• Πολιτική

  Καιρίδης: Συνεννόηση και συνεργασία με την Τουρκία στη διαχείριση του μεταναστευτικού

  • NewsRoom
  Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης

  Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης


  Οι συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

  Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης κατέστη σαφής η ανησυχία, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν τις ροές, μολονότι τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν σημαντική κάμψη των ροών.

  Καιρίδης: Θα κλείσουμε και τις τελευταίες διόδους

  Εκ προοιμίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι οι ροές σήμερα είναι διαχειρίσιμες, με τις 33 δομές σε ολόκληρη τη χώρα «κλειστές και ελεγχόμενες», ώστε η πολιτεία να διαχειρίζεται αυτές τις ροές «με πολύ πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με γνώμονα την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, κατάσταση που δεν συναντάται σε άλλα κράτη όπως η Κύπρος ή η Ιταλία, όπου σέρνονται χιλιάδες παράτυποι μετανάστες ακατάγραφοι, ενώ στην Ελλάδα καταγράφονται».

  Ιδίως τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπήρξε μείωση ροών σε ποσοστό 50%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

  «Ζούμε σε μια περίοδο μείωσης των ροών, όχι αύξησης. Οι ροές μειώνονται. Στον Έβρο, οι ροές έχουν μηδενιστεί. Οι Λέσβος και Σάμος είδαν μείωση των ροών τον Οκτώβριο περίπου 70%.

  Έχουμε ένα ζήτημα νοτιότερα, καθώς οι διακινητές ψάχνουν διόδους και μετακινούνται νοτιότερα, σε μικρά νησιά, όπως η Σύμη και το Καστελόριζο, και βέβαια η Ρόδος, όπου δεν έχουμε δομή.

  Παρ’ όλα αυτά και εκεί το πρόβλημα είναι απολύτως ελεγχόμενο και θα κλείσουν και οι τελευταίες δίοδοι, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

  «Θέλουμε συνεργασία και συνεννόηση με την Τουρκία»

  Τη μείωση αυτή των ροών, ο Δημήτρης Καιρίδης την απέδωσε πρωτίστως στην επίμοχθη προσπάθεια των δυνάμεων του Λιμενικού.

  Όπως όμως τόνισε ο υπουργός η μείωση των ροών, οφείλεται και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες, δηλαδή «στη συνεργασία την οποία επιδιώκουμε, στη συνεννόηση την οποία επιδιώκουμε με την Τουρκία».

  Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «μέσα από τη συνεργασία, Ελλάδα και Τουρκία, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πολύ καλύτερα το πρόβλημα, προς όφελος και των δύο πλευρών, Ελλάδας-Ευρώπης και Τουρκίας».

  Η Τουρκία έχει τα δικά της ζητήματα, με πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της, «κοντά στα 5 εκατομμύρια», είπε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε:

  «Εμείς αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που έχει και είμαστε εδώ, στο βαθμό που συνεργάζεται, στο βαθμό που δείχνει καλή πίστη, να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνεννόηση.

  Το ζήτημα της συνεργασίας είναι πάρα πολύ εύκολο να επαληθευτεί. Το είπα και στον ομόλογό μου, όταν το συνάντησα την περασμένη Δευτέρα στην Άγκυρα: Ο αριθμός των βαρκών που φεύγουν από την μικρασιατική ακτή.

  Όσο συνεχίζουν να φεύγουν βάρκες, τις οποίες σε μεγάλο βαθμό αποτρέπει το ελληνικό Λιμενικό, τόσο υφίσταται το πρόβλημα.

  Θέλουμε αυτό που κατάφεραν στον Έβρο, όπου πραγματικά υπήρξε μετακίνηση δυνάμεων, και της στρατοφυλακής και της αστυνομίας της τουρκικής, από την απέναντι πλευρά, να γίνει και στη μικρασιατική ακτή. Δεν είναι εύκολο, διότι τα δίκτυα των διακινητών έχουν στο μεταξύ αφεθεί, με ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης, να γιγαντωθούν».

  Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε δε ότι υπάρχουν δίκτυα πολλών δισεκατομμυρίων, με πλοκάμια και στον κρατικό μηχανισμό της Τουρκίας, τα οποία «πρέπει τώρα να παταχθούν», διότι η Τουρκία, και για το δικό της καλό, δεν πρέπει να είναι κόμβος λαθροδιακίνησης και παράνομης μετανάστευσης.

  «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο, δεν εφησυχάζουμε, δεν είμαστε αφελείς. Διαρκώς, τεστάρουμε επί του πεδίου, διότι ανά δωδεκάωρο έρχονται τα στοιχεία για τις βάρκες αλλά θέλω να πω ότι έχουμε μια πολύ σημαντική βελτίωση τον τελευταίο μήνα και νομίζω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, η κατάσταση θα έχει πλήρως ομαλοποιηθεί», είπε ο κ. Καιρίδης.

  Ποια μορφή όμως μπορεί να έχει η συνεννόηση με την Τουρκία; Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει τυπική διμερής συμφωνία.

  «Το πρόβλημα είναι ευρωτουρκικό και ρυθμίζεται από την κοινή δήλωση του 2016. Αυτή η δήλωση δεν μπορεί να ξανανοίξει διότι δεν πρόκειται να βρούμε 27 χώρες της ΕΕ να ξανασυμφωνήσουν σε αυτή.

  Όμως η Ελλάδα, που έχει κατεξοχήν το ζήτημα, δεν μπορεί να περιμένει άλλες χώρες και παίρνει πρωτοβουλία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες.

  Να έρθει σε συνεννόηση. Γι΄αυτό μιλάμε για Μνημόνιο Κατανόησης. Το οποίο ελέγχεται ανά πάσα στιγμή, σε 12ωρη βάση, πόσες βάρκες φεύγουν από την απέναντι ακτή. Και αν οι Τούρκοι τηρούν τα συμφωνηθέντα», είπε ο Καιρίδης κι πρόσθεσε:

  «Κανείς δεν είναι υπεραισιόδοξος, αφελής η αιθεροβάμων. Όμως υποχρέωσή μας, για το εθνικό συμφέρον, είναι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία».

  Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε πως η Τουρκία άλλαξε στάση και συμπεριφορά, τις τελευταίες εβδομάδες, επειδή η πολιτική της εργαλειοποίησης τον Μάρτιο του 2020 απέτυχε, γιατί προσέκρουσε στο τείχος της αποφασιστικής κυβέρνησης της ΝΔ.

  «Αν η Τουρκία συνέχιζε αυτή την πολιτική και σήμερα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε υπερ-αποθήκη μεταναστών, παράτυπων, από όλο τον κόσμο, διότι δεν μπορεί να τους προωθήσει και συσσωρεύονται στο εσωτερικό της. Ήδη έχει 5 εκατομμύρια», είπε και πρόσθεσε:

  «Κάνει λοιπόν μια σειρά από πράγματα. Δηλαδή 140.000 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών μέσα στο 2023, 40.000 απελάσεις μέσα στο 2023, και 5.000 διακινητές συνέλαβε και καταδίκασε και έκανε το αδίκημα της διακίνησης κακούργημα με πέντε χρόνια φυλάκιση τουλάχιστον.

  Στην Ελλάδα είναι κακούργημα που φτάνει και ισόβια. Το ένα τρίτο των φυλακών μας είναι γεμάτο από διακινητές».

  «Δεν μιλάμε για μια γραπτή συμφωνία, μιλάμε για μια συνεννόηση που έχει ξεκινήσει», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.

  Διαβάστε επίσης:

  Κ. Χατζηδάκης: Εννέα πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

  Ανδρουλάκης: Ζούμε τη σταθερή παρακμή του κράτους δικαίου στο βωμό της συγκάλυψης

  Νετανιάχου: Μελετά μετακίνηση των Παλαιστινίων της Γάζας στην Αίγυπτο  ΣΧΟΛΙΑ