• Πολιτική

    Κυβέρνηση έτοιμη για έργο με σφραγίδα Μητσοτάκη

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    Μια… ετοιμοπόλεμη κυβέρνηση παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στελέχη έμπειρα και ικανά να προχωρήσουν το αντικείμενό τους από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους.

    Κι αυτό γιατί -όπως πολλές φορές έχει διαμηνύσει ο νέος πρωθυπουργός- δεν υπάρχει καιρό για χάσιμο, η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλη πίστωση χρόνου, όλα τρέχουν.

    Η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος χθες, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέδειξε και τον βαθμό ετοιμότητας του νέου πρωθυπουργού, ο οποίος είχε και το πρώτο δείγμα δυσαρέσκειας από την πρώτη σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, που δεν δέχτηκε να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Τουρισμού και έμεινε εκτός του κυβερνητικού σχήματος. Τελικώς την θέση ανέλαβε ο Χάρης Θεοχάρης, με υφυπουργό τον Μάνο Κόνσολα.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι ένα μείγμα παλαιών και νέων στελεχών με εμπειρία τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες, αλλά και με μήνυμα ανοίγματος προς το κέντρο με τις τοποθετήσεις Χρυσοχοΐδη, Μενδώνη και Πιερρακάκη (δύο πρώτοι διεγράφησαν από το ΚΙΝΑΛ, αμέσως μετά την υπουργοποίησή τους).

    Με στόχο την παραγωγή έργου το συντομότερο δυνατόν, 21 από τα 51 στελέχη της νέας κυβέρνησης δεν έχουν ποτέ ξανά ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και κάποια από αυτά άφησαν τις θέσεις τους για να ενταχθούν στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στην επιλογή της κυβερνητικής σύνθεσης το βασικό κριτήριο ήταν να βρεθεί «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» με στόχο να υπάρξουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα από την ταχύτατη εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

    Όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου γνωρίζουν εκ των προτέρων τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί -γι’ αυτό και σε κάθε υφυπουργό έγινε γνωστός ο τομέας ευθύνης του, ώστε να μην ανακύψουν ζητήματα αλληλεπικαλύψεων-, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ορίστηκε για την Τετάρτη, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες που απαιτείται να προωθήσουν.

    Με την νέα κυβερνητική δομή που θα καθιερωθεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, μόλις η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο έλεγχος της αποτελεσματικής λειτουργίας κάθε υπουργού και υφυπουργού θα είναι συνεχής και θα γίνεται από το ισχυρό «στρατηγείο» που θα συγκροτηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο.

    Η ορκωμοσία της κυβέρνησης είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ενώ αύριο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ