• First Top Stories

    Και δεύτερο γεωτρύπανο απειλεί να στείλει η Τουρκία, στήριξη από Βρυξέλλες αναζητά η Κύπρος


    Αγνοώντας επιδεικτικά τις ιδιαίτερα αυστηρές δηλώσεις από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, και τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, προαναγγέλλοντας την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, τουρκικά πολεμικά σκάφη ετοιμάζονται να πλαισιώσουν τον «Πορθητή» που βρίσκεται ήδη εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    «Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης στο ερευνητικό μας σκάφος από το ναυτικό μας και δεν θα υπάρξει καμία επαφή των ναυτικών μονάδων με το αρχηγείο. Τα σκάφη θα δράσουν αυτοβούλως σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από το Κιργιστάν, δήλωσε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της Κύπρου με άλλες χώρες. Παράλληλα, χαρακτήρισε αστεία την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για συμμετοχή στην γεώτρηση του «Πορθητή».

    «Δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο» χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και εφαρμόζει μία μελετημένη πολιτική.

    Την ίδια ώρα, ο Κύπριος πρόεδρος ετοιμάζεται για το άτυπο συμβούλιο της Ρουμανίας. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους εταίρους της ΕΕ για τις εξελίξεις. Η Λευκωσία περιμένει κατ’ αρχήν μιας δήλωση από τον Ντόναντ Τουσκ που να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

    Ωστόσο, επειδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ρουμανίας είναι άτυπο και δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα, η κυπριακή πλευρά θα εργαστεί επιδιώξει να επιτύχει τη συμπερίληψη απόφασης για τις ενέργειες της Τουρκίας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ερχόμενου Ιουνίου, εκτός εάν πραγματοποιηθεί έκτακτο στα τέλη Μαΐου, μετά τις ευρωεκλογές.

    Το μάξιμουμ που διεκδικεί η Λευκωσία είναι οι κυρώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμφέροντα που παίζονται. Ωστόσο, η υποδομή για να επιτευχθεί ο στόχος των κυρώσεων υπάρχει ήδη, αφού η κυπριακή πλευρά εργάζεται συστηματικά εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων θεωρείται η αμεσότητα με την οποία αντέδρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι στις τουρκικές ενέργειες. Η τοποθέτηση της Μογκερίνι δημιουργούν μια καλή βάση για να ζητηθούν κυρώσεις στις επόμενες συνόδους.

    Η τοποθέτηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, αλλά το γεγονός ότι τηρήθηκαν ίσες αποστάσεις αφήνει μια πικρή γεύση στην Λευκωσία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινάει την πλεύση του προς Αττάλεια το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγρίεψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλεί την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ



    ΣΧΟΛΙΑ