• Πολιτική

    Κυπριακό διάβημα στην Βρετανία για την στάση της στο θέμα της ΑΟΖ

    • NewsRoom


    Σε διάβημα προς το Foreign Office προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης η Λευκωσία μετά τις δηλώσεις του σερ Άλαν Ντάνκαν για «υπό αμφισβήτηση» κυριαρχία στην κυπριακή ΑΟΖ. Το διάβημα υπέβαλε ο ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος είχε και συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις.

    Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος -από το Λονδίνο όπου βρέθηκε- στην τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ τόνισε πως η περιοχή στην οποία προσπαθεί να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία είναι 37 ναυτικά μίλια από την ακτή της Κύπρου. «Διερωτώμαι αν μπορεί ο οποιοσδήποτε, υπό αυτές τις περιστάσεις και μέσω της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να θεωρήσει αυτή την περιοχή, 37 ναυτικά μίλια από την ακτή, διαφιλονικούμενη περιοχή» πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός.

    Ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι αυτή δεν είναι  η πρώτη τουρκική πρόκληση, αλλά είναι με διαφορά η σοβαρότερη.

    Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, διπλωματικές πηγές από το Foreign Office ανέφεραν πως η διευκρινιστική δήλωση το βράδυ της Τρίτης από το βρετανικό υπουργείο θα έπρεπε να θεωρείται ξεκάθαρη ως προς την επίσημη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα.

    Η προβληματική διατύπωση

    Η βρετανική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που για την κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία η Τουρκία δηλώνει ότι θα κάνει γεωτρήσεις, δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία οριοθέτησης, τότε συνεπάγεται με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι η κυριαρχία στην περιοχή είναι υπό αμφισβήτηση («under dispute»).

    Στη διευκρινιστική δήλωση, ωστόσο, αναφερόταν πως η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη «διεθνώς συμφωνημένη» Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

    Πηγές από το Λονδίνο ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η δήλωση του σερ Άλαν Ντάνκαν ότι σε θαλάσσιες περιοχές με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» δεν πρέπει να διεξάγονται διερευνητικές γεωτρήσεις, συνεπάγεται ότι η βρετανική κυβέρνηση λέει στην Τουρκία πως δεν πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για γεωτρήσεις στην περιοχή.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο σερ Άλαν Ντάνκαν είναι θιγμένος από τις έντονες επικρίσεις της κυπριακής πλευράς προς το πρόσωπό του.

    Διεθνείς παράγοντες του τομέα ενέργειας στο Λονδίνο επισημαίνουν ότι με τη στάση αυτή η Βρετανία δίνει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες δεν καταδικάζει ευθέως. Σημειώνουν ακόμη ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που δεν έχει αποδεχθεί την κυπριακή πρόσκληση για καθορισμό οικονομικών ζωνών.

    Παράλληλα, επισημαίνουν ότι μιλώντας για πρώτη φορά για αναγνώριση την κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη «διεθνώς συμφωνημένη» ΑΟΖ, οι Βρετανοί στην ουσία αναγνωρίζουν την ορθότητα του καθορισμού αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Η αποδοχή αυτής της αρχής συνεπάγεται ότι καταρρίπτονται ούτως ή άλλως οι όποιες αξιώσεις της Τουρκίας για δική της ΑΟΖ στην περιοχή των επαπειλούμενων γεωτρήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ