• Πολιτική

    Εκλογικό νομοσχέδιο: Από ποιες εκλογικές περιφέρειες θα κοπούν βουλευτές για το Επικρατείας

    • NewsRoom


    Τρεις είναι οι εκλογικές περιφέρειες οι οποίες θα δουν τον αριθμό βουλευτών που εκλέγουν να μειώνεται προκειμένου να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί του Υπ. Εσωτερικών για τον τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της εκλογικής νομοθεσίας.

    Οι περιφέρειες οι οποίες θα χάσουν από μια έδρα είναι οι Α΄ Αθηνών, ο Νότιος Τομέας Αθήνας και η Αχαΐα.

    Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο – το οποίο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη – προβλέπει πως ο ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια εκλογών θα κυμαίνεται από 30 έως 24 ημέρες,  θεσμοθετείται το μητρώο πολιτών, οι συνδυασμοί θα φτιάχνονται από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής καινούριας διαδικτυακής πύλης, ενώ ο Άρειος Πάγος και όχι τα Πρωτοδικεία θα κάνουν την ανακήρυξη των βουλευτών.

    Επίσης θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή τάμπλετ ενώ απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.

    Τέλος, για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων. Η συμμετοχή θα μεταδίδεται τρεις φορές, στις 10 το πρωί, στις 2 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα.



    ΣΧΟΛΙΑ