• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκαθάρισε τα διλήμματα της κάλπης – Αυτοδυναμία ή διπλές εκλογές – Καμία συνεννόηση με ΣΥΡΙΖΑ

    • Νένα Σώκου
    Μητσοτάκης: Στην Σαουδική Αραβία με ενεργειακή, οικονομική και αμυντική ατζέντα

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ξεκάθαρη αναφορά στα διλήμματα της επόμενης κάλπης, που θα στηθούν με την απλή αναλογική, έκανε χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην χθεσινή, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο.

    Αν και ήταν κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική θητεία της και ότι δεν έχει σκεφτεί ποτέ να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές, εν τούτοις η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο δρόμος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση έχει ανοίξει.

    Όπως είπε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.  […] Και επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, γι’ αυτό και θέλω να σχεδιάζουμε -εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός- το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας, όπως σας είπα και εχθές.

    » Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει αυτή η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, πόσο μάλλον για μια κυβέρνηση, η οποία πια έχει περάσει το μισό του συνταγματικού της χρόνου από τότε που εκλέχθηκε, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις».

    Οι γαλοπούλες

    Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του για την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές: «Τώρα έχω μπλεχτεί λίγο με το τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας. Λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

    Σε ερώτηση εάν έχει σκεφτεί σε αυτούς τους 19 μήνες θητείας να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές σημείωσε: «Τι θα είχα να κερδίσω από πρόωρες εκλογές, έχοντας μία αυτοδυναμία ισχυρή και παρά τις όποιες αναταράξεις, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας;  Θα ήταν μία πράξη πολιτικού τακτικισμού, δεν τις συνηθίζω. Και νομίζω ότι το απέδειξα στην πράξη. Νομίζω ότι πολλοί από εσάς μπορεί να πιστεύατε ότι θα είχαμε ήδη κάνει εκλογές. Σας έλεγα ότι δεν θα γίνουν και δεν έγιναν. Άρα η ίδια η ζωή διαψεύδει τέτοιου είδους προβλέψεις».

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι ανοδική και τα επόμενα χρόνια, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσει να προκηρύξει εκλογές στο τέλος της θητείας: «Είμαι πολύ αισιόδοξος και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι όταν θα φτάσουμε στο τέλος της θητείας, οι συνθήκες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα είναι κατάλληλες».

    «Ζητάω αυτοδυναμία» – «Αποκλείω συνεννόηση με ΣΥΡΙΖΑ»

    Είπε ακόμη ότι τα διλήμματα της επόμενης κάλπης είναι «πάρα πολύ προφανή»: «Θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης που θα έχει μία πλήρη θητεία, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης. Και επειδή είμαι πάρα πολύ καθαρός σε αυτά τα οποία λέω, θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, θα συγκριθεί πάλι η επιλογή μιας παράταξης η οποία λέει στον ελληνικό λαό ότι και διπλές να είναι οι κάλπες, εγώ ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά αυτό το διάστημα, με μία άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ζήσουν ξανά αυτά που έγιναν το 2015».

    Μάλιστα, σε άλλο σημείο τόνισε ότι θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. «Εάν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Τα διλήμματα τα οποία βρίσκονται μπροστά στον ελληνικό λαό είναι πάρα πολύ σαφή. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο αν φανταστεί κανείς τις συνενώσεις του πρώτου με το δεύτερο κόμμα, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά. Άρα τα διλήμματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα».

    «Μας χωρίζει χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ»

    Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στοχευμένη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από την παρ’ ολίγον υπουργοποίηση Αποστολάκη: «Έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου, τη διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν επιδιώκουν καμία συναίνεση. Η συναίνεση την οποίο επιδιώκω είναι η επικοινωνία, με τους πολίτες. Θέλω να συνομιλώ απευθείας. Και με αυτούς οι οποίοι μπορεί να βγαίνουν μια μέρα στη Βουλή, μια εβδομάδα πριν να ζητάνε ουσιαστικά αυτό το οποίο έκανα, ένα πρόσωπο υπερκομματικό, και μια εβδομάδα μετά να φέρονται με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι δεν έχω πια πολλά πράγματα να πω».

    Συνέχισε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πόλωση και τον διχασμό στην ελληνική κοινωνία: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει μία στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στο πρόσωπό μου, στην οικογένειά μου, στην γυναίκα μου, στα παιδιά μου. Μην έχετε καμία αμφιβολία, δηλαδή, ότι όλα αυτά που γράφονται και λέγονται στον οχετό του διαδικτύου σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενα. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή τη λογική. Ξέρω ότι αυτός ο οποίος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς συνήθως δεν έχει επιχειρήματα.

    » Αλλά ο κ. Τσίπρας όσο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα δεν νομίζω ότι μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά μαζί μου. Όχι μόνο μαζί μου νομίζω, ενδεχομένως, και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

    Πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία είναι διχασμένη. Νομίζω είναι μια αντικειμενική διαπίστωση που αφορά τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται το κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεν θα υποδείξω εγώ στον κ. Τσίπρα τι θα κάνει.

    Αλλά δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία. Και να προσπαθώ όσο γίνεται να αποφεύγω εντάσεις αχρείαστες τις οποίες η κοινωνία νομίζω απορρίπτει. Αν κάποιοι φαντάζονται ότι το 2021 είναι 2011 και ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα νεοαγανακτισμένων το οποίο θα καταλάβει πλατείες και θα «πυροβολεί» συλλήβδην το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά γελασμένοι. Έχει προχωρήσει η κοινωνία, δεν είναι εκεί. Θέλει ηρεμία, θέλει κανονικότητα με την καλή έννοια της λέξης, να μπορεί ο καθένας να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν και τα παιδιά του. Για αυτό θα εξακολουθώ να απορρίπτω αυτού του είδους την ρητορική. Αλλά από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι θα βρεθείτε σε αυτή την αίθουσα και την επόμενη Κυριακή και μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα τι ακριβώς επιδιώκει με όλους αυτούς τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μέτρα για το ρεύμα: Πώς η κυβέρνηση θα σηκώσει το βάρος για όλη την κοινωνία

    Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους (Όλο το ΦΕΚ)



    ΣΧΟΛΙΑ