• Table for Two

    Κ. Πιερρακάκης: Ο πρώτος υπολογιστής, η καινοτομία στις φετινές εκλογές και το πιο αγαπημένο του gadget

    • Βίκυ Καρατζαφέρη, Χάρης Μπιτζανάκης

    Για τις καινοτομίες στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις φετινές εθνικές εκλογές, για τους στόχους της επόμενης τετραετίας, αλλά και για πολλά άλλα – άγνωστα ως τώρα πράγματα – μίλησε στο Table for Two, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, τον συναντήσαμε στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής στο Μοσχάτο. Εκεί, περιτριγυρισμένοι από ρετρό ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συσκευές τηλεφώνων, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για όλα. Για το στοίχημα του πλήρους ψηφιακού μετασχηματισμού, για τι του λένε οι πολίτες, που τον συναντάνε αυτές τις μέρες στον δρόμο, πώς ακολούθησε την πολιτική, αλλά και ποια είναι η πιο αγαπημένη του βόλτα στην Αθήνα, ποιο είναι το αγαπημένο του gadget και με ποιους θα δει τα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής.

    Για τον πρώτο του υπολογιστή: «Τον απέκτησα στην τρίτη δημοτικού, ένας Hyundai 286, που τότε τον χρησιμοποιούσα για να παίζω παιχνίδια. Σταδιακά αγάπησα τα παιχνίδια στρατηγικής».

    Για την ψηφιακή μεταρρύθμιση: «Το gov.gr οριοθετεί το σύνολο της μεταρρύθμισης, είναι το όλον. Ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του ’20. Συγκεντρώσαμε τις προϋπάρχουσες 501 υπηρεσίες του κράτους, μας πήρε 9 μήνες, δεν ήταν απλή άσκηση. Πλέον είμαστε στις 1.550 υπηρεσίες, κάναμε μία την ημέρα, υπολείπονται άλλες 4.000 υπηρεσίες για να ολοκληρώσουμε το project – επενδύουμε και μέσω χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αποτελεί κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία. Εντός μιας 4ετίας είναι ο στόχος να ολοκληρώσουμε τις 4.000 υπηρεσίες που εκκρεμούν, θέλουμε 3 την ημέρα, θα αυξήσουμε την κλίμακα της δουλειάς, είναι ένας εφικτός στόχος. Το ‘27 θα έρθει ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός, έχουμε στόχο 4ετίας».

    Για το «βαθύ κράτος»: «Είναι εφικτό, αλλά όχι εύκολο να ξεπεραστούν οι παθογένειες  του ελληνικού δημοσίου. Έγιναν αλλαγές στη νομοθεσία, πολύ σημαντικές επεξεργασίες, διαβουλεύσεις, συζητήσεις με αρμόδιους φορείς».

    Για την αλληλεπίδραση με τους πολίτες: «Είναι ευεργετική διαδικασία η αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Ο κόσμος κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και λέει πού έχει πρόβλημα».

    Για τα λάθη που έχουν γίνει: «Υπάρχει μια αλλαγή κουλτούρας σε σχέση με την αποδοχή αστοχιών και για κάποια πράγματα ζητήσαμε και συγνώμη. Το σημαντικό, όμως, είναι να μη μένεις στην αποδοχή ενός σφάλματος, στο σφάλμα που επιμένεις γίνεται το λάθος, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Χρειάζεται να αντλείς μαθήματα, να βελτιώνεσαι, να επικοινωνείς με τον κόσμο και να κάνεις διαρκώς το καλύτερο που μπορείς».

    Για το αγαπημένο του gadget: «Είμαι γκατζετάκιας αλλά μου αρέσει και το χαρτί – όχι στο δημόσιο. Έχω χιλιάδες βιβλία στο σπίτι, από όταν ήμουν μικρός. Από τα πιο αγαπημένα είναι το Εκκρεμές του Φουκώ, βιβλία επιστημονικής φαντασίας, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, αλλά και πολλοί Έλληνες συγγραφείς, Δοξιάδης, Χωμενίδης, Καραγάτσης.

    Η πιο αγαπημένη μου συσκευή είναι το ipad, μετά το κινητό μου βέβαια».

    Για την οικογένειά του: «Αυτή την περίοδο μου λείπουν πολύ. Κάποια βράδια ξυπνάνε τα παιδιά και χαίρομαι που τα βλέπω έστω κι έτσι».

    Αγαπημένη βόλτα στην Αθήνα: «Στα πέριξ της Λεοντείου στα Πατήσια, γύρω από το οικογενειακό σπίτι στην Αχαρνών, εκεί νιώθω πάντα μεγάλη συγκίνηση».

    Πού θα δει τα αποτελέσματα: «Σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ με συναδέλφους μου και συναδέλφους σας δημοσιογράφους. Φέτος το 80% των αποτελεσμάτων θα το έχουμε γύρω στις 9 το βράδυ, έχουμε δώσει ipad σε κάθε εκλογικό κέντρο. Τους σταυρούς θα τους έχουμε περίπου τα μεσάνυχτα».

    Διαβάστε επίσης

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Τα αντρικά τραπέζια συσκέψεων, ο θεσμικός της ρόλος, και η κινητήριος δύναμή της