνουν κάθε σχεδιασμό», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη που δεν κρύβουν τον φόβο που προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, με ευάλωτες οικονομίες, η πιθανότητα να διαρκέσουν οι παγκόσμιες αναταράξεις με τη σημερινή ένταση, πέραν των δύο μηνών. Κάτι, που αρχίζει να αχνοφαίνεται ως πιθανή εξέλιξη.

    Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι με την ανακοίνωση του νέου πακέτου στήριξης αγροτών, πολιτών και επιχειρήσεων, στο κυβερνητικό κόμμα άνοιξε σχεδόν αυτόματα η συζήτηση μεταξύ των βουλευτών, κυρίως, είτε για το πόσο θα χρειαστεί να παραταθούν πέραν των τριών μηνών τα μέτρα οικονομικής βοήθειας των αδυνάμων , είτε για ποια νέα θα απαιτηθεί να ληφθούν.

    Οι βουλευτές μεταφέρουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα πιέσεων από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, όπως πχ, από τον κλάδο της εστίασης, που μετά τα δίχρονα υγειονομικά μέτρα λόγω πανδημίας, «φλερτάρουν» και πάλι με το λουκέτο, λόγω αδυναμίας να καλύψουν τα εκρηκτικά κόστη.

    «Οι δημοσιονομικές αντοχές είναι περιορισμένες. Το ίδιο και τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής οικονομίας, η οποία, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε μπει σε τροχιά απεγκλωβισμού» λέει το οικονομικό επιτελείο, χωρίς ωστόσο, να προβλέπει, ή να αποκλείει ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετες κινήσεις στήριξης.

    Μάλιστα, προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος, με γνώση του ενδοκυβερνητικού παρασκηνίου, απαντώντας σε αγωνιώδεις ερωτήσεις βουλευτών για τον χρόνο των εκλογών, συνέδεσε το πρόσφατο πακέτο με τον χρόνο των εκλογών, λέγοντας ότι «αν η χώρα πήγαινε τον Μάϊο ή το καλοκαίρι για εκλογές, το νέο πακέτο μέτρων θα άγγιζε τα 3 δις ευρώ».

    Η ίδια πηγή έλεγε ότι ο πρωθυπουργός παραμένει αμετακίνητος στη βούλησή του για εξάντληση της τετραετίας και θα επιδιώξει, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να προκηρύξει τις εκλογές την άνοιξη του 2023. Ταυτόχρονα, ωστόσο, παραδεχόταν ότι υπό τις συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας και παγκόσμιων κραδασμών, είναι δύσκολο να μείνουν ανεπηρέαστοι οι εκλογικοί σχεδιασμοί.

    Διαβάστε επίσης

    Το νέο «Ψηφιακό Κόμμα» του ΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης καλεί σε αυτοοργάνωση- Συνέδριο 22 Μαϊου



    ΣΧΟΛΙΑ