• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναβαθμίζει το ΚΥΣΕΑ απέναντι στην τουρκική απειλή – Όλο το παρασκήνιο

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στην αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) -του ανωτάτου οργάνου λήψης σχετικών αποφάσεων- που συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του, μέσω της σύγκλησής του εφεξής ίσως και σε μηνιαία βάση- επιπλέον των εκτάκτων περιπτώσεων- στο πρότυπο των Συμβουλίων Εθνικής Ασφαλείας χωρών όπως οι ΗΠΑ, προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Κυβέρνησης,  τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό- επιχειρησιακό επίπεδο, απέναντι στην διαρκώς εντεινόμενη και διευρυνόμενη τουρκική απειλή.

    Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης και του πολικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και το γεγονός ότι χθες, παραμονή της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας –που μετέχουν στο ΚΥΣΕΑ-συνάντηση η οποία έγινε γνωστή, προκειμένου οι δύο κορυφαίοι υπουργοί να αλληλοενημερωθούν για τα δεδομένα που δημιουργούνται στους τομείς αρμοδιότητάς τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Παναγιωτόπουλο για τις διπλωματικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Ανατολική  Μεσόγειο μετά από τις συμφωνίες Τουρκίας- Λιβύης, την επίσκεψη στο Κάιρο και τη συνάντηση με τον Σ. Σούκρι, τις διαβεβαιώσεις που φέρεται ότι έλαβε για την αντίδραση της Αιγύπτου -με την οποία έχουμε συνυπογράψει Συμφωνία Μερικής Οριοθέτησης ΑΟΖ- σε διάφορα σενάρια σχετικά με την επόμενη κίνηση της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή νοτίως της Κρήτης.

    Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι

    Ανάλογη ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου θα ξεδιπλωθούν όλα τα ενδεχόμενα που διαγράφονται σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και επί του πεδίου, με δεδομένες τις καθημερινές πλέον ανοιχτές απειλές Τούρκων επισήμων εναντίον της χώρας μας, τις οποίες έγκυροι αναλυτές, τις χαρακτηρίζουν αφενός ως «ψυχολογικό πόλεμο» αλλά και ως «προαναγγελία τετελεσμένων».

    Στο επίκεντρο των κυβερνητικών εκτιμήσεων αναμένεται ότι θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι επιπτώσεις από την υπογραφή του λεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και από τις υπόλοιπες συμφωνίες Άγκυρας –Τρίπολης, ανάμεσά τους και αμυντική-στρατιωτική, η οποία ενισχύει την παρουσία της Τουρκίας στην βορειοαφρικανική χώρα, ακόμα και με χρήση βάσεων, με δεδομένη την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Λιβύη σε λίγες εβδομάδες, στη διάρκεια της οποίας, πιθανότατα, θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για την έμπρακτη εφαρμογή του deal σε επίπεδο ερευνών ή και γεωτρήσεων.

    Δεν αποκλείεται να συζητηθούν και οι ευκαιρίες αλλά και οι κίνδυνοι μιας προοπτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ν.μ. στις περιοχές δυτικά και νοτίως της Κρήτης.

    Εξετάζονται τα σενάρια για υβριδικές απειλές

    Ταυτοχρόνως, το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εξετάσει την αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στα σενάρια νέας τουρκικής υβριδικής απειλής, αλλά και πολυμέτωπης προβοκάτσιας από τη γείτονα, με συνδυασμό συμβατικών και αντισυμβατικών, στρατιωτικών και μη ενεργειών, σε όλο το φάσμα (από το μεταναστευτικό και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τη δολιοφθορά σε ελληνικό νησί ή επιχείρηση ύψωσης τουρκικής σημαίας σε νησίδα ή βραχονησίδα την κυριαρχία της οποία αμφισβητεί η Άγκυρα, μέχρι τον αποκλεισμό νησιών ή και παρεμπόδιση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού σε «στρατιωτικοποιημένα» νησιά).

    Ιταλικές κορβέτες και Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Ρώμη

    Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα ενημερωθεί από τη στρατιωτική ηγεσία και για τις εξελίξεις στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

    Αφενός για την επιτάχυνση της παράδοσης της πρώτης φρεγάτας Belhara, μιας και οι Γάλλοι διαφαίνεται πως θα καταφέρουν να βάλουν στη δεξαμενή το σκαρί του υπό κατασκευή νέου πλωτού φρουρίου του Πολεμικού Ναυτικού στις 21 Οκτωβρίου. Καθώς και το σενάριο αγοράς μιας ακόμα φρεγάτας του ίδιου τύπου μέσω της ενεργοποίησης του σχετικού δικαιώματος προαίρεσης.

    Αφετέρου για τις προτάσεις απόκτησης τεσσάρων κορβετών, αυτή τη φορά, όπως όλα δείχνουν, από τη Ιταλία, στην περίπτωση που η Ρώμη συμφωνήσει στην υπογραφή Στρατηγικής Συμφωνίας με την Αθήνα, ανάλογης με αυτές που έχουμε υπογράψει με ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Η Ιταλική εκδοχή έχει κι ένα ακόμα «συγκριτικό» πλεονέκτημα που σχετίζεται με την ενίσχυση των ελληνικών ναυπηγείων, καθώς, στην περίπτωση που πρυτανεύσει αυτό το σενάριο, οι τρεις από τις τέσσερις κορβέτες θα «χτιστούν» στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις θέσεις εργασίας.

    Σύνοδος Υπουργών του ΝΑΤΟ και στο βάθος… Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

    Η επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα προδιαγραφεί και από το αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σήμερα και αύριο, όπως συνέβη, παρά την τεταμένη κατάσταση, στην ανάλογη περίσταση τον Ιούνιο.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά το χείριστο κλίμα, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ένα modus vivendi γύρω από την επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα οποία, διόλου τυχαία, αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πράγα, αλλά και η τουρκική ηγεσία, παρουσιάζοντας μάλιστα την Ελλάδα ως την πλευρά που αποφεύγει να προσέλθει στο σχετικό διάλογο.

    Πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να ασκούνται και από το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο και της πολυδιαφημιζόμενης πρωτοβουλίας Στόλτενμπεργκ για το μηχανισμό αποκλιμάκωσης- απεμπλοκής και αποφυγής ατυχημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Διαβάστε επίσης

    Τσίπρας σε Χριστοδουλίδη: «Να αξιοποιηθούν οι κυρώσεις κατά Τουρκίας που θεσπίστηκαν τον Ιούνιο του 2019»

    Μπάιντεν: Συγχαρητήρια στους ηγέτες Ισραήλ και Λιβάνου για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ

    Γαλλία: Αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ