• Πολιτική

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο κομπιουτεράς που έβαλε τρίποντο στην Α’ Αθηνών

    Κυριάκος Πιερρακάκης

    Κυριάκος Πιερρακάκης


    Μεγάλη προσωπική νίκη πέτυχε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η οποία συνδυάστηκε και με μια σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτη φορά υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, πρώτος σε σταυρούς στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια.

    Από τους 103.895 ψηφοφόρους της ΝΔ στην Α’ Αθηνών, περισσότεροι από τους μισούς «σταύρωσαν» τον Κ. Πιερρακάκη (54.960 ψήφοι), αφήνοντας δεύτερο τον υπουργό Τουρισμού και πρώην μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ, Βασίλη Κικίλια, με 44.386 ψήφους. Μάλιστα αυτή του η επιτυχία τον κατατάσσει στο top 5 των απανταχού υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας, πίσω μόνο από τους Νίκο Δένδια, Κωστή Χατζηδάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκη Κεραμέως, ενώ άφησε στην έκτη θέση την Σοφία Ζαχαράκη.

    Μεγαλωμένος στα Πατήσια με καταγωγή από την Λακωνία, από μικρός είχε μια κλίση προς την τεχνολογία. Γνωρίζει από υπολογιστές, ξέρει από πληροφορική. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι είναι απόφοιτος του τμήματος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσει το χαρτί – για να διαβάζει βιβλία-, αλλά όχι η…χαρτομανία στο δημόσιο. Με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει αναλάβει να τρέξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να του ταιριάζει… γάντι. Όντας ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτό το χαρτοφυλάκιο.

    Πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη στο mononews, η οποία έλαβε χώρα στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής στο Μοσχάτο. Κινούνταν στον χώρο με άνεση, σαν να βρίσκεται στο στοιχείο του, κάνοντάς μας…ξενάγηση σε υπολογιστές-αντίκες, περασμένων δεκαετιών. Ήξερε την… ιστορία τους, ήξερε πώς λειτουργούν. Μας είπε για τον πρώτο ηλεκτρονικό του υπολογιστή, για το αγαπημένο του gadget αλλά και για την οικογένειά του και τα τρία του παιδιά. Τα οποία δεν προλάβαινε να δει λόγω του προεκλογικού φόρτου εργασίας.

    Η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την ψηφιοποίηση του δημοσίου είναι ο βασικός λόγος για την προσωπική του επιτυχία στην Α’ Αθηνών. Νέες ψηφιακές υπηρεσίες, γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, λιγότερη ταλαιπωρία. Το gov.gr, η μεγαλύτερη επιτυχία του υπουργείου. Πάνω από 1500 ψηφιακές υπηρεσίες μέχρι σήμερα και θα έρθουν κι άλλες.

    Στην πρώτη του ανάρτηση μέσω Facebook για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει μια ισχυρή εντολή για κυβέρνηση σταθερή που θα συνεχίζει να εγγυάται την εθνική ασφάλεια και να χτίζει στο δρόμο της ανάπτυξης για όλους. Μια κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει την οικοδόμηση ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού, ψηφιακού κράτους ικανού να σαρώσει με τις νέες δυνατότητες που αποκτά όλα τα ελλείμματα και τα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν. Έχοντας υπερβεί τη στρέβλωση και τους κινδύνους της απλής αναλογικής στη χθεσινή κάλπη, είναι πλέον ορατό ότι αυτή η κυβέρνηση σύντομα θα είναι πραγματικότητα».

    Οι σπουδές, η ενασχόληση με την πολιτική και η πρόταση Μητσοτάκη το 2019

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Κάτω Πατήσια. Τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο Άνω Πατησίων και πέρασε με επιτυχία στο τμήμα πληροφορικής του Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης είναι απόφοιτος του Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική) και του MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική).

    Είχε την ευκαιρία να παραμείνει στο εξωτερικό, ωστόσο όπως έχει πει ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα γιατί μπορούσε να προσφέρει. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, διατέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, όπου ασχολήθηκε ενεργά με ζητήματα νεανικής επιχειρηματικότητας ενώ υπηρέτησε και ως διευθυντής ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης “διαΝΕΟσις”.

    Τα πρώτα του βήματα στην πολιτική τα έκανε στο ΠΑΣΟΚ. Το 2012, στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ενώ το 2014 υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά. Η έντονη ενασχόλησή του με την πολιτική τον έφερε αναπόφευκτα στο δρόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος, όπως έχει παραδεχτεί και ο κ. Πιερρακάκης, του ανέθεσε να σχεδιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού δημοσίου, αρκετούς μήνες πριν γίνουν οι εκλογές του 2019. Τα υπόλοιπα, μετά από αυτό, είναι γνωστά. Κυβέρνηση ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 και στις 9 του ίδιου μήνα ο Κυριάκος Πιερρακάκης ορίστηκε υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Η ψηφιοποίηση του δημοσίου, το μεγάλο στοίχημα

    Η δουλειά που είχε αναλάβει δεν ήταν καθόλου εύκολη. Οι παθογένειες του ελληνικού δημοσίου πολλές και κάποιες φορές δύσκολα διαχειρίσιμες, ωστόσο το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού έπρεπε να επιτευχθεί.

    Η εικόνα που πρωτοαντίκρισε όταν μπήκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν χαώδης. Μόλις 501 ψηφιακές υπηρεσίες. Και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί. 1.550 ψηφιακές υπηρεσίες στο δημόσιο, με στόχο την επόμενη τετραετία να προστεθούν ακόμα 4.000. Με στόχο να έρθει ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας το 2027.

    «Εντός μιας 4ετίας είναι ο στόχος να ολοκληρώσουμε τις 4.000 υπηρεσίες που εκκρεμούν, θέλουμε 3 την ημέρα, θα αυξήσουμε την κλίμακα της δουλειάς, είναι ένας εφικτός στόχος», είχε τονίσει στην πρόσφατη συνέντευξή του στο mononews.gr ο κ. Πιερρακάκης. Ενώ για τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου δήλωσε ότι είναι εφικτό να ξεπεραστούν αν και όπως είπε πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα

    Αυτή η αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών, έφερε και αλματώδη αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών. Από τα 8,8 εκατ. του 2018 πέρυσι φτάσαμε στα 772 εκατ. ενώ αν συνυπολογισθούν και οι φορολογικές συναλλαγές, κάνουμε λόγο για πάνω από 1,2 δισ. μέσα στο 2022. Κάτι που μεταφράζεται σε 130 ουρές λιγότερες κατά μέσο όρο για κάθε πολίτη σε ετήσια βάση.

    Στις μεγάλες επιτυχίες αυτή την τετραετία συγκαταλέγονται η υπηρεσία 112, το 13033, η άυλη συνταγογράφηση αλλά και το σύστημα εθνικού εμβολιασμού που στήθηκε μέσα σε λίγες βδομάδες. Επόμενος μεγάλος στόχος είναι η μεταβίβαση ακινήτων, με εφαρμογές όπως ο ψηφιακός φάκελος ακινήτων. «Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Είναι μια οριζόντια πολιτική, αφορά όλα τα υπουργεία, είναι κτήμα όλης της δημόσιας διοίκησης», είχε τονίσει μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής για την συμπλήρωση των τριών χρόνων λειτουργίας του gov.gr τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Μάλιστα αυτή η ανάπτυξη της ψηφιοποίησης φάνηκε και στις φετινές εκλογές, καθώς για πρώτη φορά ο ψηφοφόρος πήγε με την ψηφιακή ταυτότητα που έχει στο κινητό του στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει. Επίσης τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης βγήκαν σε χρόνο-ρεκόρ. Το 80% των αποτελεσμάτων βγήκαν στις 9 ενώ η πρώτη εικόνα για τους σταυρούς είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 12 το βράδυ.

    Τα μεγάλα ψηφιακά έργα και το Ταμείο Ανάκαμψης

    Όμως η ψηφιοποίηση δεν σταματά στο gov.gr και στις λοιπές υπηρεσίες του δημοσίου. Επεκτείνεται σε μεγάλα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλου του φάσματος της δημόσια διοίκησης, την υλοποίηση των οποίων έχουν αναλάβει να τρέξουν μεγάλες εταιρείες για λογαριασμό του δημοσίου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η Κοινωνία της Πληροφορίας, εκτελεστικό όργανο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βγάζοντας σε διαγωνιστική διαδικασία σπουδαία έργα με κύριο σκοπό την ψηφιοποίηση του κράτους.  Ένα από τα σημαντικότερα είναι το e-justice, που αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση της δικαιοσύνης με έργα άνω των 200 εκατ. ευρώ. Επίσης πριν από λίγες ημέρες επιλέχθηκαν από την ΚτΠ οι ανάδοχοι για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αξίας 95 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι ορίστηκαν οι ΟΤΕ, Nova, Vodafone-Inform Λύκος-Cosmos, Uni Systems, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, NTRAKAT, Globitel και Netcompany – Intrasoft – QUALCO.

    Ταυτόχρονα έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι η οπτική ίνα και το 5G, με τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις 5 δις. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Παράλληλα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΚτΠ τρέχουν το έργο Smart Readiness, για την ψηφιακή αναβάθμιση με οπτική ίνα 120.000 κτιρίων, μέσω voucher που θα μοιραστούν συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ, δράση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιουλίου.

    Και οι μεγάλες επενδύσεις

    Όμως δεν είναι μόνο οι εγχώριες εταιρείες που έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Επί διακυβέρνησης ΝΔ και με τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως οι Amazon, Microsoft, Google και Digital Realty, έχουν κάνει… απόβαση στην Ελλάδα.

    Η Microsoft έχει ανακοινώσει μεγάλη επένδυση με Data Centers στην Ελλάδα, όπως και η Digital Realty, η οποία μετά την εξαγορά της Lamda Hellix το 2020, έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός Data Center του Athens 3, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, έχει ανακοινώσει ότι έλαβε αδειοδότηση για το Athens 4, ενώ αρχές Νοεμβρίου του 2022 παρουσίασε το πρώτο της Data Center στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Η Google προχωρά στην ανάπτυξη υποδομών και ενός περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα, επένδυση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να συνεισφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι το 2030, ενώ και η Amazon έχει ανακοινώσει επενδύσεις για τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα. Επίσης η Amazon μέσω ψηφιακών εφαρμογών, αναμένεται να καταστήσει τη Νάξο ως το πρώτο «έξυπνο» νησί.

    Μάλιστα για αυτές τις μεγάλες επενδύσεις ο κ. Πιερρακάκης έχει πει ότι «αποτελούν τεκμήριο εμπιστοσύνης που ουσιαστικά δίνεται στη χώρα από πολλές άλλες χώρες και από μεγάλες επιχειρήσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    JPMorgan: Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας μετά τη σπουδαία της νίκη

    Εκλογές 2023: Ποιοι celebrities μένουν εκτός Βουλής



    ΣΧΟΛΙΑ