• Οικονομία

    Κλειδώνει η νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα – Πώς θα μοιραστεί ο νέος δημοσιονομικός χώρος των 300 εκατ. ευρώ

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Πρωτογενές πλεόνασμα 6 δισ. και εκτόξευση των φορολογικών εσόδων κατά 3,9 δισ. ευρώ έναντι του στόχου κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο 10μηνο του έτους.

    Πρόκειται για στοιχεία που ανέμενε με αγωνία το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να “κλειδώσουν” οι νέες παροχές του 2023.

    Μόνο τον Οκτώβριο η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων ήταν 832 εκατ. ευρώ.

    Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δημιουργία ενός νέου δημοσιονομικού χώρου ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να ανακοινώσει μια νέα επιταγή ακρίβειας προς τους ευάλωτους, η οποία θα δοθεί, όπως και πέρυσι, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο έκτακτο επίδομα θα έχει διαφορετική ονομασία, προκειμένου να συμπεριλάβει επικοινωνιακά και το σκέλος της ακρίβειας, από το οποίο μαστίζονται τα ελληνικά νοικοκυριά, λόγω του πληθωρισμού.

    Οι δικαιούχοι

    Είναι η έκτακτη ενίσχυση αναμένεται να αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο φετινό επίδομα αναμένεται να κυμανθεί έως τα 200 ευρώ, σε χαμηλότερα δηλαδή, επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, λόγω και των μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων σε σύγκριση με τα περασμένα Χριστούγεννα.

    Για τη λήψη του επιδόματος θα τεθούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία δεν αποκλείεται να είναι χαμηλότερα από τα περσινά. Κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους εκτιμάται ότι το εισοδηματικό όριο μπορεί να τεθεί ακόμα και στα 700 ευρώ από τα 800 πέρυσι, προκειμένου την έκτακτη ενίσχυση να λάβουν όσο περισσότεροι δικαιούχοι.

    Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως προκρίνει μία συγκεκριμένη προϋπόθεση για τους συνταξιούχους, η οποία να μην δικαιούνται το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τη νέα αύξηση των συντάξεων στις αρχές του έτους. Ωστόσο, και εκεί αναμένεται να μπει ένας κόφτης, δηλαδή δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης των Χριστουγέννων να είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ.

    Μειωμένος ΦΠΑ

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να ενσωματωθεί και το μέτρο της επέκτασης του μειωμένου ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία παρατείνεται κάθε εξάμηνο, καθώς για όσο διαρκούσε η ρήτρα διαφυγής η χώρα μας δεν μπορούσε να φέρει μόνιμες μειώσεις φόρων. Το συγκεκριμένο μετρό δεν είχε περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου.

    Ωστόσο, φαίνεται πως βρέθηκαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ τα οποία απαιτούνται, για την επέκταση του μέτρου κατά ένα ακόμα εξάμηνο.

    Διαβάστε επίσης

    Στην τελική ευθεία η επιταγή ακριβείας – 6 ενισχύσεις μέχρι τα Χριστούγεννα

    Καιρός: Έρχεται βαρυχειμωνιά δυο ημερών

     



    ΣΧΟΛΙΑ